Fibrinolitic

medicament utilizat pentru distrugerea cheagurilor formate in circulatia sangvina. Un fibrinolitic este prescris in caz de tromboza (formarea unui cheag sau trombus) cel putin la 6 ore intr-o artera sau vena, in particular intr-o artera coronara (infarct miocardic) sau pulmonara (embolie pulmonara). In caz de infarct de miocard, prima injectie poate fi facuta foarte precoce de catre reanimator chiar la sosirea la domiciliul bolnavului.

Efecte nedorite si contraindicatii - Un fibrinolitic poate cauza o hemoragie (la punctul de injectare sau generalizata), o febra, reactii alergice. El este contraindicat in cazul unui accident vascular cerebral recent, in caz de risc hemoragie, de hipertensiune arteriala, de insuficienta renala sau hepatica grava.

Sinonim: trombolitic.

Citeste si despre:

Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Testul de supresie la dexametazona Boala von Willebrand Biopsia cutanata: informatii utile Proteina C Reactiva (PCR) Hemoragia uterina disfunctionala Beneficiile ananasului Trombembolismul pulmonar - factori de risc si masuri de prevenire