Rolul vitaminei B12 in sanatatea neurologica si cardiovasculara

Actualizat: 16 Aprilie 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Consultant medical:

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi

Ce este vitamina B12?


Vitamina B12 sau cobalamina este un compus organic hidrosolubil esential pentru dezvoltarea normala.

Organismul uman nu poate sintetiza cantitatea de care are nevoie pentru crestere si dezvoltare, motiv pentru care trebuie suplimentat prin dieta.

Rezervele totale ale organismului sunt de aproximativ 2-5 miligrame, jumatate din cantitate fiind stocata in ficat.

Cum se absoarbe?

Aportul zilnic de vitamina B12 este de 2 micrograme pe zi pentru adulti, iar pentru femeile care alapteaza – 2,6 micrograme zilnic.

Cantitatea pentru copii este mai redusa - 0,7 micrograme, pe cand adolescentii au nevoie de aceeasi cantitate ca pentru un adult.
Deficienta de vitamina B12 data de malabsorbtie devine evidenta clinic dupa 2-5 ani, iar la vegetarieni dupa 10-20 de ani, fiind cauzata de dieta inadecvata.

Cauzele principale ale deficitului sunt reprezentate de anemia pernicioasa – cea mai frecventa, nutritie deficitara si malabsorbtie.

Pentru a fi absorbita, cobalamina se leaga de liantul R la nivel gastric, complexul fiind scindat la nivelul intestinului subtire de catre peptidazele pancreatice.

Odata scindata, se leaga ulterior de factorul intrinsec produs la nivel gastric si se ataseaza de receptorii de la nivelul ileonului, fiind transportata prin sange, pentru ca mai apoi sa fie stocata majoritar in ficat, dar si maduva osoasa si alte tesuturi.

Vitamina B12 si implicatiile neurologice

Bolile asociate cu deficitul de B12 sunt:

Mieloneuropatie – reprezinta o degenerare subacuta combinata, intrucat simptomatologia se instaleaza lent si presupune existenta multor simptome neurologice.

Localizarea leziunilor este cordonul posterior al maduvei spinarii in cele mai multe cazuri si reprezinta zona responsabila de transmiterea informatiilor vibratorii, tactile si proprioceptive catre creier.

De asemenea, deficienta de cobalamina afecteaza si ADN-ul, cauzand leziuni neurologice, exprimate clinic prin parestezii (furnicaturi).

Nervii autonomi pot fi lezati, intrucat fibrele nervoase trec prin maduva spinarii.

Poate fi afectata si acuitatea vizuala si simtul olfactiv, de asemenea, pot aparea ataxia (pierderea coordonarii), neuropatia periferica (la nivelul membrelor inferioare mai frecvent), stadiul final fiind reprezentat de dementa.

Demielinizarea – vitamina B12 are un important rol neurotrofic si imunomodulator, deficienta de B12 si scleroza multipla fiind caracterizate ambele prin inflamatie si neurodegenerare. Mai mult de atat, deficitul de B12 a fost documentat si la cei cu scleroza multipla.

Boala Alzheimer – deficienta cobalaminei este asociata cu un debut lent al bolii Alzheimer, care va evolua in timp, astfel ca in 60-70% dintre cazuri se ajunge pana la dementa, simptomul initial fiind afectarea memoriei de scurta durata.

Cu toate acestea, asocierea cu boala Alzheimer a fost confirmata doar la pacientii care aveau niveluri ridicate de homocisteina, din cauza interactiunii dintre homocisteina si cobalamina.

Atrofia creierului  presupune afectarea neuronilor si a conexiunilor nervoase, deficitul de B12 este depistat la sugarii cu atrofie cerebrala, aceasta fiind influentata de acumularea de homocisteina plasmatica.

Conversia homocisteinei in metaboliti depinde de cofactorii B6, B9 si B12.

Aportul deficitar de B12 determina cresterea nivelurilor homocisteinei.

Degenerarea combinata subacuta este determinata de deficitul de cobalamina si reprezinta o afectiune degenerativa progresiva ce intereseaza maduva spinarii, ochii si sistemul nervos periferic.

Degenerarea presupune deteriorarea tecii de mielina si ulterior a axonilor si se caracterizeaza prin furnicaturi si amorteala, disfunctie erectila, tulburari de vedere, slabiciune si reflexe mictionale anormale.

