Dezechilibru electrolitic

electrolitii sunt saruri care conduc electricitatea si care se gasesc in tesuturi si fluxul sanguin.
Exemple: clorura, calciu, magneziu, sodiu si potasiu.

Sodiul (Na+) este concentrat in lichidul extracelular (ECF) iar potasiul (K+) se gaseste in lichidul intracelular (ICF). echilibrul adecvat al acestor saruri este esential pentru coordonarea musculara, functiei cardiace, absorbtia si excretia lichidelor, functia nervoasa si de concentrare.

Rinichii sunt responsabili de absorbtia si eliminarea lichidelor si contribuie la reglarea fluctuatiilor electrolitilor. In mod normal, sodiul si potasiul sunt filtrati si eliberati in urina si materia fecala in functie de necesitatile organismului. O cantitatea prea mare sau prea mica de sodiu sau potasiu cauzata de dieta, deshidratare, medicatie si afectiune conduce la aparitia unui dezechilibru electrolitic. O cantitate prea mare de sodiu se numeste hipernatremie, si una prea mica se numeste hiponatremie. O cantitate ridicata de potasiu se numeste hiperpotasemie, iar una prea mica hipopotasemie.

Citeste si despre:

Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe Tulburari ale echilibrului electrolitic Diabetul insipid Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Hipo si hipernatremia - cauze si simptomatologie Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? Pofta scazuta de mancare Carceii - remedii naturiste Riscul consumului de laxative in dietele de slabit Cum sa faceti fata durerilor aparute ca urmare a activitatii fizice