Mutulica (Scopolia carniolica)

Planta este originara din Europa centrala, dar apare si in Rusia. In Romania este intalnita ca flora spontana prin locuri umede si umbroase, in taieturi de padure din zona montana. Planta erbacee ce are in pamant rizomul carnos din care pornesc mai multe radacini. Tulpina ajunge pana la 1 m inaltime, frunzele sunt moi, intregi, lanceolate, ovale, dispuse altern. Florile sunt solitare, putine ca numar si sunt violacee sau brun –roscate. In fitoterapie se folosesc rizomii ce trebuie recoltati primavara sau toamna. Printre componentele chimice constituente se numara: atropina, belaradina, hiosciamina, scopolamina, scopina tropica. Principalele calitati ale acestei plante sunt: sedativ nervos, antiasmatic, narcotic in bolile de ochi, dilata pupila.

Uz intern:

- dureri nevralgice, boli de inima, reumatism, impotenta, astm.

Efecte adverse:

- Este o planta toxica. Se recomanda utilizarea preparatelor farmaceutice rezultate din prelucrarea ei si sub supraveghere medicala. Intoxicatia se manifesta prin dilatarea pupilei, uscarea gatului, senzatie permanenta de sete, halucinatii, delir, pierderea cunostintei, tetanie, moarte. In caz de ingestie accidentala trebuie sa se administreze carbune medicinal, sa se faca spalaturi gastrice.

Citeste si despre:

Rejuvenarea pielii cu laser CO2 Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice Abordarea acneei in sarcina Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi Miocardita, inflamatia muschiului inimii Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer
Cere sfatul medicului ×