OBOLIZ, tablete

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Fiecare tableta contine 300 mg rifampicina si 150 mg isoniazida.

Actiune terapeutica
Oboliz reprezinta o combinatie antituberculoasa, realizata intr-o singura tableta. Concentratia de rifampicina in sange atinge nivelul maxim in 2 ore, ramanand la aceste niveluri ridicate aproximativ 12 ore. Distributia prin fluide si tesuturi este extrem de eficienta. Eliminarea Oboliz-ului se face prin urina si fiere, in care se gasesc concentratii mari ale medicamentului. Aceste moduri complete de actiune sunt extrem de eficace si combina binecunoscuta siguranta si actiune a celor doua foarte cunoscute medicamente antituberculoase. Aparitia rezistentei la isoniazida este aproape anihilata. Medicamentul nu prezinta rezistenta la alte medicamente antituberculoase. Este foarte repede absorbit si este difuzat imediat in toate organele si tesuturile corpului. Prin usoara administrare se castiga colaborarea bolnavului.

Indicatii
tuberculoza activa, boala Hansen, chemoprotectia pentru Meningococcus meningitis.

Doze si mod de administrare
Administrarea zilnica este de 2 tablete, Intr-o singura doza. Este mult mai bine daca se va lua inaintea meselor, pentru a se obtine rezultate mai bune.

Contraindicatii
hipersensibilitate sau intoleranta la medicament, hepatopatie.

Masuri de precautie
Administrarea intermitenta a medicamentului trebuie evitata. In contraindicatii sunt mentionate efectele modificarii dozajului in cazul administrarii simultane si a altor medicamente. In cazul in care acesta trebuie combinat cu PAS, trebuie sa se realizeze o modificare a dozajului si a perioadelor intermitente de administrare la cel putin 6 ore.
Interactiuni: administrarea simultana de probenecid face sa creasca nivelul rifampicinei in sange, iar administrarea produselor anticoagulante per os scade actiunea acestora din urma. De asemenea, timpul de actiune al sulfonamidelor, glucocorticoizilor si estrogenilor este micsorat. Acestui medicament ii putem atribui esecul frecvent al medicamentelor contraceptive. Se observa cresterea nivelului medicamentului in sange, in general prin administrarea concomitenta de barbiturice si anestezice.
Sarcina: datorita faptului ca posibilitatea teratogenezei nu este exclusa in cazul graviditatii, administrarea trebuie evaluata in conformitate cu tratamentul solicitat.

Reactii adverse
Adesea eruptii, tulburari gastrointestinale (greata, voma, diaree, dureri in abdomen, febra). Foarte rar au fost descrise hepatite (mai des in hepatopatiile cronice, alcoolism sau la persoane in varsta); sindromul gripei (mai des cand se ia in doze mari); trombopenie; sindrom hepatorenal. Cresterea nesimptomatica a transaminazei, care revine la normal cand se opreste administrarea medicamentului. Proteinuria nesimptomatica si imunoglobulina lantului slab sunt mentionate adesea la bolnavii de tuberculoza si insuficienta renala.

Citeste si despre:

Este daunatoare tableta pentru copii? Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii? Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Beneficiile oferite de ciocolata neagra 9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala Poate influenta tehnologia perceptia si modul de gandire al copiilor? Cauzele si manifestarile sindromului de ochi uscat Cocoasa cauzata de telefonul mobil