RAUNERVIL, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Compozitie
Fiole a 1 ml solutie apoasa injectabila continand reserpina 2,5 mg (cutie cu 10 buc.).

Actiune terapeutica
Doza mare de reserpina (continuta in fiole) are actiune vasodilatatoare si hipotensiva marcata (efectul hipotensiv se instaleaza la 1,5-3 ore de la injectarea intramusculara, este maxim dupa 3-4 ore si se mentine 6-24 ore); actiune sedativa si antipsihotica (de tip neuroleptic); diminueaza depozitele de noradrenalina din terminatiile simpatice si depozitele de catecolamine si serotonina din creier.

Indicatii
Forme severe de hipertensiune arteriala - este avantajos indeosebi in hipertensiunea cu insuficienta coronariana acuta si in hipertensiunea cu anevrism disecant de aorta; schizofrenie, stari maniacale, delirium tremens si alte afectiuni insotite de agitatie, anxietate si tensiune psihica marcata (ca tratament de inceput si la cei care nu pot primi medicatie orala - este folosit limitat).

Doze si mod de administrare
In injectii intramusculare, in urgentele hipertensive se incepe cu 1/4-1/2 fiola, apoi, daca este nevoie dupa 3 ore o fiola, eventual inca 2 fiole dupa alte 3 ore; in urgentele psihiatrice 1-2 fiole (precedat de 1/4 fiola pentru testarea reactivitatii).

Contraindicatii
Este contraindicat in hipertensiunea cu hemoragie cerebrala, encefalopatia hipertensiva si feocromocitom, in starile depresive si la bolnavii tratati cu electrosoc; in rest la fel ca pentru Hiposerpil, dar contraindicatiile sunt relative, in functie de gravitatea afectiunii tratate.

Reactii adverse
Relativ frecvent salivatie, pirozis, greata, voma, anorexie, diaree, colici, congestie nazala, somnolenta, oboseala, cosmaruri, anxietate, sedare, diminuarea libidoului, inhibarea ejacularii, retentie hidrica cu edeme, tulburari de vedere; rareori depresie psihica, sindrom extrapiramidal, ginecomastie, galactoree, dispnee (la astmatici), aritmii. Poate provoca hipotensiune marcata (mai ales in ortostatism) si stare depresiva.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate