TACHOCOMB, burete

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Folie acoperita cu spuma uscata.
1 folie de Tachocomb de 0,5 cm grosime contine: colagen din tendon de cal acoperit cu 1,3-2,0 mg, fibrinogen uman 4,3-6,7 mg, trombina bovina 1,5-2,5 UI, aprotinina bovina, 0,055-0,087 .Ph.Eur., riboflavina (pentru marcarea suprafetei acoperite) 7-26 mcg

Actiune terapeutica
Tachocomb este un hemostatic local absorbabil. Tachocomb este alcatuit dintr-o folie de colagen care este acoperita cu componente ale adezivului fibrinic: fibrinogen foarte concentrat si trombina care imita ultima faza din cascada coagularii. La contactul cu plaga sangeranda sau cu alte fluide organice, factorii coagularii se dizolva si se formeaza o legatura intre purtatorul de colagen si suprafata plagii. trombina transforma fibrinogenul in fibrina prin scindarea peptidelor. Asemanator aderarii intre doua componente, suprafata plagii si colagenul sunt conglutinate in timpul polimerizarii. In cursul acestui proces (3 - 5 min) este necesara presarea Tachocomb-ului pe suprafata plagii. Aprotinina previne liza prematura a cheagului fibrinic de catre plasmina. Componentele Tachocomb-ului sunt degradate enzimatic in organism in 3 - 6 saptamani. Procedeul special de producere si sterilizare asigura siguranta maxima antivirala si antibacteriana la nivel de varf la momentul actual.

Indicatii
Tachocomb se foloseste mai ales in cazurile in care hemoragiile sau fistulele biliare, limfatice, de lcr, aerice nu pot fi controlate prin metode conventionale sau rezultatul acestor metode risca sa fie insuficient. Tachocomb este util pentru hemostaza si conglutinare tisulara, mai ales in chirurgia organelor parenchimatoase ca ficat, splina, rinichi, plamani, suprarenale, tiroida, ganglioni limfatici; poate fi folosit si pentru oprirea hemoragiilor in interventiile orl, ginecologie, urologie, chirurgie vasculara sau ortopedica (ex.: prelevare spongioasa), traumatologie etc. Tachocomb poate fi folosit in tratamentul profilactic al fistulelor biliare, limfatice si de lcr. De asemenea, fistulele aerice aparute in chirurgia pulmonara pot fi izolate cu Tachocomb.

Doze si mod de administrare
Se aplica pe plagile chirurgicale. Instructiuni de folosire: Tachocomb se foloseste in conditii sterile. Inaintea aplicarii, plaga se curata atent (de sange, substante dezinfectante sau alte fluide). Partea acoperita (marcata cu galben) a foliei de colagen se aplica pe plaga si se preseaza 3 - 5 min. Cand se aplica pe plagi suficient de umede, Tachocomb nu necesita umezire. Cand se aplica pe plagi uscate, Tachocomb trebuie tratat cu ser fiziologic, pentru a obtine aderenta la suprafata plagii uscate. Folia umectata trebuie folosita imediat! Se recomanda indepartarea sangelui si a fluidelor de secretie de pe manusile si instrumentele chirurgicale inaintea folosirii Tachocomb-ului, pentru ca acesta sa nu adere la ele.
Doza depinde de marimea plagii de acoperit. Folia trebuie folosita astfel incat sa fie acoperiti 1 - 2 cm in afara plagii. Daca sunt necesare mai multe folii pentru acoperirea plagii, acestea se aplica astfel incat sa se suprapuna. Tachocomb poate fi taiat la dimensiunea dorita cu o foarfeca sterila, inainte sau dupa aplicarea pe plaga. Bucatile de folie care nu sunt necesare se arunca.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la constituenti.
Sarcina si alaptare: folosirea in cursul sarcinii si alaptarii este posibila, dar este necesar un diagnostic precis.

Masuri de precautie
Tachocomb este ambalat in cutii sterile si trebuie manuit ca atare. Folositi doar pachetele nedesigilate. Post-sterilizarea nu este posibila.

Conditii de pastrare: se pastreaza la frigider, la temperaturi de 2 - 8 grade Celsius. Stabilitate: 36 luni.

Citeste si despre:

Cauze mai putin cunoscute ale osteoporozei Comunicarea dintre parinte si copil Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti Locuri comune in care se gasesc cei mai multi microbi Unde se ascund microbii si bacteriile? Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cancerul pulmonar non-microcelular Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti 40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul Greseli frecvente de infrumusetare