Beneficiile consumului regulat de nuci

Actualizat: 06 Septembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Obiceiul de a consuma nuci este unul extrem de benefic pentru sanatate fiindca acestea au in compozitie minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E si P, aminoacizi, grasimi nesaturate si proteine.

Principalele beneficii

Diminueaza nivelul de stres. Durerile de cap, stresul, starile nervoase pot fi diminuate cu ajutorul nucilor.

Reduc colesterolul „rau”. Cercetarile oamenilor de stiinta au aratat ca nucile prezinta un efect pozitiv asupra inimii, in principal datorita continutului de grasimi nesaturate, al potasiului si al magneziului.

In felul acesta, nucile sunt benefice pacientilor care au probleme cu hipertensiunea arteriala.

De asemenea, cercetari recente arata ca nucile reduc nivelul colesterolului LDL din sange. Un consum constant de nuci poate duce la prevenirea atacului cerebral.

Previn cancerul mamar. Fiind bogate in acizi grasi Omega 3, in antioxidanti, polifenoli si fitosteroli, nucile previn aparitia cancerului mamar.

Reduc durerile reumatice. Aplicate extern, cataplasmele cu frunze de nuc au rolul de a diminua durerile reumatice.

Scad glicemia. Pacientii cu diabet pot consuma nuci care nu numai ca sunt satioase si gustoase, dar au si un efect de scadere a glicemiei.

Adjuvant in afectiunile tiroidiene. Prin continutul bogat de iod, nucile sunt recomandate pacientilor diagnosticati cu afectiuni asociate glandei tiroide.

Au un puternic efect antioxidant. Consumul de nuci este benefic pentru reducerea inflamatiilor.

Cresc fertilitatea in cazul barbatilor. Sunt studii care sustin ca miezul de nuca are rolul de a creste calitatea spermei.

Cresc capacitatea de concentrare. De aceea, mai ales in perioadele stresante si aglomerate, este indicat ca elevii sau studentii sa consume nuci amestecate cu miere de albine, fiindca nucile au darul de a stimula capacitatea de memorare si de concentrare.

Reduc pofta de mancare. Nucile produc senzatia de satietate si reduc pofta de mancare, ajutand doamnele sa-si mentina greutatea corporala.

Redau frumusetea pielii. Nucile au un rol benefic si in cazul sanatatii pielii, fiind de ajutor pacientilor care prezinta diferite eczeme sau micoze.

Avantajele cojilor de nuci

Cojile de nuci au efecte depurative, antifungice, antiseptice, dezinfectante gastro-intestinale si renale, vermifuge, antialergice, antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente si calmante.

De asemenea, ceaiul preparat din coji de nuci contribuie la curatarea sangelui si la subtierea sangelui ingrosat, la intarirea stomacului, imbunatatirea functiei ficatului si a tranzitului intestinal, la tratarea incontinentei urinare sau a infectiilor cu streptococi, stafilococi.

Atuurile uleiului de nuci

Uleiul produs din nucile de Macadamia este indicat pentru ingrijirea tenului, deoarece contribuie la prevenirea ridurilor, avand o concentratie mare de acid palmitoleic si acid oleic. In plus, este benefic si pentru ingrijirea parului.

Totodata, acest ulei este indicat inclusiv in cazul tenului cuperozic.


Citeste si despre:

Beneficiile consumului de peste Consumul de nuci inlatura depresia Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate Beneficiile uimitoare ale semintelor de chia 7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante Dieta cu ananas reguli si beneficii 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism Uleiul de masline: beneficii si utilizare 5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii Beneficiile dietei mediteraneene Beneficiile ananasului pentru sanatate Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase Beneficiile consumului de avocado