Medicamente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa

Actualizat: 09 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Dulapiorul cu medicamente ar trebui sa nu lipseasca din nicio locuinta. Exista o serie de situatii in care este indicat sa ai langa tine, in casa, medicamente de prim-ajutor precum antitermice, picaturi, unguente si creme pentru cele mai comune afectiuni.

Simptomele unei raceli usoare sau ale unei migrene pot fi ameliorate cu medicamentele aflate la indemana in casa.

Dulapiorul cu medicamente trebuie ingrijit cu mare atentie. Astfel, periodic trebuie verificate pastilele pentru ca acestea sa fie in termenul de valabilitate inscris pe ambalaj.

In plus, medicamentele trebuie depozitate in conditii de siguranta, asa cum este specificat pe prospectul fiecarui produs in parte, unele trebuie depozitate in locuri intunecate, iar altele nu trebuie expuse la temperaturi prea ridicate.

Totodata, acest dulapior nu trebuie sa se afle la indemana copiilor. In orice caz, antibioticele care au ramas in casa in urma administrarii unui tratament prescris de medicul de familie sau de specialist nu trebuie sa fie luate fara acordul acestora.

Numai medicul poate recomanda administrarea antibioticelor in urma unui control adecvat si a unor analize specifice.

In rezerva de medicamente de acasa e indicat sa se afle urmatoarele pastile si creme/unguente

• Pentru accidentele domestice, precum taieturi si opariri, din dulapiorul cu medicamente nu trebuie sa lipseasca fesele si pansamentele sterile, garoul, vata, apa oxigenata sau alte substante dezinfectante, foarfeca, seringile de unica folosinta, atela.

• Bolnavii cronici diagnosticati cu o anumita afectiune este bine sa aiba in permanenta acasa tratamentul recomandat de medicul specialist. Cei cu afectiuni cardiace trebuie sa aiba obligatoriu antianginoase si antihipertensive.

• In cazul unor dureri dentare sau al migrenelor este bine sa existe in dulapul destinat medicamentelor analgezice sub forma de tablete sau fiole.

• Pentru febra este indicat sa existe antitermice.

• In cazul unor arsuri solare sau domestice trebuie sa fie la indemana anumite unguente si spray-uri cu actiune locala pe care vi le poate recomanda farmacistul sau medicul de familie.

• In excursii, dar si acasa uneori exista pericolul unor alergii provocate de intepatura de albina sau viespe, de aceea este bine sa fie in dulapiorul cu medicamente antialergice.

• In cazul unor stari de voma de ajutor sunt antiemeticele.

• In caz de enterocolita, pana ce pacientul este consultat de medic, este bine sa existe in casa medicamente si saruri de rehidratare orala.

• Colica renala poate fi ameliorata cu antispastice , dar si cu analgezice.

Durerile de oase si articulatii pot trece cu ajutorul antiinflamatoarelor si a antireumaticelor.

• Cremele antimicotice nu trebuie sa lipseasca din casa.

• Picaturile de nas si cele de ochi pot fi un real ajutor impotriva racelilor, alergiilor si iritatiilor.


Citeste si despre:

Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Gripa - cum separam mitul de adevar Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Cum apar buzele crapate si cum le puteti ingriji Cum scapi de celulita - metode simple, eficiente si cu rezultate rapide Scabia - Raia Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Medicamentele administrate in timpul sarcinii Rinita medicamentoasa Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala Medicamente care pot cauza impotenta 13 moduri utile si mai putin cunoscute de a folosi bicarbonatul de sodiu