Ranexa, comprimate

Prospect

Publicat: 23 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Ranexa este un medicament care contine substanta activa ranolazina. Este disponibil sub forma de comprimate ovale cu eliberare prelungita (albastre: 375 mg; portocalii: 500 mg; verzi: 750 mg). Eliberare prelungita inseamna ca ranolazina este eliberata treptat din comprimat pe parcursul a cateva ore.

Indicatii
Ranexa se utilizeaza pentru tratarea simptomelor de angina pectorala stabila (dureri in piept cauzate de un aflux scazut de sange spre inima). Se utilizeaza ca adjuvant la tratamentul existent pentru pacientii a caror boala nu este controlata in mod adecvat de alte medicamente pentru angina pectorala, cum ar fi betablocantii sau antagonistii calciului, sau la pacientii care nu pot lua aceste medicamente. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
Doza initiala recomandata de Ranexa este de 375 mg de doua ori pe zi. Dupa doua pana la patru saptamani, doza trebuie crescuta la 500 mg de doua ori pe zi, apoi la 750 mg de doua ori pe zi, in functie de raspunsul pacientului. Doza maxima este de 750 mg de doua ori pe zi. La pacientii care prezinta anumite efecte secundare poate fi necesara micsorarea dozelor. Cresterea dozei trebuie efectuata cu precautie la persoanele in varsta, la pacienti cu greutatea sub 60 kg si la pacientii care au probleme cu rinichii, ficatul sau inima. Comprimatele de Ranexa trebuie inghitite intregi si nu trebuie rupte, zdrobite sau mestecate. Se pot lua cu sau fara alimente. Pacientilor care iau Ranexa trebuie sa li se dea si un card de avertizare a pacientilor care sintetizeaza informatiile esentiale despre siguranta medicamentului.

Actiune terapeutica
Se considera ca substanta activa din Ranexa, ranolazina, actioneaza prin reducerea afluxului de ioni de sodiu spre celulele muschiului cardiac. Aceasta interfereaza cu activitatea canalelor speciale de la suprafata celulelor numite canale de calciu dependente de sodiu prin care ionii de calciu patrund in mod normal in celule, reducand numarul ionilor de calciu care patrund in celule. In mod normal, ionii de calciu determina contractia muschiului cardiac. Se considera ca prin reducerea afluxului de calciu spre celule ranolazina poate facilita relaxarea muschiului cardiac, imbunatatind afluxul de sange spre muschiul cardiac si ameliorand simptomele de angina pectorala.

Contraindicatii
Ranexa nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la ranolazina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Se interzice administrarea la pacientii cu afectiuni renale severe sau cu afectiuni hepatice moderate sau severe. De asemenea, se interzice administrarea la pacientii care iau alte medicamente care se descompun in acelasi mod ca ranolazina sau alte medicamente administrate pentru corectarea ritmului cardiac. Pentru lista completa a acestor medicamente, a se consulta prospectul.
Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Ranexa (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt ameteala, dureri de cap, constipatie, varsaturi, greata (senzatie de rau) si astenie (slabiciune). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Ranexa, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa