STROMBA, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Stanozololum.

Actiune terapeutica
Derivat sintetic al testosteronului cu proprietati anabolizante, stanozolul creste semnificativ activitatea activatorului de plasminogen si nivelul plasminogenului plasmatic, determina reducerea fibrinogenului plasmatic si a beta-2-macroglobulinei (care este inhibitor plasminic) cu efect fibrinolitic.

Indicatii
Osteoporoza senila si de menopauza. Ca anabolizant, la bolnavi cu anorexie, astenie si afectiuni cronice debilizante, unde masurile dietetice au fost ineficiente. In tratamentul vasculitelor din sindromul raynaud, boala Behet, pentru prevenirea trombozei venoase recurente (de ex., in deficitul de antitrombina III), tratamentul complicatiilor trombozei venoase profunde, in hipodermatoscleroza venoasa. Pentru prevenirea si tratarea crizelor de angioedem ereditar.

Doze si mod de administrare
Pentru adulti, se recomanda: in complicatii venoase, doze de pana la 10 mg/zi; in angioedemul ereditar in crize: 2,5-10 mg/zi, reducand apoi in functie de evolutie, iar doza de intretinere: 2,5 mg de 3 ori pe saptamana; in celelalte cazuri: 5 mg/zi. Pentru copii sub 6 ani: 2,5 mg/zi; intre 6 si 10 ani: 2,5-5 mg/zi. Se prefera administrarea in cure scurte, de 6-8 saptamani, cu pauza de o luna. In angioedemul ereditar, odata criza cupata, se va folosi doza minima care sa o evite.

Reactii adverse
Efectele androgenice sunt minime, daca se respecta dozele recomandate; ele au fost intalnite doar la tineri. Ocazional au fost descrise: cefalee, euforie, depresie si crampe, icter colestatic. S-au observat ocazional tumori hepatice dupa tratamente de lunga durata, mai ales la cei cu sindrom Fanconi si anemie aplastica, uneori intreruperea tratamentului ducand la regresia tumorii. Utilizarea indelungata la copii poate duce la inchiderea prematura a epifizelor. Steroizii anabolizanti pot creste sensibilitatea la anticoagulante, de aceea, doza acestora din urma trebuie scazuta. Stanozolul poate altera raportul dintre LDL si HDL.

Contraindicatii
Nu se va folosi in cancerul de prostata (afectiune androgen- dependenta), nu se administreaza la gravide (virilizeaza fatul feminin). Se utilizeaza cu atentie la pacientii cu alterarea functiei renale si a celei cardiace (favorizeaza retentia de sodiu si de apa). Pacientii cu disfunctii hepatice vor fi urmariti prin teste functionale hepatice de rutina; la orice semn de deteriorare tratamentul va fi intrerupt.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie O noua generatie de lentile fotocromice Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×