Mituri despre punctele negre: ce sa faci si ce sa NU faci

Actualizat: 31 Mai 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Acneea afecteaza milioane de oameni


Punctele negre sunt leziuni mici, negre ce apar pe piele, adesea pe fata si pe gat. Ele sunt o caracteristica a unei forme usoare de acnee, dar pot aparea si fara prezenta altor semne de acnee. Acestea contin o versiune oxidata a melaninei, pigmentul intunecat al celulelor de piele.

Acneea este o infectie a pielii care afecteaza pana la 50 de milioane de oameni in Statele Unite. Tratarea punctelor negre in mod corect poate ajuta la prevenirea dezvoltarii unei forme de acnee mai severa.

Stiai ca...

- punctele negre sunt formate din melanina oxidata, nu mizerii blocate?
- stoarcerea sau curatarea punctelor negre poate inrautati situatia?
- pentru a reduce punctele negre, evitati produsele pe baza de ulei, umiditatea, hainele stramte si produsele de ingrijire a pielii care contin alcool.
- punctele negre tind sa apara atunci cand hormonii sporesc cresterea productiei de sebum, o substanta uleioasa secretata de catre glandele sub piele.

Ce sunt punctele negre?

Punctele negre sunt un tip de cosuri. Acestea apar atunci cand porii din piele sunt blocati de celule moarte si o substanta uleioasa de protectie, cunoscuta sub numele de sebum. Varful punctului negru, vizibil pe suprafata pielii, are o culoare inchisa.

In mod normal, porii contin foliculi de par, iar sub acestia se afla glandele sebacee care produc sebum. Atunci cand acesti pori sunt blocati, celulele moarte aflate in porii deschisi reactioneaza cu oxigenul din aer si devin negre.

Ele sunt adesea confundate cu mizerie, dar aparitia punctelor negre nu este legata de cat de curata este pielea.

Alte leziuni ale acneei sunt, de obicei, inchise, dar in cazul punctelor negre pielea ramane deschisa in jurul porilor infundati, iar aerul oxideaza sebumul colectat sau celulele moarte, ele devenind negre sau uneori galbui.

Punctele negre apar cel mai frecvent pe fata, spate, gat, piept, brate si umeri, deoarece in aceste zone exista mai multi foliculi de par.

Cauzele aparitiei punctelor negre

Anumiti factori pot spori riscurile de aparitie a punctelor negre. Varsta si schimbarile hormonale sunt un factor important. Precum alte simptome de acnee, punctele negre sunt cele mai frecvente in timpul pubertatii, cand schimbarea nivelurilor hormonale declanseaza o crestere a productiei de sebum. Cu toate acestea, ele pot aparea la orice varsta.

Androgenul, hormonul sexual masculin, declanseaza o secretie mai mare de sebum si o reinnoire mai rapida a celulelor pielii in jurul pubertatii. Atat baietii, cat si fetele au niveluri mai ridicate de androgen in timpul adolescentei.

Dupa pubertate, modificarile hormonale legate de menstruatie, sarcina si folosirea metodelor contraceptive pot forma, de asemenea, puncte negre in randul femeilor.

Supraproductia de celulele de piele poate cauza puncte negre.

Alti factori includ:

• blocarea sau acoperirea porilor de catre cosmetice si imbracaminte.
transpiratii abundente.
• barbierit si alte activitati care deschid foliculii de par.
• umiditate ridicata si grasime in mediul imediat.
• anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi stresul, sindromul ovarului polichistic (SOPC) si sindromul premenstrual (PMS).
• medicamente care incurajeaza fluctuatia rapida a celulelor pielii.
• utilizarea unor medicamente pe baza de steroizi, cum ar fi corticosteroizii.

Contrar convingerilor populare, igiena precara nu provoaca in mod direct puncte negre. Indepartarea excesiva in incercarea de a le elimina poate face chiar mai mult rau.

Simptomele punctelor negre

Principalul simptom este leziunea mica, intunecata care ii da numele de punct negru.

Punctele negre sunt un simptom al acneei, dar, fiind cauzate de pori deschisi, ele difera fata de alte leziuni ale acneei. Ele nu sunt inflamatorii, adica nu reprezinta o infectatie si nu vor provoca dureri si disconforturi, precum cosurile si pustulele.

Punctele negre au o textura ridicata, dar sunt mai plate decat cosurile. Schimbarile aspectului cauzate de puncte negre pot crea jena si dificultati sociale sau psihologice la unii pacienti.

Filamente sebacee

Filamentele sebacee arata ca punctele negre, dar sunt diferite. Ele pot aparea pe nas si tind sa fie mai mici, apar in grupuri si se simt la atingere. Filamentele sebacee sunt glande ce canalizeaza fluxul de sebum prin pori. Spre deosebire de punctele negre, ele nu sunt o forma de acnee.

Diagnostic

Punctele negre rareori necesita o vizita la medic, cu exceptia cazului in care exista deja o acnee severa. Ele sunt usor de identificat si diagnosticat dupa aspectul lor.

Tratament

Majoritatea oamenilor isi trateaza punctele negre la domiciliu fara a fi nevoiti sa apeleze la un medic, dar unele lucruri pot inrautati situatia sau sa declanseze un tip mai sever de acnee.
Exista multe mituri si contradictii cu privire la modul de tratare al punctelor negre, astfel trebuie aplicat ceea ce functioneaza mai bine pentru fiecare.

Ce sa faci impotriva punctelor negre

Curatare: Scruburile speciale pentru exfolierea usoara a fetei pot ajuta. Sunt de recomandat cele care nu contin parfumuri si sunt orientate pentru pielea sensibila si de evitat orice lucru care usuca pielea prea tare.

Desi este important ca pielea sa se usuce prin scaderea productiei excesive de ulei, uscarea prea puternica poate inrautati lucrurile din cauza stimularii productiei suplimentare de ulei de catre glande.

Machiaj si comestice: Utilizati produse non-comedogenice care nu blocheaza porii, ci ii pastreaza curati si deschisi si astfel reduceti acumularea de piele moarta.

Tratament prescris: Acidul azelaic, acidul salicilic si peroxidul de benzoil sunt, de asemenea, disponibile atat cu reteta, cat si fara pentru acneea neinflamatoare. Acestea sunt tratamente curente, aplicate direct pe piele.

Medicamentele eliberate cu reteta care contin vitamina A pot fi prescrise pentru a impiedica formarea dopurile in foliculii ce par si pentru inlocuirea rapida a celulelor pielii.

Cu toate acestea, majoritatea nu apeleaza la aceste tratamente pana ce acneea lor s-a inrautatit si a ajuns la o forma infectata sau mai severa, precum cosurile. In acest caz, cel mai bine ar fi ca un specialist sa indeparteze punctele negre pentru a nu deveni deranjante.

Conditii de baza: Orice alte probleme ale pielii, cum ar fi eczema sau rozaceea, pot ingreuna tratarea punctelor negre. Aceste afectiuni trebuie sa fie tratate inainte de acnee, intrucat tratamentul reusit poate duce la imbunatatirea aspectului.

Odihna si relaxare: Odihna suficienta si evitarea stresului pot ajuta, de asemenea, deoarece stresul poate declansa productia de sebum. Exercitiile fizice pot reduce stresul.

Dieta: Studiile nu au confirmat ca eliminarea cartofilor prajiti sau a ciocolatei din dieta va reduce sau nu sansele de acnee, dar o dieta echilibrata cu multe fructe si legume proaspete este benefica pentru sanatate in general. Ar putea reduce riscul infectarii leziunilor pielii.

Ce sa NU faci impotriva punctelor negre

Schimbarile hormonale pot face punctele negre inevitabile, insa unii factori pot creste riscul sau pot agrava riscurile.

Stoarcere: Evitati stoarcerea punctelor negre, chiar si cu un dispozitiv metalic de indepartare a punctelor negre, deoarece acest lucru poate irita pielea si inrautati problema.

Aburi: Baia cu aburi a fost recomandat drept tratament impotriva punctelor negre pentru mult timp, dupa premisa ca aceasta "deschide porii". Totusi, acest lucru nu a fost dovedit de studiile clinice, iar unii au gasit ca baia de abur inrautateste problema.

Exfolierea: Scruburile indeparteaza sebumul, iar apoi glandele sebacee lucreaza mai intens spre a inlocui sebumul, ceea ce duce la blocaje si riscul de acnee inflamatorie.

Indepartarea: Benzile de indepartare, mastile si aspiratoarele trebuie utilizate cu prudenta, deoarece acestea pot irita si pot deteriora pielea daca sunt utilizate necorespunzator.

Machiaj si cosmetice: Evitati machiajul si produsele de ingrijire a tenului pe baza de ulei.

Peroxidul de hidrogen: A fost recomandat pentru acnee, intrucat reduce severitatea eruptiilor, dar este, de asemenea, un produs dur care poate usca si irita pielea. Cercetatorii raman indecisi daca ar trebui utilizat sau nu, din cauza efectelor sale negative.

Tratamente pe baza de plante

Tratamentele pe baza de plante sunt adesea recomandate pentru acnee. Cimbrul, aloe vera si uleiurile de trandafiri par a oferi beneficii antibacteriene pentru a preveni infectarea acneei.

Ca o forma de acnee usoara, punctele negre tind sa dispara de unele singure atunci cand organismul regleaza mai bine productia de hormoni dupa pubertate. Remedierea punctelor negre poate dura mult timp, iar acestea pot persista mai multi ani.

Un pacient care se confrunta cu dificultati psihologice odata cu aparitia punctelor negre poate necesita consiliere.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti Rebela acnee Afectiunile cutanate Tratamente eficiente pentru acnee Cefaleea Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Excesul de sebum Top 8 remedii naturale cu lamaie, preparate acasa 4 moduri naturale de a scapa de acnee cat mai repede posibil Ghid de ingrijire a pielii, in functie de tipul de ten Ingrijirea tenului gras, cu tendinta acneica