Indicatii
Cutivate, crema si unguent, este indicat pentru tratamentul manifestarilor inflamatorii si pruriginoase ale dermatozelor sensibile la corticosteroizi, cum sunt: eczeme inclusiv eczema atopica, infantila si discoida (numulara); prurigo nodular; psoriazis (exclusiv psoriazis eritrodermic); neurodermatoze inclusiv lichenul simplu; lichenul plan; dermatite seboreice; dermatite de contact; lupus eritematos discoid; adjuvant al tratamentului sistemic cu steroizi in eritrodemia generalizata; reactii dupa intepaturi de insecte.
Se va aplica pe zona afectata un strat subtire de Cutivate crema sau unguent, de doua ori pe zi.
Aplicati prin masaj usor, un strat subtire de Cutivate unguent pe zona de piele afectata utilizand doar cantitatea necesara pentru a acoperi intreaga zona afectata.
Spalati-va pe maini dupa utilizarea unguentului, exceptand situatia cand aplicarea se realizeaza la nivelul mainilor ca parte a tratamentului.
Daca utilizati si o crema emolienta (hidratanta), lasati suficient timp intre aplicatii, pentru a apermite Cutivate unguent sa fie complet absorbit inaintea aplicarii emolientului.
Acest medicament nu trebuie utilizat, in aplicatii zilnice, mai mult de patru saptamani. Daca eczema dumneavoastra reapare frecvent, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa aplicati medicamnetul cu o frecventa mai redusa pana la controlul afectiunii, pentru a preveni reaparitia eczemei. De exemplu, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa aplicati un strat subtire de Cutivate unguent o data pe zi, de doua ori pe saptamana pe zona de piele ce a fost afectata de eczema sau pe zonele unde este posibil sa reapara.
Aplicatii la adulti
Trebuie sa stiti ca: - doua varfuri de deget de unguent ajung pentru aplicatii pe ambele maini sau a unei labe a piciorului; - trei varfuri de deget ajung pentru pentru un brat; - sase varfuri de deget ajung pentru pentru un picior; - paisprezece varfuri de deget ajung pentru pentru ambele parti ale trunchiului. Nu va ingrijorati daca observati ca aveti nevoie de un pic mai mult sau mai putin decat este indicat mai sus. Acesta este numai un ghid orientativ.
Aplicatii la copii
Nu utilizati la copii mai mici de trei luni. Cu cat este mai mic copilul, cu atat mai putin se utilizeaza. Un copil de patru ani are nevoie cam de o treime din doza unui adult. Daca uitati sa utilizati Cutivate unguent Daca ati uitat sa aplicati o doza de Cutivate unguent nu va ingrijorati. Aplicati doza urmatoare cat mai curand apoi continuati aplicatiile asa cum o faceati anterior.
Nu aplicati o doza dubla de Cutivate unguent pentru a compensa doza pe care ati uitat sa o aplicati. Nu opriti utilizarea de Cutivate unguent fara recomandarea medicului.
Daca utilizati Cutivate unguent cu regularitate, asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a intrerupe utilizarea sa.
Daca ocazional ati utilizat mai mult unguent din greseala sau ati inghitit accidental o cantitate de Cutivate unguent, este posibil sa va simtiti rau. Daca ati inghitit o cantitate mare de Cutivate unguent, clatiti-va gura cu multa apa si contactati-va medicul sau farmacistul pentru sfaturi.
Contraindicatii
Acnee rozacee; Acnee vulgara; Dermatite periorale; Infectii virale cutanate primare; Hipersensibilitate la oricare din ingredienti; Prurit perianal si genital. Utilizarea preparatului nu este indicata in tratamentul infectiilor leziunilor cutanate primare, cauzate de fungi sau bacterii si de asemenea nici in dermatoze la copii sub 1 an, inclusiv dermatite si eruptii de contact.
