Optruma

Prospect

Publicat: 18 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Optruma este un medicament care contine substanta activa clorhidrat de raloxifen. Este disponibil sub forma de comprimate ovale, de culoare alba (60 mg).

Indicatii
Optruma se utilizeaza in tratamentul si prevenirea osteoporozei (o boala care fragilizeaza oasele) la femeile aflate in postmenopauza. S-a demonstrat ca Optruma reduce semnificativ incidenta fracturilor vertebrale (rupturi ale coloanei vertebrale), dar nu si a celor de sold.Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Doza recomandata la adulti si varstnici este de un comprimat pe zi, administrat cu sau fara alimente. Se pot administra suplimente de calciu si vitamina d pacientelor cu aport alimentar scazut. Optruma se poate administra pe termen lung.

Actiune terapeutica
Osteoporoza apare atunci cand nu se genereaza suficient tesut osos nou pentru a inlocui tesutul osos distrus in mod natural. Treptat, oasele devin subtiri si fragile, fiind mai predispuse la rupere (fracturare). osteoporoza este mai frecventa la femei dupa menopauza, cand nivelul estrogenului, hormonul feminin, scade: estrogenul incetineste procesul de distrugere a tesutului osos si scade predispozitia la fracturarea oaselor. Substanta activa din Optruma, raloxifenul, este un modulator selectiv al receptorului de estrogen (MSRE). Raloxifenul actioneaza ca agonist al receptorului de estrogen (o substanta care stimuleaza receptorul de estrogen) in anumite tesuturi din organism. Raloxifenul are acelasi efect ca si estrogenul asupra oaselor, insa nu are efecte asupra sanilor sau uterului.

Contraindicatii
Optruma nu trebuie administrat femeilor care: - ar putea ramane insarcinate; - sufera sau au suferit de tulburari de coagulare, inclusiv tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara (un cheag de sange la nivelul plamanilor); - sufera de o afectiune a ficatului, insuficienta renala severa, sangerari uterine inexplicabile sau cancer endometrial (cancer al stratului intern al uterului). Optruma nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la raloxifen sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.
Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Optruma (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt vasodilatatia (bufeurile) si simptomul gripal. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Optruma, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Rejuvenarea pielii cu laser CO2 Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice Abordarea acneei in sarcina Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi Miocardita, inflamatia muschiului inimii Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer
Cere sfatul medicului ×