10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura

Actualizat: 21 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dieta multor persoane este compusa dn alimente care cauzeaza imbatranirea prematura, din pricina efectului de crestere a inflamatiilor in organism, soldat cu aparitia timpurie a ridurilor.

Specialistii Academiei Americane de Dermatologie sustin ca dieta influenteaza major aspectul fizic. In timp ce un desert consumat din cand in cand nu isi va pune amprenta peste noapte asupra chipului unei persoane, o alimentatie bogata in dulciuri si alimente procesate va accelera procesul de imbatranire odata cu trecerea timpului.

Alimente care accelereaza imbratranirea

Expertii in nutritie au formulat recomandari clare asupra alimentelor de evitat in raport cu mentinerea aspectului fizic tanar. Pentru prevenirea imbatranirii premature, este esential sa inlocuiti uleiurile vegetale, painea alba sau zaharul cu alimente bogate in acizi grasi omega-3, precum semintele de in, fructele de avocado, somonul sau uleiul de masline.

Introduceti zilnic in meniu fructe si legume proaspete, care furnizeaza din plin zinc, seleniu, vitamina C si beta-caroten, nutrienti esentiali pentru productia de colagen (responsabil cu mentinerea fermitatii pielii) si protectia impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Suplimentati si aportul de proteine, al caror deficit conduce la aparitia liniilor fine si a ridurilor.

Urmatoarele alimente fac parte din categoria celor care accelereaza procesul de imbatranire:

1. Dulciurile

Abuzul de zahar declanseaza procesul numit glicare. Atunci cand organismul primeste mai mult zahar decat pot celulele sale sa proceseze, moleculele excedentare se combina cu proteinele, formand
"produse avansate finale de glicare". Acestea din urma afecteaza in mod direct colagenul din piele, proteina care mentine tesutul cutanat ferm si tanar.

Deloc surprinzator, consumul de dulciuri nu este benefic nici pentru dantura. Zaharul se lipeste de dinti si masele, incurajand acumularea bacteriilor, caderea dintilor si decolorarea acestora. Imediat dupa ce consumati ceva dulce, clatiti-va cavitatea bucala cu apa din abundenta, pentru eliminarea depunerilor de zahar.

2. Alcoolul

Sanatatea ficatului se reflecta direct in aspectul pielii. Atunci cand acest organ functioneaza corespunzator, toxinele care ar putea afecta tesutul cutanat sunt eliminate in mod natural din corp. Insa cand ficatul nu se mai poate detoxifia din pricina consumului exagerat de alcool, pielea incepe sa fie afectata de paloare, acnee si riduri. In plus, alcoolismul poate declansa si simptomele rozaceei.

Iar daca nu era suficient, alcoolul deshidrateaza organismul si influenteaza negativ capacitatea de odihna, doi factori asociati cu pierderea elasticitatii pielii si depigmentarea acesteia.

3. Carnea arsa

Orice carne preparata termic excesiv, care se alege cu o crusta arsa inchisa la culoare, contine hidrocarburi ce cresc nivelul inflamatiilor in organism. Aceasta consecinta se reflecta direct in descompunerea colagenului din piele, instalandu-se prematur primele semne ale imbatranirii.

4. Alimentele foarte sarate

Chiar daca nu folositi prea multa sare la gatit, majoritatea alimentelor la conserva contin cantitati foarte mari de sodiu. Excesul de sare din dieta cauzeaza retentia apei si aparitia inesteticelor pungi de sub ochi, care confera un aer imbatranit chipului.

Sare in exces contin si alimentele procesate, semi-preparate si produsele de fast-food. Pe toate acestea este bine sa le evitati pe cat posibil in consumul zilnic.

5. Mezeurile

Foarte populare pe mesele romanilor, mezelurile sunt dusmani de temut pentru sanatate si aspectul fizic. Multe dintre aceste produse au in compozitie sulfiti si alti conservanti, care produc sau agraveaza inflamatii. Totodata, mezelurile sunt bogate si in sodiu, favorizand edemul si aparitia pungilor de sub ochi.

Utilizati pentru sandwich-uri carne de pui sau de curcan, preparata pe gratar sau fiarta. Daca nu puteti renunta definitiv la mezeluri, consumati-le in cantitati cat mai mici, alaturi de portii generoase de legume proaspete.

6. Alimentele intens condimentate

Alimentele foarte condimentate agraveaza simptomele rozaceei atunci cand exista o predispozitie la aceasta afectiune cutanata, avand si un efect potential nociv in perioada menopauzei, cand vasele de sange sunt mai reactive.

De vreme ce condimentele cu aroma intensa dilata vasele sanguine, femeile aflate la finalul vietii reproductive care consuma alimente condimentate regulat pot observa cum pielea devine mai terna. Aceleasi produse alimentare pot agrava varicele si retentia de apa.

7. Carnea rosie

Carnea grasa genereaza radicali liberi, molecule nocive care ataca celulele sanatoase pentru a le priva de electroni. Acest proces interfereaza cu capacitatea de regenerare si protectie a pielii. Efectul opus al carnii rosii asupra aspectului fizic il au sursele alimentare de antioxidanti.

8. Bauturile energizante

Bauturile energizante pot avea efecte devastatoare asupra danturii. Un studiu efectuat de cercetatorii americani au descoperit ca aceste bauturi ataca smaltul dintilor din cauza aciditatii lor crescute, crescand riscul aparitiei petelor dentare, a cariilor si a pierderii dintilor.

9. Alimentele care contin cofeina

Cofeina este un puternic diuretic, cauzand deshidratarea organismului, inclusiv a pielii. Cafeaua, ciocolata, unele ceaiuri sau sucuri carbogazoase contin cantitati mari de cofeina. Puteti contracara efectul de imbatranire prematura al acestei substante prin suplimentarea consumului zilnic de apa si sucuri proaspete din fructe si legume.

10. Alimentele cu grasimi trans

Desi grasimile trans sunt asociate de obicei cu un risc crescut de boli cardiace, ele mai prezinta un potential pericol pentru sanatate. Acestea agraveaza procesele inflamatorii in corp, afectand productia de colagen. In plus, cresc sensibilitatea pielii in fata radiatiilor ultraviolete, cauza principala a imbatranirii precoce a pielii.

Printre principalele alimente cu grasimi trans se numara:

- margarina;
- uleiul de palmier;
- cartofii prajiti;
- uleiurile vegetale hidrogenate;
- produsele de patiserie;
- inghetata;
- prajiturile de cofetarie;
- laptele vegetal.

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa Semne si cauze ale imbatranirii premature De ce unii oameni imbatranesc mai repede? Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Neplacerile sanatatii declansate de caldura Adevarul despre zahar 9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii Diete antiinflamatoare 10 modalitati de a preveni cancerul de piele Imbatranirea prematura a pielii
Cere sfatul medicului ×