Procoralan, comprimate

Prospect

Publicat: 22 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Procoralan este un medicament care contine substanta activa ivabradina. Acesta este disponibil sub forma de comprimate de culoarea somonului (alungite: 5 mg; triunghiulare: 7,5 mg). Comprimatele de 5 mg au un sant de divizare care permite impartirea acestora in doua jumatati egale, continand fiecare 2,5 mg ivabradina.

Indicatii
Procoralan se utilizeaza pentru tratamentul simptomatic al anginei cronice stabile (dureri toracice, de maxilar si dorsale, declansate de efort fizic si datorate problemelor legate de circulatia sangelui spre inima). Acesta se utilizeaza la pacienti cu boala arteriala coronariana (obstructia vaselor sanguine care iriga inima) cu ritm sinusal (contractii cardiace) normal. Procoralan se utilizeaza la pacienti care nu pot utiliza sau tolera betablocante (un alt tip de medicamente pentru tratamentul anginei) sau se utilizeaza in combinatie cu betablocante la pacienti a caror boala nu este controlata prin betablocante si al caror ritm cardiac este de peste 60 de batai pe minut. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Procoralan se administreaza de doua ori pe zi in timpul meselor, o data dimineata si o data seara. Doza initiala recomandata este de 5 mg de doua ori pe zi, desi se poate administra o doza de 2,5 mg de doua ori pe zi la pacientii cu varsta peste 75 de ani, inainte de a fi crescuta la 5 mg de doua ori pe zi. Dupa trei-patru saptamani de tratament, doza poate fi marita la 7,5 mg de doua ori pe zi in functie de raspunsul pacientului.

Actiune terapeutica
Simptomele anginei sunt cauzate de faptul ca inima nu primeste suficient sange oxigenat. In angina stabila, aceste simptome apar in timpul efortului fizic. Substanta activa din Procoralan, ivabradina, actioneaza prin blocarea curentilor If din nodul sinusal, stimulatorul cardiac care controleaza contractiile inimii si regleaza ritmul cardiac. Cand acesti curenti sunt blocati, ritmul cardiac scade, astfel incat inima are o activitate mai redusa si are nevoie de mai putin sange oxigenat. Prin urmare, Procoralan reduce sau previne simptomele de angina.

Contraindicatii
Procoralan nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la ivabradina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea sa la pacientii cu un ritm cardiac in stare de repaus sub 60 de batai pe minut, tensiune arteriala foarte scazuta, diferite tipuri de tulburari cardiace (soc cardiogen, tulburari de ritm, atac de cord sau insuficienta cardiaca) sau probleme hepatice severe. Medicamentul nu trebuie administrat femeilor gravide sau care alapteaza. Pentru lista completa a restrictiilor, a se consulta prospectul.

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Procoralan (observata la mai mult de 1 din 10 pacienti) o reprezinta fenomenele luminoase sau fosfenele (o stralucire temporara in campul vizual). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare asociate cu Procoralan, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa