Renvela, suspensie orala

Prospect

Publicat: 23 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Renvela este un medicament care contine substanta activa carbonat de sevelamer. Acesta este disponibil sub forma de comprimate de culoare alba (800 mg) si sub forma de pulbere (1,6 g si 2,4 g) care se va constitui intr-o suspensie orala. Renvela este similar unui alt medicament, Renagel, care este disponibil in Uniunea Europeana din 2000. Renagel contine sevelamer sub forma de sare de clorhidrat si nu sub forma carbonat ca in Renvela.

Indicatii
Renvela este utilizat pentru controlul hiperfosfatemiei (valori sanguine ridicate de fosfat) la: - pacienti adulti tratati prin dializa (o tehnica de purificare a sangelui). Poate fi utilizat, de asemenea, la pacienti tratati prin hemodializa (printr-un aparat de filtrare a sangelui) sau dializa peritoneala (in care se pompeaza lichid in abdomen si o membrana interna a organismului filtreaza sangele). - pacienti cu boala renala cronica (pe termen lung) netratati prin dializa, care prezinta o valoare serica (sanguina) a fosforului egala cu sau mai mare decat 1,78 mmol/l. Renvela trebuie utilizat impreuna cu alte tratamente, cum ar fi suplimente de calciu si vitamina d, pentru a preveni dezvoltarea bolii osoase. Medicamentul poate fi obtinut doar pe baza de prescriptie medicala.

Administrare
Doza initiala recomandata de Renvela depinde de necesitatea clinica si de valoarea de fosfat din sange si variaza de la 2,4 la 4,8 grame pe zi. Renvela trebuie administrat de trei ori pe zi in timpul meselor, iar pacientii trebuie sa-si respecte regimul alimentar prescris. Doza de Renvela trebuie ajustata la fiecare doua pana la patru saptamani pentru a atinge o valoare acceptabila de fosfat in sange, care trebuie apoi monitorizata cu regularitate. Comprimatele trebuie inghitite intregi, iar suspensia orala trebuie administrata in decurs de 30 minute de la preparare.

Actiune terapeutica
Pacientii cu boala renala severa nu pot elimina fosfatul din organism. Acest lucru provoaca hiperfosfatemie, care, pe termen lung, poate cauza complicatii, precum boli cardiace. Substanta activa din Renvela, carbonatul de sevelamer, este un chelator de fosfat. Cand se administreaza in timpul meselor, moleculele de sevelamer din carbonatul de sevelamer se leaga de fosfatul din alimentele aflate in intestin, impiedicand absorbtia acestuia in organism. Acest lucru ajuta la reducerea valorilor de fosfat din sange.

Contraindicatii
Renvela nu trebuie utilizat la persoane care pot fi hipersensibile (alergice) la carbonatul de sevelamer sau la oricare dintre celelalte componente. Renvela nu trebuie utilizat la persoane cu hipofosfatemie (valori sanguine scazute de fosfat) sau cu ocluzie intestinala (un blocaj la nivelul intestinului).

Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse la Renvela (observate la mai mult de 1 pacient din 10) includ greata (senzatie de rau), varsaturi, dureri in partea superioara a abdomenului si constipatie. Pentru lista tuturor reactiilor adverse raportate la Renvela, a se vedea Prospectul.

Citeste si despre:

Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Implicatiile fumatului in igiena orala Informatii despre sanatatea orala Candidoza orala si aftele Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Igiena orala Bolile sistemice determinate de infectiile orale Sarcina si igiena orala Cancerul oral Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS)