Medicamente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa

Actualizat: 21 Aprilie 2017
Autor: SfatulMedicului

Dulapiorul cu medicamente ar trebui sa nu lipseasca din nicio locuinta. Exista o serie de situatii in care este indicat sa ai langa tine, in casa, medicamente de prim-ajutor precum antitermice, picaturi, unguente si creme pentru cele mai comune afectiuni.

Simptomele unei raceli usoare sau ale unei migrene pot fi ameliorate cu medicamentele aflate la indemana in casa.

Dulapiorul cu medicamente trebuie ingrijit cu mare atentie. Astfel, periodic trebuie verificate pastilele pentru ca acestea sa fie in termenul de valabilitate inscris pe ambalaj.

In plus, medicamentele trebuie depozitate in conditii de siguranta, asa cum este specificat pe prospectul fiecarui produs in parte, unele trebuie depozite la locuri intunecate, iar altele nu trebuie expuse la temperaturi prea ridicate.

Totodata, acest dulapior nu trebuie sa se afle la indemana copiilor. In orice caz, antibioticele care au ramas in casa in urma administrarii unui tratament prescris de medicul de familie sau de specialist nu trebuie sa fie luate fara acordul acestora.

Numai medicul poate recomanda administrarea antibioticelor in urma unui control adecvat si a unor analize specifice.

In rezerva de medicamente de acasa e indicat sa se afle urmatoarele pastile si creme/unguente

• Pentru accidentele domestice, precum taieturi si opariri, din dulapiorul cu medicamente nu trebuie sa lipseasca fesele si pansamentele sterile, garoul, vata, apa oxigenata sau alte subtsante dezinfectante, foarfeca, seringile de unica folosinta, atela.

• Bolnavii cronici diagnosticati cu o anumita afectiune este bine sa aiba in permanenta acasa tratamentul recomandat de medicul specialist. Cei cu afectiuni cardiace trebuie sa aiba obligatoriu antianginoase si antihiperte.

• In cazul unor dureri dentare sau al migrenelor este bine sa existe in dulapul destinat medicamentelor analgezice sub forma de tablete sau fiole.

• Pentru febra este indicat sa existe antitermice.

• In cazul unor arsuri solare sau domestice trebuie sa fie la indemana anumite unguente si spray-uri cu actiune locala pe care vi le poate recomanda farmacistul sau medicul de familie.

• In excursii, dar si acasa uneori exista pericolul unor alergii provocate de intepatura de albina sau viespe, de aceea este bine sa fie in dulapiorul cu medicamente antialergice.

• In cazul unor stari de voma de ajutor sunt antitermicele.

• In caz de enterocolita, pana ce pacientul este consultat de medic, este bine sa existe in casa medicamente si saruri de rehidratare orala.

• Colica renala poate fi ameliorata cu antispasticele, dar si cu analgezice.

Durerile de oase si articulatii pot trece cu ajutorul antiinflamatoarelor si a antireumaticelor.

• Cremele antimicotice nu trebuie sa lipseasca din casa.

• Picaturile de nas si cele de ochi pot fi un real ajutor impotriva racelilor, alergiilor si iritatiilor.


Citeste si despre:

Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Gripa - cum separam mitul de adevar Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Mentine-ti sistemul nervos sanatos cu solutii naturale! Durere sub coaste in partea dreapta? Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea de ficat Solutii eficiente pentru afectiunile parului Polineuropatia periferica Cum apar buzele crapate si cum le puteti ingriji Cum scapi de celulita - metode simple, eficiente si cu rezultate rapide Scabia - Raia
TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei