UNGUENT CU TRIAMCINOLON ACETONID

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Unguentul contine 0,1% triamcinolon acetonid (1-dehidro-9-fluor-16,17-dihidrocorticosteron).

Actiune terapeutica
Triamcinolonul acetonid este glucocorticoid monofluorurat cu utilizare specific topica, dotat cu actiune antiinflamatoare si antialergica ce impiedica reactiile mezenchimale iritativ - hiperergice. Reduce hiperplazia epiteliala si normalizeaza keratinizarea.

Doze si mod de administrare
Unguentul se aplica in strat subtire de 2-4 ori pe zi, timp de 2-7 zile. Pentru consolidarea rezultatelor terapeutice se recomanda aplicarea unguentului de 1-2 ori pe zi cateva zile dupa vindecarea clinica.

Indicatii
Psoriazis lichen simplex si plan, lupus eritematos discoid cronic, eczeme si dermatite eczematiforme cronice, neurodermite cu focare de lichenificare, prurit ano-genital.

Contraindicatii si precautii
Se va evita prelungirea excesiva a tratamentului la bolnavi debilitati, gravide, copii, precum si in prezenta unor tare renale sau hepatice. Necesita o deosebita prudenta utilizarea unguentului in cazurile de diabet latent, hipertensiune arteriala, neoplasme gastrice, osteoporoza.

Reactii adverse
Dupa tratamente prelungite cu aplicarea unguentului pe teritorii cutanate intinse pot aparea fenomene de hipocorticism reactional, oboseala, adinamie, somnolenta sau agitatie si insomnie. Se mai poate constata eozinofilie sanguina si usoara anemie, de asemenea excretie crescuta de sodiu cu retentie de potasiu. Mult mai rare sunt fenomenele de hipercorticism, prezente mai ales la bolnavi cu functie deficitara a rinichiului sau a ficatului.

Citeste si despre:

Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu leziuni papuloscuamoase si papule nonconfluente Spray-urile nazale dau sau nu dependenta? Alegerea cremei hidratante potrivite pentru ten Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Conjunctivita - cauze, simptome, tratament De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Abcesele cutanate: tipuri, cauze si tratament Medicamente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Ingrijirea mainilor si a unghiilor