Hipotensiune ortostatica

Este un sindrom clinic caracterizat printr-o impresie de vertij si o intunecare a vederii, urmate uneori de sincopa, si insotit de o cadere a tensiunii de cel putin 20 mmHg, survenind la trecerea din pozitia culcat in pozitie in picioare. hipotensiunea ortostatica este adesea un efect secundar al unui tratament cu antidepresoare sau cu antihipertensoare (utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale). Ea mai poate surveni si la diabeticii care sufera leziuni ale sistemului nervos autonom care perturba reflexele controlatoare ale presiunii sangvine. In sfarsit, se poate sa fie vorba de o afectiune autonoma de origine necunoscuta, boala lui Shy-Drager, survenind de obicei dupa 50 ani, mai des la barbat.

Tratament - Daca hipotensiunea este consecutiva administrarii de medicamente, adesea este suficient sa se modifice dozajul lor pentru a o corecta. Daca insa cauza este o boala, un diabet zaharat de exemplu, tratamentul depinde de aceasta. Daca e vorba de o cauza necunoscuta, fenilefrina da de obicei rezultate bune.
Vezi: Shy-Drager (boala a lui).

Citeste si despre:

Hipotensiunea ortostatica Hipotensiunea arteriala Hipotensiunea arteriala la varstnici – o problema la fel de importanta ca si hipertensiunea arteriala? 6 remedii casnice pentru hipotensiunea arteriala Recomandari pentru persoanele cu hipotensiune arteriala Sindromul de hipotensiune intracraniana Tulburarile neurodegenerative Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Cannabisul si cannabinoidele Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent