Acneea chistica este o forma severa de acnee in care porii pielii se astupa, aceasta ducand la infectii si inflamatii. Boala afecteaza in general pielea fetei, dar destul de des poate afecta si pielea bratelor sau a umerilor.
Acneea afecteaza mai frecvent adolescentii si tinerii. Se estimeaza ca 80% dintre persoanele intre 11 si 30 de ani au suferit de acnee la un moment dat.
Acneea chistica este cea mai severa forma si afecteaza mult mai putine persoane.
In 2009, Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a descoperit ca acneea este principala cauza pentru care oamenii se adreseaza dermatologului.
In porii pielii exista glande sebacee care secreta o substanta grasa numita sebum. In mod normal, secretia de sebum ajuta la protectia foliculilor de par si a pielii, dar secretia marita de sebum si suprainfectia celulelor pielii pot duce la astuparea porilor. Aceasta poate crea conditii perfecte pentru aparitia propioriumbacterium acnes (P. acnes).
Cel mai puternic factor favorizant al acneei sunt schimbarile hormonale la adolescenti. In perioada pubertatii, nivelul circulator al hormonilor androgeni creste dramatic, ceea ce duce la cresterea secretiei de sebum, si celulele pielii incep sa isi mareasca ritmul de productie.
Acneea nu este intalnita numai la adolescenti, in aparitia acesteia fiind implicati si alti factori, inclusiv:
- schimbarile hormonale legate de ciclul menstrual, sarcina, anticonceptionalele, folosirea unei terapii hormonale si stresul.
- produse cosmetice grase de curatare a pielii, diverse lotiuni si imbracamintea din material sintetice.
- un nivel ridicat de umiditate in mediu, dar si transpiratia.
- factori genetici (unele persoane fiind in mod natural susceptibile).
- diverse medicamente si chimicale cum sunt corticosteroizii, litiumul, fenitoina si isomiazidul, care pot inrautati sau cauza eruptii similare acneei.
Exista o multime de mituri in legatura cu factorii declansatori ai acneei, dar acestea s-au dovedit a fi doar mituri:
- consumul de ciocolata, nuci sau mancare grasa.
- orice alte alegeri dietetice.
- igiena precara si spalarea incorecta a fetei.
- masturbarea sau sexul.
Tratamentul acneei chistice severe presupune atat ajutorul unui medic specialist, cat si o serie de masuri de ingrijire personala. Tratamentul medicamentos poate avea rezultate in prevenirea aparitiei chisturilor si cicatricelor.
Formele mai usoare de acnee pot fi rezolvate cu ajutorul medicului. Oricum, formele mai severe caracterizate prin noduli si chisturi pot necesita interventia unui specialist pentru ca ar putea sa lase cicatrice vizibile si, de asemenea, din cauza ca principalele medicamente pentru tratarea acneei chistice trebuie strict controlate.
Peroxidul de benzoil
Peroxidul de benzoil este un tratament potrivit pentru persoanele cu orice fel de acnee. Este, de asemenea, indicat persoanelor cu acnee severa care asteapta tratamentul specialistului.
Peroxidul de benzoil se poate procura direct din farmacii fara reteta intr-o gama larga de variante si se aplica pe piele. Este folosit in tratamentul acneei de peste 50 de ani si actioneaza prin eliminarea bacteriilor, in special propioriumbacterium acnes ( P.acnes). Unele tratamente cu peroxid de benzoil pot fi achizitioanate si online.
El distruge cosurile numite puncte albe sau puncte negre. Exista peroxid de benzoil pe baza de apa sau pe baza de alcool. Aceste diferite forme se folosesc in functie de tipul de piele. Preparatele bazate pe alcool usuca pielea, fiind mai potrivite persoanelor cu ten cu tendinte la ingrasare.
Produsele pe baza de peroxid de benzoil pot fi: solutii de spalare a fetei, lotiuni, creme sau geluri si se aplica o data sau de doua ori pe zi.
Cel mai frecvent efect secundar al peroxidului de benzoil este iritatia pielii. Alergiile sunt foarte rare.
Tratamentul medicamentos cu isotretinoin
Isotretinoinul este un medicament prescris pentru tratamentul acneei chistice, fiind vandut sub o gama larga de nume, apartinand unor firme din USA.
Tratamentul cu isotretinoin este foarte eficient, dar are efecte secundare semnificative, fiind periculos fatului. De obicei se foloseste un dozaj de 1 mg pentru fiecare kg al greutatii corporale, o data pe zi pentru o perioada de 16-20 de saptamani.
Pentru cazurile de acnee moderata, isotretinoinul nu este recomandat pana nu se dovedeste ca tratamentul standard cu antibiotice este ineficient. Cu toate acestea, isotretinoinul este recomandarea de top in tratamentul acneei severe.
Posibilele efecte secundare adverse asociate cu folosirea de isotretinoin sunt:
- uscaciunea ochilor si a mucoaselor genitale.
- buze crapate.
- dureri articulare.
- depresie.
- afectiuni hepatice.
- cresterea nivelului de grasimi in sange (colesterol).
Isotretinoin este un medicament teratogen. Aceasta inseamna ca, luat in perioada de sarcina, in orice doza si chiar pentru scurt timp, poate duce la malformatii congenitale.
Isotretinoin poate duce, de asemenea, la pierderea sarcinii (avort spontan) sau la o nastere prematura si poate cauza moartea nou-nascutului. Femeilor care pot ramane insarcinate li se recomanda folosirea a doua metode contraceptive asociate pe o perioada de o luna inainte, in timpul si dupa tratamentul cu Isotretinoin.
Un test de sarcina este obligatoriu inainte de inceperea tratamentului, in fiecare luna si pana la o luna dupa oprirea tratamentului cu Isotretinoin. Conditiile pentru inceperea prescrierii acestui tratament includ doua teste de sarcina negative.
Injectiile cu corticosteroizi
Injectiile cu antiinflamatoare corticosteroide, substanta numita triamcilon, introdusa direct in chist, pot reduce inflamatia si previn cicatrizarea excesiva. Acest tratament este executat numai de un medic dermatolog. Pot aparea doar cateva efecte secundare de scurta durata.
Medicii dermatologi pot, de asemenea, recomanda o incizie si un drenaj al chisturilor mari, dar este recomandat ca nicio persoana sa nu faca aceasta procedura singura, pentru ca poate inrautati problemele pielii si cauza cicatrice si infectii severe.
Anticonceptionalele
Tratamentul de lunga durata a acneei prin folosirea pastilelor anticonceptionale care scad secretia de sebum poate atinge acolo unde este cazul 6 luni sau mai mult.
Un medicament numit Spironolactona poate fi, de asemenea, prescris impreuna cu pastilele anticonceptionale. Spironolactona este un steroid sintetic care inhiba actiunea hormonilor androgeni.
Acneea produce simptome cunoscute de toata lumea. Acneea chistica este si mai vizibila pentru ca in formele cele mai severe produce chisturi, noduli, alaturi de papule si pustule. Acneea poate cauza si cicatrici vizibile.
Toate formele de acnee pot afecta respectul de sine si dispozitia, dar riscul unor tulburari psihice de tip depresiv este mai mare in acneea chistica pentru ca aceasta poate duce la posibile disproportii ale fetei care afecteaza persoanele tinere si pe cele care sunt mai sensibile din punct de vedere social.
Cele mai multe persoane care sufera de acnee nu prezinta tulburari psihice de tip depresiv, dar aspectul pielii poate cauza o suferinta emotionala. In acneea chistica suferinta poate fi mai mare si chisturile pot fi dureroase.
Importanta tratamentului este accentuata de riscul cicatricelor pe durata lunga. Acneea chistica poate produce leziuni cu vindecare tardiva sau permanente, precum:
- mici adancituri numite "varfuri de gheata".
- adancituri largi.
- cicatrice rosii si pregnante.
Daca suferiti de o acnee usoara sau vreti sa reduceti riscul de a contacta pe viitor o forma de acnee, urmatorii pasi va pot ajuta:
- curatati usor pielea dimineata, inainte de culcare si dupa exercitii fizice intense.
- incercati sa atingi pielea cat mai putin posibil.
- barbieriti-va cu grija si fara a apasa, cu un sapun lichid pe baza de apa. Incercati sa gasiti cea mai confortabila metoda de barbierit si barbieriti-va doar atunci cand este necesar.
- incercati sa va expuneti cat mai putin la soare.
- spalati regulat parul (persoanele care au parul gras se pot spala zilnic folosind un sampon delicat).
Exista si alti factori care pot provoca aparitia acneei, precum cei genetici, dar aceste sfaturi pot impiedica transformarea acneei simple in acnee chistica.
Masurile practice pentru a ne feri de o forma severa de acnee sunt accesibile pentru oricine, chiar si persoanelor care sufera de acnee chistica.
- Nu va spalati prea des fata; de doua ori pe zi este suficient folosind un sapun delicat si apa calduta.
- Nu frecati excesiv pielea cand va spalati, evitati sapunurile abrazive, substante de curatire granulate, acide sau agentii exfolianti.
- Lasati cosurile in pace: ruperea sau stoarcerea lor poate agrava acneea.
- Feriti-va sa utilizati un machiaj puternic; cand aplicati machiajul, alegeti-l pe cel pe baza de apa, fomule non-minerale (non-comedogenice), evitati formulele grase si indepartati machiajul inainte de culcare.
Chiar daca acneea este o boala comuna, acneea chistica este relativ rara si mai severa.
Principalele cauze ale acneei chistice sunt schimbarile hormonale in perioada pubertatii, dar ea poate aparea si la persoanele adulte.
Acneea chistica nu este cauzata de ciocolata, nuci sau alimente grase si nici din cauza igienei precare sau masturbare.
Acneea chistica poate fi dureroasa si deranjanta din punct de vedere emotional pentru ca afecteaza zona faciala.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.