LIDAPRIM, comprimate
Prospect
Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
CompozitieFiecare comprimat contine: 400 mg sulfametrol, 80 mg trimetoprim.
Actiune terapeutica Lidaprim este folosit in
tratamentul bolilor infectioase bacteriene.
IndicatiiInfectii ORL si infectii ale
tractului respirator: amigdalita, faringita, otita, sinuzita, laringita, bronsita acuta si cronica, bronsiectazie (dilatare anormala a bronhiilor), pneumonie.
Infectii renale si ale tractului urinar: nefrite acute si cronice (ale rinichilor), pielita, cistita, uretrita.
Infectii ale tractului genital feminin si masculin, inclusiv gonoree. Infectii ale tractului gastro-intestinal: angiocolite si colecistite, enterocolite, febra tifoida, paratifoida, sterilizarea purtatorilor cronici de Salmonella.
Infectii ale pielii: piodermite, furuncule, abcese, plagi suprainfectate.
ContraindicatiiComprimatele nu trebuie administrate in caz de: intoleranta fata de sulfonamide sau trimetoprim, afectiuni renale si hepatice severe, icter, modificari severe in tabloul sanguin. Anumite boli de piele existente anterior tratamentului (sindromul Stevens-Johnson = eritem). In cazul in care aportul de lichide este insuficient poate aparea deshidratare cutanata si a mucoaselor. Lidaprim nu trebuie folosit la nou-nascuti in primele sase saptamani de viata si la copii prematuri. De asemenea Lidaprim nu trebuie folosit in intervalele de timp in care se face tratament cu anumite medicamente care inhiba cresterea tumorilor maligne. Sunt necesare precautii in caz de disfunctii hepatice si
insuficienta renala. PrecautiiSe va consulta imediat doctorul in cazul in care apar:
urticarie, astenie intensa, gat inflamat, sau unul dintre efectele adverse mentionate mai sus. Terapia de lunga durata necesita teste regulate ale functiilor hepatice si renale, precum si hemograme repetate. in timpul tratamentului cu Lidaprim trebuie asigurat aportul suficient de lichide si excretia de urina (cel putin 1 l). Sunt necesare precautii in caz de
disfunctii renale sau
hepatice. A se verifica
disfunctiile tiroidei. Informati doctorul dvs. in cazul aparitiei
sarcinii. Verificati data expirarii produsului! A se pastra departe de accesul
copiilor!
Sarcina si alaptare Lidaprim nu trebuie folosit in timpul
sarcinii sau perioadei de
alaptare. Reactii adverseOcazional pot aparea:
greata, varsaturi, perturbari ale fluxului biliar, modificari ale senzatiei gustului, modificari in testele de laborator ale
sangelui (
cresterea transaminazelor serice, a
bilirubinei,
creatininei serice, a azotului seric). In cazuri izolate se pot observa: diaree, inapetenta, uscaciunea gurii, durere si colici abdominale, cefalee, artralgii si alergii (de exemplu eruptii cu prurit, febra, iar in cazuri rare sindrom Stevens-Johnson sau sindrom Lyell = eruptie extinsa, cu vezicule si descuamarea pielii) si modificari in tabloul sanguin (trombocitopenie sau leucopenie, modificari ale hematiilor, agranulocitoza cauzata de alergii, petesii cutanate). Cresterea exagerata a germenilor care nu sunt sensibili la produs, in special a moniliazelor poate genera o suprainfectie.
Mod de administrareIn absenta unei prescrieri speciale de catre medic, se vor urma cu strictete recomandarile de dozare din prospect.
Adulti si tineri peste 12 ani: Doza standard: 2 X 2 comprimate pe zi.
Tratament de lunga durata pentru cazuri cronice: Doza initiala: 2 X 2 comprimate pe zi. Doza de intretinere 2 X 1 comprimate pe zi. Numai pentru cazuri de pielita acuta si purtatori cronici de Salmonella (pentru o perioada medie de 3 luni) 2 X 2 comprimate pe zi. Tratament intensiv (infectii severe) 2 X 3 comprimate pe zi. Tratamentul gonoreei cu doza masiva (daca este necesar se va administra din nou aceeasi doza a doua zi) 1 X 8 comprimate pe zi. In cazurile in care functia renala este alterata, dozele trebuie sa fie diminuate in concordanta cu prescrierile medicului. Comprimatele trebuie luate cu suficient lichid dupa mese dimineata si seara la intervale de aproximativ 12 ore.
Durata tratamentului: Lidaprim se va folosi cel putin 5 zile. Tratamentul se va continua inca doua zile dupa ce pacientul nu mai prezinta simptomele bolii.