Precautii
Aplicarea de lunga durata, in doze mari si pe o suprafata corporala intinsa, in special la sugari si copii mici, poate duce la o inhibitie a corticosuprarenalei. Copiii pot absorbi proportional o cantitate mai mare de corticosteroizi topici si astfel pot sa fie mai expusi toxicitatii sistemice. Tegumentul fetei, mai mult decat alte zone ale corpului, poate suferi modificari atrofice dupa tratamentul prelungit cu corticosteroizi topici potenti. Acest lucru trebuie avut in vedere mai ales in tratamentul psoriazisului, lupusului eritematos discoid si eczemelor severe. Daca preparatul se aplica pe pleoape, se va avea grija sa nu vina in contact cu ochii, evitandu-se astfel iritarea locala sau producerea glaucomului. Tratamentul topic cu corticosteroizi poate fi riscant in psoriazis datorita recaderilor, dezvoltarii tolerantei, riscului de aparitie a psoriazisului pustulos generalizat, dezvoltarii unei toxicitati locale sau sistemice, datorita alterarii functiei de bariera a pielii. Folosirea preparatului in psoriazis necesita o supraveghere atenta a bolnavului. Terapia antimicrobiana adecvata se va folosi cand leziunile inflamatorii s-au suprainfectat. Orice intindere a infectiei necesita intreruperea tratamentului topic cu corticosteroizi si administrarea de antibiotice pe cale generala. infectiile bacteriene sunt favorizate de caldura, conditii de umiditate induse de pansamente ocluzive, de aceea, tegumentul trebuie curatat inainte de aplicarea unui nou pansament ocluziv.
Interactiuni medicamentoase
Nu au fost raportate interactiuni medicamentoase.
Sarcina: Administrarea topica de corticosteroizi la animalele gestante poate determina dezvoltarea anormala a fatului. Importanta acestui fapt nu a fost insa stabilita pentru gravide; cu toate ca administrarea propionatului de fluticazona in timpul sarcinii se va lua in consideratie daca beneficiul potential adus mamei este mai mare decat orice risc posibil pentru fat.
Alaptarea: Nu se cunoaste daca propionatul de fluticazona se excreta in laptele uman, deoarece nu sunt date disponibile din studiile pe animale. Totusi, avind in vedere profilul farmacocinetic, transferul propionatului de fluticazona in lapte este peste putin probabil.
Supradozare
Supradozajul acut este foarte putin probabil sa apara, totusi, in cazul unei supradozari cronice sau a unei utilizari gresite pot aparea semnele hipercorticismului; in aceasta situatie aplicarea corticosteroidului va fi intrerupta.
Preparatele cu propionat de fluticazona sunt in general bine tolerate; au fost raportate arsuri locale si prurit. Daca apar semne de hipersensibilitate, aplicatiile trebuie oprite imediat. Tratamentul prelungit si intensiv cu preparate ce contin corticosteroizi potenti pot determina local tulburari trofice cutanate ca: subtieri, striatii, dilatarea vaselor superficiale, hipertricoza si hipopigmentare.
Infectii secundare, in particular in timpul utilizarii pansamentelor ocluzive sau la nivelul pliurilor cutanate, si dermatite alergice de contact au fost raportate in timpul utilizarii corticosteroizilor. Exacerbarea semnelor si simptomelor dermatozelor a fost raportata in timpul tratamentului cu corticosteroizi.
Utilizarea prelungita a unor mari cantitati de corticosteroizi sau tratamentul pe suprafete cutanate intinse, poate duce la o absorbtie sistemica suficienta pentru a produce semnele caracteristice hipercorticismului. Acest efect poate aparea mai ales la sugari si copii, si in cazul folosirii pansamentelor ocluzive. La sugari, scutecul poate actiona ca pansament ocluziv.
In rare cazuri, tratamentul psoriazisului cu corticosteroizi (sau la intreruperea lui) poate determina aparitia formei pustulare a bolii.
A nu se lasa la indemana i vederea copiilor. Nu utilizati Cutivate unguent dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius. A nu se congela. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Compozitie
Substanta activa este propionatul de fluticazona. Celelalte componente sunt: propilenglicol, sorbitan sesquioleat, ceara microcristalina, parafina lichida. Cum arata Cutivate unguent si continutul ambalajului Unguent omogen, translucid, de culoare alba sau aproape alba. Cutie cu un tub de aluminiu a 15 grame unguent
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
GLAXO WELLCOME UK LIMITED
980 Great West Road, Brentford,
Middlesex, TW8 9GS, Marea Britanie
Acest prospect a fost aprobat in decembrie 2014.