POSTINOR, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Contraceptie orala, destinata in exclusivitate femeilor cu contacte sexuale ocazionale si/sau neplanificate. Femeilor care au contacte sexuale mai frecvente, le este recomandata administrarea continua de contraceptive combinate.

Doze si mod de administrare
1 tableta, in decurs de o ora de la contactul sexual. in cazul repetarii contactului sexual, este recomandata administrarea unei alte tablete, in interval de 8 ore dupa prima. in general, se recomanda 1-2 tablete lunar, dar nu mai mult de 4 tablete. In cazul in care este necesara administrarea mai frecventa, este recomandata aplicarea unei alte metode contraceptive.

Compozitie
Fiecare tableta contine 0,75 mg levonorgestrel. Excipient: lactoza.

Actiune terapeutica
Levonorgestrel este un progestogen care inhiba implantarea ovulului in endometru, stimuleaza motilitatea tubala si creste vascozitatea mucusului cervical. Administrat la mijlocul ciclului, el inhiba ovulatia.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Sarcina Nu trebuie sa luati acest medicament daca sunteti deja gravida. Daca ramaneti gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este foarte important sa va adresati medicului dumneavostra. Nu exista dovezi ca Postinor-2 va dauna copilului ce se dezvolta in uterul dumneavostra daca utilizati Postinor-2 asa cum este prescris. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra poate va dori sa verifice daca acea sarcina este extrauterina (in care copilul se dezvolta undeva in afara uterului). Aceasta atentionare este deosebit de importanta daca aveti o durere abdominala severa dupa ce ati luat Postinor-2 sau daca ati mai avut anterior o sarcina extrauterina, interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine sau boala inflamatorie pelvina. Alaptarea Cantitati foarte mici din substanta activa a acestui medicament pot aparea in laptele matern. Se considera ca aceste cantitati nu sunt daunatoare copilului, insa pentru mai multa siguranta, puteti lua comprimatul imediat dupa ce alaptati si sa evitati apoi alaptarea pentru cel putin 8 ore dupa ce ati luat comprimatul. in acest fel, luati comprimatul cu mult inainte de urmatoarea masa si reduceti cantitatea de substanta activa pe care copilul dumneavoastra ar putea sa o preia din laptele matern. Fertilitatea Postinor-2 creste posibilitatea dereglarilor de ciclu menstrual care pot determina, uneori, aparitia ovulatiei mai devreme sau mai tarziu. Aceste schimbari pot determina modificarea perioadei fertile; cu toate acestea, nu exista date pe termen lung cu privire la fertilitate.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Postinor-2 contine lactoza in caz de intoleranta la zaharul din lapte (lactoza) trebuie sa tineti cont ca fiecare comprimat Postinor- 2 contine si lactoza monohidrat 71,25 mg. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Utilizarea la copii si adolescenti
Acest medicament nu este recomandat la copii. Daca aveti sub 16 ani, trebuie sa va prezentati la medicul dumneavoastra sau la cabinetul de planificare familiala pentru a primi contraceptie de urgenta. Luati un comprimat cat mai curand posibil (dar nu mai tarziu de 72 de ore 3 zile) dupa ce ati avut un contact sexual neprotejat. inghititi comprimatul intreg, cu apa daca este necesar. Nu amanati administrarea primului comprimat. Comprimatul actioneaza cu atat mai eficient cu cat il luati mai repede dupa contactul sexual neprotejat. 4 Este important sa luati al doilea comprimat la 12 ore (si nu mai tarziu de 16 ore) dupa primul comprimat. Aceasta poate insemna ca trebuie sa va programati alarma ceasului pentru administrarea celui de-al doilea comprimat. Daca nu sunteti sigura despre programarea momentului pentru administrarea comprimatelor, adresati-va farmacistului pentru informatii. Daca dupa ce ati luat Postinor-2 a avut loc un alt contact sexual neprotejat (daca acest lucru se intampla in cadrul aceluiasi ciclu menstrual), comprimatul nu isi va exercita efectul contraceptiv si exista din nou risc de sarcina.

Dupa ce ati luat Postinor-2
Dupa ce ati luat Postinor-2, daca doriti sa aveti contact sexual si nu folositi pilule contraceptive, este bine sa folositi prezervative sau diafragma si spermicide pana la urmatoarea menstruatie. Acestea sunt necesare, deoarece Postinor-2 nu isi va face efectul daca aveti contact sexual neprotejat repetat, inainte de aparitia urmatorului ciclu. Se recomanda sa va programati un consult medical la aproximativ trei saptamani dupa ce ati luat Postinor-2, pentru a va asigura ca medicamentul si-a facut efectul. Daca ciclul va intarzie cu mai mult de 5 zile sau este neobisnuit de redus sau neobisnuit de abundent, trebuie sa va contactati medicul, cat mai curand posibil. Daca ati ramas gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este important sa va adresati medicului. Medicul dumneavostra va poate sfatui asupra altor metode de contraceptie pe termen mai lung care sunt mult mai eficiente in prevenirea sarcinii. Daca veti continua sa utilizati contraceptia hormonala in mod regulat, cu pilulele contraceptive, si nu aveti sangerari in perioada de pauza de administrare, adresati-va medicului pentru a va asigura ca nu sunteti insarcinata.

Contraindicatii
Graviditate ori suspiciune de sarcina, sangerare vaginala de origine necunoscuta, afectiuni hepatice sau renale, icter de sarcina, carcinoame de san, de ovar si de uter, in antecedente.

Masuri de precautie
Se recomanda prudenta in administrarea tabletelor la persoanele suferind de: astm, insuficienta cardiaca, hipertensiune, migrena, epilepsie, disfunctii renale, diabet zaharat, hiperlipemie, depresie, tromboflebite, afectiuni trombembolice si hemoragie cerebrala. Aceeasi prudenta trebuie manifestata si cand afectiunile enumerate exista in antecedente. In caz de voma sau diaree, se recomanda suplimentarea cu alta metoda contraceptiva (non-hormonala).

Reactii adverse
Cele mai obisnuite efecte secundare sunt: greturi, ameteli sau sangerare intermenstruala la 2-3 zile dupa administrare, care inceteaza spontan. Daca sangerarea este profuza sau se prelungeste, este recomandat un examen ginecologic. Rar, pot aparea cefalee si senzatie de tensiune in sani.

Cum se pastreaza Postinor-2
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. Acest medicament nu necesita conditii speciale pentru pastrare. Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ce contine Postinor-2
Substanta activa este levonorgestrelul. Fiecare comprimat contine levonorgestrel 750 micrograme. - Celelalte componente sunt: amidon de cartof, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb, lactoza monohidrat.

Cum arata Postinor-2 si continutul ambalajului
Comprimate rotunde de culoare aproape alba, cu margini conturate, inscriptionate pe una din fete cu INOR, cu diametrul de aproximativ 6 mm. Cutie cu un blister din PVC/Al a 2 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Gedeon Richter Plc. Gyomroi ut 19-21 H-1103 Budapesta Ungaria

Acest prospect a fost revizuit in Mai 2015.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa