Impulsivitatea in cazul copiilor

Actualizat: 11 Decembrie 2018
Consultant: Maria Lecu

Generalitati


Cum ii puteti ajuta pe copii sa fie mai putin impulsivi, sa-si dezvolte stapanirea de sine si aptitudinile sociale?

Cum vor invata copiii sa-si controleze sentimentele care pun stapanire pe ei, sa-si mentina autocontrolul in situatii stresante si sa comunice intr-un mod pozitiv cu ceilalti? Este chiar atat de important?

Acestea sunt doar cateva din intrebarile pe care si le pune orice parinte.

Raspunsul specialistilor este: Da!
Cercetarile indica faptul ca aceste aptitudini sunt esentiale pentru succesul la scoala, in familie, cu prietenii si pe plan profesional.

Cand copiii nostri nu sunt constienti de propriile lor trairi, li se va parea dificil sa-si controleze actiunile calauzite de primul impuls si sa ia deciziile adecvate; in plus, nu vor fi in masura sa comunice cu claritate ceea ce vor cu adevarat.

De exemplu, daca prietenii copilului fumeaza, el s-ar putea sa fie incercat de sentimente contradictorii. Probabil ca se simte nesigur si vrea sa faca parte din grup sau ii este teama sa nu dea de bucluc daca fumeaza si, de asemenea, i se pare incitant sa faca ceea ce fac "oamenii mari".

Parintii vor spera ca el sa fie cuprins de frica, dar exista posibilitatea ca tinerii aflati in pragul adolescentei sa se concentreze mai curand asupra sentimentelor lor de nesiguranta.

Copiii trebuie sa-si stapaneasca nesiguranta, frica si incitarea. A lua parte la activitati cum este fumatul poate fi un mod de a-si linisti emotiile, dar noi vrem ca ei sa cunoasca alte metode de a-si stapani starile de anxietate.

In plus, copiii trebuie sa stie cum sa spuna NU intr-un mod cat mai firesc cu putinta. In fine, vrem ca ei sa poata aborda aceste situatii inarmati cu capacitatea de a gandi in mod critic, ca sa ia decizii potrivite pentru ei insisi si sa nu se lase dusi de val.

In cazul in care copiii invata sa-si filtreze sentimentele, sa reactioneze la stres fara sa devina inaccesibili si impulsivi si sa comunice eficient cu ceilalti, atunci vor avea mai multe sanse sa faca fata diverselor situatii sociale prin chibzuinta si responsabilitate. Acestea sunt aptitudini care pot fi predate si insusite la fel ca oricare altele.

Cum imi pot ajuta copilul?

Sentimentele noastre sunt semnalele care ne avertizeaza atunci cand avem probleme. Este important ca un copil sa invete sa fie atent la sentimentele lui, dar, deseori, acesta este un lucru dificil de infaptuit chiar si pentru adulti, cu atat mai putin pentru copii.

Copiii au nevoie de un "vocabular al emotiilor", mai elaborat. Daca faceti doar cateva schimbari in obiceiurile dumneavoastra, ii puteti ajuta pe copiii dumneavoastra sa reactioneze mult mai eficient atunci cand se confrunta cu diverse situatii acasa, la scoala sau in relatiile cu prietenii.

Nu este greu de facut acest lucru; cand famila sta seara in jurul mesei si discuta politica, implicit, copilul va invata politica. Daca familia vorbeste despre sentimente, copiii vor invata sa-si identifice si sa-si exprime sentimentele.

Cand un parinte ii intreaba pe copii cum le-a mers in ziua respectiva, este important sa-i intrebe si ce au simtit in legatura cu ceea ce s-a intamplat.

Pe parcursul zilei, in conversatiile lor cu copiii, parintii ii pot intreba ce anume le-a inspirat un anumit eveniment si ce cred ei ca au simtit si alte persoane implicate.

De asemenea, este important ca parintii sa vorbeasca despre sentimentele lor atunci cand povestesc cum le-a mers in ziua aceea - este un exemplu de modelare.

Cu ajutorul unor masuri marunte de acest gen, aplicate atunci cand se iveste ocazia, parintii pot face foarte mult pentru a spori constienta emotionala a copiilor lor, capacitatea acestora de a-si exprima empatia fata de sentimentele celorlalti.

Daca ati asculta indeaproape conversatiile dintr-o familie, ati fi surprins cat de rar se vorbeste despre sentimente, dar sentimentele pot constitui cel mai important aspect legat de ceea ce spune cineva, mai ales din punctul de vedere al inteligentei emotionale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet individual de Psihoterapie Andra Dragan
Tel: 0753366096
Iasi, Bld. Carol I Nr. 4, Clădirea Habitat A, Etaj 2, Camera 202
Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
Tel: 0721797981
Bucuresti, Str. Popa Nan Nr. 30

Medici

Psiholog Jeles Simona
Psihologie - Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
Bucuresti, 0721797981
Psihoterapeut Andra Dragan
Psihologie - Cabinet individual de Psihoterapie Andra Dragan
Iasi, 0753366096

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

7 sfaturi importante pentru parintii copiilor cu ADHD Semnele de autism la copii Febra la copii - semnal de alarma? Deficienta de fier afecteaza majoritatea copiilor Furtul la copii Pe ring: lupta pentru control dintre parinti si copii Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Constipatia - solutii la indemana ce previn complicatiile Refluxul gastroesofagian si durerile din capul pieptului. Ce urmari grave pot avea daca nu tratam sau reducem simptomele ADHD la adulti si copii: cauze, simptome si recomandari Zaharul si hiperactivitatea ADHD Abilitatea de hiperconcentrare in cazurile de ADHD Stima de sine si activitatea noastra sexuala Diferentele dintre manifestarile ADHD la baieti si fete Cum si de ce se sinucid oamenii