Aorta

Vas de sange important care preia sangele pompat de inima si din care pleaca vase mari catre intreg organismul.
Principala artera a organismului, formandu-se de la baza ventriculului stang si distribuind sangele oxigenat de catre plamani in intreg corpul.

Patologie - se pot observa diferite anomalii: o ingustare congenitala la nivelul istmului (coarctatie); o atingere a peretelui, in general de catre o placa de aterom, ducand la o dilatare (anevrism) sau la o ingustare a vasului. In ambele cazuri, formarea de cheaguri este frecventa si raspunzatoare de emboliile creierului si ale membrelor. O alta leziune ateromatoasa este disectia, clivajul producandu-se in grosimea peretelui. Toate aceste atingeri justifica un tratament chirurgical.

Citeste si despre:

Anevrismul aortic (aorta anevrismala) Coarctatia de aorta Ectazia de aorta - cauze, simptome si tratament Anatomia inimii - arterele si venele Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica) Stenoza aortica Sughitul Factori care modifica tensiunea arteriala Ce ar trebui sa stim despre stenoza aortica si cum ne afecteaza sanatatea? Ce reprezinta sindromul Marfan?