Accidentul vascular cerebral – cresterea de homocisteina reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea AVC-ului, iar alimentele bogate in B12 si acidul folic reduc nivelul de homocisteina.

Afectiuni neuropsihiatrice – se inregistreaza in general la persoanele cu varsta de 40-90 de ani si presupun depresie, halucinatii, dementa si pierderea memoriei determinate de nivelul crescut de homocisteina si acid metilmalonic si productia deficitara de neurotransmitatori la persoanele cu deficit de cobalamina.

Crize epileptice infantile – acestea au cauze variate, printre care si deficitul de B12.

Sugarii cu deficit de cobalamina pot prezenta convulsii, crestere intarziata, dificultati de hranire, anemie megaloblastica, hipotonie, microcefalie, dezvoltare intarziata, letargie, atrofie cerebrala, iritabilitate si miscari involuntare.

Influentarea dezvoltarii cognitive a copilului – vitamina B12 alaturi de acidul folic sunt esentiale in dezvoltarea fetala a creierului. In primii 2 ani si pana la pubertate sunt foarte importante pentru mielinizare, deficitul determinand, in functie de zona afectata, tulburari cognitive si intelectuale.

In cazul femeilor insarcinate si care prezinta deficit, este obligatorie suplimentarea pe timpul sarcinii pentru a evita dezvoltarea tulburarilor neurologice ale fatului.

Vitamina B12 si implicatiile cardiovasculare

Cercetarile din domeniu au demonstrat existenta unei legaturi intre buna functionare a sistemului cardiovascular si valorile cobalaminei, mentinerea nivelurilor optime fiind esentiala.

Mecanismul prin care B12 este legat de functionarea inimii este reprezentat de relatia dintre cobalamina si homocisteina, intrucat acest aminoacid influenteaza in mod negativ sistemul cardiovascular cand este prezent in cantitati ridicate in sange.

Vitamina B12 impreuna cu B6 si acidul folic sunt necesare pentru obtinerea metioninei din homocisteina.

Prin scaderea nivelului de homocisteina, B12 reduce riscul de complicatii asociate.

De asemenea, cobalamina este importanta in productia de eritrocite, care transporta oxigenul catre toate tesuturile.

In situatia unei deficiente de cobalamina, nivelul globulelor rosii scade si, odata cu el, livrarea de oxigen catre cord, cauzand dificultati de respiratie, fatigabilitate si tahicardie din cauza faptului ca inima trebuie sa compenseze deficitul de oxigenare printr-o crestere a frecventei.

Tahicardia compensatorie are rolul de a asigura un aport suficient de oxigen catre tesuturi.

Pe langa asta, B12 este implicata in metabolismul colesterolului si al trigliceridelor, vitamina favorizand descompunerea si utilizarea acestora, prevenind astfel depunerea de placi aterosclerotice in artere.

Deficitul de B12 afecteaza functia celulelor endoteliale, acestea captusesc peretii vaselor de sange si sunt implicate in sanatatea sistemului vascular prin prevenirea inflamatiei si a hipertensiunii arteriale. Astfel, asigurandu-se un aport adecvat al vitaminei B12, se asigura mentinerea bunei functionari cardiovasculare.

Concluzii

Vitamina B12 este o vitamina cu importanta deosebita in ceea ce priveste buna functionare a organismului uman, cu implicatii in reducerea riscului de a dezvolta boli neurologice, afectiuni cronice, malformatii congenitale, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala si boli de inima.

Conform ultimelor studii, B12 este un micronutrient esential pentru a mentine creierul sanatos la copii, adulti si persoane varstnice, precum si pentru a mentine optima functia cardiovasculara.

Bibliografie
https://emedicine.medscape.com/article/1152670-overview#a5
https://basicandappliedzoology.springeropen.com/articles/10.1186/s41936-020-00148-0#Sec1
https://bigvits.co.uk/blog/vitamin-b12-cardiovascular-health-benefits.html


Citeste si despre:

Esti obosit si nu reusesti sa te concentrezi? Lipsa vitaminei B12 ar putea fi cauza! Boala Alzheimer - cauze si factori de risc Cum stiti ca suferiti de anemie pernicioasa? Alzheimer Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie? Ce beneficii apreciaza angajatii in cadrul companiilor? Boala Alzheimer, cea mai raspandita boala neurodegenerativa Sfaturi pentru ingrijirea pacientilor cu Boala Alzheimer Memoria si tulburarile de memorie Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului Dementa si alternative terapeutice