Tendon

Tesut fibros prin intermediul caruia un muschi se prinde de un os.
Tendoanele sunt formate din fibre de colagen, hranite prin vase sangvine foarte fine. Unele (cele ale mainilor, incheieturii mainilor, picioarelor) au in plus un invelis, teaca sinoviala, de aceeasi natura cu membrana sinoviala care tapeteaza capsula articulatiilor mobile. Ea secreta un lichid lubrifiant care permite o mai buna alunecare in aceste regiuni anatomice supuse unor importante frecari.
Flexibil, dar putin elastic (muschiul este cel elastic), tendonul este foarte rezistent.

Patologie
- Rupturile tendinoase pot surveni ca urmare a unei tendinite cronice, din cauza fragilizarii tendonului, ori pe un tendon in prealabil sanatos, de exemplu in caz de efort violent fara practicarea unei incalziri sau in caz de plaga cutanata profunda.
- Tendinitele sunt inflamatii ale unui tendon, de origine traumatica sau reumatismala.
- Tenosinovitele sunt inflamatii ale tecii sinoviale, membrana seroasa care inconjoara unele tendoane.

Citeste si despre:

Sindromul tendonului iliotibial – o afectiune a genunchiului Ruptura tendonului lui Achile Recuperarea dupa ruptura de tendon ahilian Afectiuni ale tendonului lui Achile Tendinita Apofizita calcaneana (Boala Sever) Tendinita si ruptura tendinoasa de la nivelul genunchiului Boala Osgood-Schlatter – o afectiune a tendoanelor genunchiului Ligamentele si tendoanele Bursita