Modafen

Prospect

Publicat: 12 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Modafen si pentru ce se utlizeaza

Indicatii
Modafen face parte din grupa medicamentelor decongestionante nazale de uz sistemic, simpatomimetice, combinatii, utilizat in ameliorarea simptomelor neplacute ale gripei si racelii, cum sunt congestia nazala si sinuzala, durerea de cap, febra, dureri musculare si articulare.

Contine ibuprofen, care este eficace pentru ameliorarea durerii (medicament analgezic), inflamatiei (medicament antiinflamator) si scaderea temperaturii in caz de febra (medicament antipiretic). Cealalta substanta activa, clorhidratul de pseudoefedrina, scade edemul de la nivelul mucoaselor tractului respirator superior (medicament decongestionant).

Mod de administrare

Adulti si adolescenti: doza initiala este de 2 comprimate filmate; ulterior, daca este cazul, 1-2 comprimate filmate la fiecare 4-6 ore pe durata simptomatologiei - de obicei, 3-5 zile. Nu trebuie depasita o doza zilnica de 6 comprimate filmate.

Se recomanda administrarea comprimatelor filmate cu o cantitate mica de alimente sau cu lapte; comprimatele se inghit intregi, nemestecate.

La varstnici nu este necesara o reducere specifica a dozei, cu exceptia cazurilor in care functia renala sau hepatica sunt afectate. in cazul unor tulburari hepatice sau renale doza trebuie adaptata in mod individual.

Daca simptomele se agraveaza sau persista mai mult de 3 zile este necesara reevaluarea diagnosticului si tratamentului.

Atentionari si precautii

Nu utilizati Modafen daca:

Alte precautii
In tratamentul de lunga durata, la utilizarea de doze mari de analgezice, poate sa apara durerea de cap care nu trebuie tratata prin cresterea dozelor din acest medicament.

Utilizarea obisnuita pe perioade lungi de timp a analgezicelor poate determina leziuni renale permanente si risc de insuficienta renala. Acest risc poate creste in conditii de solicitare fizica, asociata cu pierdere a sarurilor si deshidratare.

Modafen poate masca simptomele sau semnele unei infectii (febra, durere si inflamatie); de asemenea poate prelungi temporar timpul de sangerare. Medicul dumneavoastra va va urmari functia ficatului si analize ale sangelui.

Pe durata tratamentului cu Modafen, anumite cazuri cu simptome de meningita aseptica, cum sunt intepenire a cefei, durere de cap, greata, varsaturi, febra sau dezorientare, au fost observate la pacientii cu anumite boli autoimune (cum sunt lupusul eritematos sistemic, boala mixta a tesutului conjunctiv).

Consumul de alcool trebuie evitat intrucat acesta poate accentua reactiile adverse ale ibuprofenului ca si a altor medicamente antiinflamatoare, in special daca acestea afecteaza tractul gastro-intestinal sau creierul.

In cazul aparitiei tulburarilor de vedere (inclusiv in situatia in care aveti glaucom) trebuie sa va adresati medicului, sa intrerupeti ibuprofenul si se recomanda efectuarea unui control oftalmologic.

Sportivii de performanta trebuie avertizati ca pseudoefedrina poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Modafen contine lactoza monohidrat
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Modafen impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Modafen poate creste sau scadea efectul altor medicamente sau creste aparitia reactiilor adverse ale acestora cand sunt luate in acelasi timp.

Modafen poate influenta sau poate fi influentat de alte medicamente. De exemplu:

Alte medicamente pot influenta sau pot fi influentate de tratamentul cu Modafen. De aceea, intotdeauna trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a utiliza

Modafen impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Modafen trebuie administrat cu un pahar de apa in timpul mesei sau dupa masa.
Evitati alcoolul etilic, deoarece acesta accentueaza reactiile adverse la Modafen, in special pe acelea care afecteaza stomacul, intestinele sau creierul.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu luati Modafen daca sunteti gravida sau alaptati.
Modafen contine ibuprofen care apartine unei grupe de medicamente (AINS) ce poate afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil la intreruperea administrarii medicamentului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In general, Modafen nu are reactii adverse asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, la doze mari, in cazuri individuale, pot aparea reactii adverse, cum sunt oboseala, somnolenta, vertij si tulburari de vedere (raportate ca mai putin frecvente); de aceea, ar putea fi influentate negativ activitatile ce necesita atentie sporita, coordonare motorie si decizii rapide (de exemplu lucrul la inaltime, capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje). Acest efect este potentat in cazul consumului concomitent de alcool.

Reactii adverse posibile

Medicamente precum Modafen se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord (infarct miocardic) sau a accidentului vascular cerebral.

Urmatoarele reactii adverse au fost observate in timpul administrarii de ibuprofen:

Tulburari gastro-intestinale: dureri abdominale, greata, varsaturi, tulburari de tranzit intestinal si dispepsie (digestie dificila).
Reactiile adverse ale pseudoefedrinei includ: dispepsie (digestie dificila), tulburari gastro-intestinale, hemoragii, greata, varsaturi, diaree, polidipsie (sete excesiva), reactii alergice, hipersudoratie, dureri de cap, ameteli, palpitatii, tahicardie (batai cardiace anormal de rapide), aritmii (ritm cardiac anormal), crize hipertensive, crize de glaucom cu unghi inchis, stari de neliniste, insomnie, probleme urinare (urinare dureroasa si dificila pana la imposibilitatea de a urina) in special in caz de afectiuni uretro-prostatice preexistente.

Cum se pastreaza Modafen

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 30 grade C, in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Ce contine Modafen
Substantele active sunt: ibuprofen 200 mg si clorhidrat de pseudoefedrina 30 mg.

Celelalte componente sunt
Nucleu: lactoza monohidrat, amidon de porumb, celuloza microcristalina, amidon de porumb
pregelatinizat, amidonglicolat de sodiu (tip C), laurilsulfat de sodiu, povidona K25, acid
stearic, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Film: hipromeloza 2910/3, talc, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, simeticona emulsie SE4.

Cum arata Modafen si continutul ambalajului
Comprimate filmate, lenticulare, de culoare alba sau aproape alba.
Cutie cu un blister din PVC/Al a 10 comprimate filmate
Cutie cu un blister din PVC/Al a 12 comprimate filmate
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 12 comprimate filmate
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Fabricantul
ZENTIVA, k.s.
U kabelovny 130
102 37 Praga 10, Dolni Mecholupy
Republica Ceha

Citeste si despre:

Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine