Cosopt, solutie oftalmica

Prospect

Publicat: 12 Noiembrie 2009 | Actualizat: 23 Aprilie 2021

Ce este Cosopt si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

COSOPT este o asociere dintre un medicament care inhiba enzima numita anhidraza carbonica si un medicament cu efect beta-blocant, ambele actionand la nivelul ochiului dumneavoastra prin scaderea presiunii din interiorul acestuia, in moduri diferite.

COSOPT va este prescris pentru scaderea presiunii crescute din interiorul ochiului dumneavoastra in cadrul tratamentului glaucomului sau glaucomului pseudoexfoliativ, atunci cand tratamentul cu picaturi care contin beta-blocant oftalmic nu este adecvat.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna COSOPT exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Doza uzuala este de cate o picatura administrata la nivelul fiecarui ochi afectat, dimineata si seara. Daca utilizati COSOPT in asociere cu alte picaturi oftalmice, acestea trebuie administrate la interval de cel putin 10 minute intre administrari.

Nu modificati doza de medicament fara a discuta in prealabil cu medicul dumneavoastra despre aceasta. Daca trebuie sa intrerupeti tratamentul, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Nu trebuie sa atingeti cu varful picuratorului ochiul sau suprafetele inconjuratoare. Acesta se poate contamina cu bacterii care pot determina aparitia unei infectii oculare care pot sa produca leziuni oculare grave, chiar pierderea vederii. Pentru a se evita contaminarea flaconului, nu atingeti nici o suprafata cu varful picuratorului.

Instructiuni pentru utilizare

1. Inainte de a utiliza pentru prima data medicamentul asigurati-va ca banda de siguranta prezenta pe suprafata flaconului este intacta. In mod normal, daca flaconul nu a fost deschis, trebuie sa existe un spatiu intre capac si flacon.

2. Rupeti banda de siguranta pentru a desigila flaconul.

3. Pentru a deschide flaconul, desurubati capacul prin rasucirea acestuia in sensul indicat de sageti.

4. Dati capul pe spate si trageti usor in jos pleoapa inferioara pentru a forma un ,,buzunaras" in pleoapa si ochiul dumneavoastra.

5. Intoarceti flaconul cu varful picuratorului in jos si apasati cu varful degetului mare sau al aratatorului pe Zona pentru impingere cu degetul asa cum se prezinta in imaginea de mai jos, pana cand se administreaza o sigura picatura la nivelul ochiului, asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Nu atingeti cu varful picuratorului ochiul sau pleoapa!

6. Repetati pasii 4 & 5 pentru administrarea nivelul celuilalt ochi, daca medicul dumneavoastra v-a recomandat aceasta.

7. Puneti la loc capacul, insurubandu-l pana cand este fixat etans la flacon. Nu fixati capacul prea strans.

8. Varful dispozitivului de administrare este proiectat special pentru a elibera o picatura prestabilita. De aceea, nu trebuie largit orificiul varfului picurator.

9. Trebuie sa stiti ca dupa ce ati utilizat toate dozele, mai ramane putina solutie COSOPT in flacon. Aceasta reprezinta o cantitate in exces de solutie COSOPT adaugata de producator, pe langa intreaga cantitate de solutie pe care medicul dumneavoastra v-a recomandat s-o utilizati. De aceea, nu trebuie sa incercati sa scoateti din flacon aceasta cantitate de solutie in exces.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din COSOPT

Daca administrati prea multe picaturi la nivelul ochiului dumneavoastra sau inghititi orice cantitate din continutul flaconului puteti observa, printre alte efecte, aparitia ametelilor, durerii de cap, respiratiei dificile sau a senzatiei ca bataile inimii dumneavoastra s-au rarit. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati COSOPT

Este important sa utilizati COSOPT asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Daca uitati sa administrati o doza, administrati-o imediat ce v-ati amintit. Cu toate acestea, daca este aproape momentul administrarii dozei urmatoare nu mai administrati doza uitata si utilizati medicamentul conform schemei de administrare stabilite anterior.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati COSOPT

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale COSOPT.
- daca aveti sau ati avut vreodata o boala respiratorie, cum ar fi astmul bronsic sau alta boala pulmonara obstructiva cronica
- daca aveti anumite boli de inima sau insuficienta cardiaca
- daca aveti afectiuni renale grave
- daca aveti acidoza hipercloremica.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati COSOPT

Spuneti medicului dumneavoastra despre orice problema de sanatate pe care o aveti in prezent sau ati avut-o in trecut, mai ales:

- astm bronsic sau alte afectiuni pulmonare
- afectiuni hepatice
- afectiuni cardiace, afectiuni circulatorii, hipotensiune arteriala
- diabet zaharat sau hipoglicemie (concentratie scazuta a glucozei in sangele dumneavoastra)
- afectiuni tiroidiene
- orice alergii la orice alte medicamente
- slabiciune musculara sau suferiti de miastenia gravis.

Inainte de a vi se efectua o interventie chirurgicala sau anestezie (chiar daca este vorba de o interventie stomatologica), spuneti medicului sau stomatologului ca utilizati COSOPT, deoarece poate sa apara o scadere brusca a tensiunii arteriale asociata anesteziei.

Daca observati aparitia oricarei iritatii oculare sau a oricaror alte afectiuni oculare noi, cum ar fi inrosirea ochiului sau umflarea pleoapelor, adresati-va imediat medicului dumneavoastra. in cazul in care credeti ca in urma utilizarii COSOPT a aparut o reactie alergica (de exemplu: eruptie pe piele sau inrosire si senzatie de mancarime oculara), intrerupeti utilizarea acestuia si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Spuneti medicului dumneavoastra daca observati aparitia unei infectii oculare, suferiti un traumatism ocular, vi s-a efectuat o interventie chirurgicala la nivelul ochiului sau observati aparitia unei reactii inclusiv simptome noi sau agravarea celor existente.

Este posibil ca substantele active continute in COSOPT sa actioneze in intregul organism, dupa administrarea oftalmica a acestuia.

Nu se recomanda tratamentul concomitent cu dorzolamida si inhibitori ai anhidrazei carbonice administrati pe cale orala. Pacientii care utilizeaza concomitent beta-blocante sistemice si COSOPT trebuie sa fie monitorizati pentru a se observa posibilul efect aditiv, fie in ceea ce priveste presiunea intraoculara fie in ceea ce privesc efectele sistemice cunoscute ale beta-blocadei. Nu se recomanda utilizarea concomitenta a doua medicamente beta-blocante cu administrare locala. Nu se recomanda utilizarea COSOPT la copii.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Aceasta recomandare este deosebit de importanta mai ales daca luati medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale sau pentru tratamentul bolilor cardiace, diabetului zaharat, somnifere, inhibitori ai MAO (antidepresive) sau doze mari de acid acetilsalicilic.

Sarcina si alaptarea

Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Nu trebuie sa utilizati COSOPT in timpul sarcinii.

Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau intentionati sa alaptati. Nu trebuie sa utilizati COSOPT daca alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Exista reactii adverse asociate administrarii COSOPT, cum ar fi incetosarea vederii, care pot afecta capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale COSOPT

COSOPT contine o substanta numita clorura de benzalconiu, cu rol de conservant. Aceasta poate provoca iritatie oculara. Daca purtati lentile de contact moi, trebuie sa le scoateti inainte de a administra picaturile, apoi trebuie sa asteptati cel putin 15 minute inainte a le pune la loc, deoarece se stie ca aceasta substanta poate produce decolorarea lentilelor de contact moi.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, COSOPT poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reactii adverse sunt: senzatie de arsura sau intepaturi la nivelul ochiului, eroziune corneana, inrosirea ochiului ca urmare a iritatiei acestuia, sau durere la nivelul ochiului, vedere incetosata, lacrimare abundenta, senzatie de mancarime la nivelul ochiului si modificari ale gustului. De asemenea, s-au mai observat senzatie de lipsa de aer, insuficienta respiratorie, urolitiaza si dermatita de contact.

Reactiile adverse suplimentare care s-au observat in asociere cu una dintre substantele active componente si care se pot observa in cazul utilizarii COSOPT sunt:

Solutie oftalmica de clorhidrat de dorzolamida:

Inflamatie palpebrala, iritatie palpebrala, cruste palpebrale, iritatie inclusiv inrosire, durere, umflare a corneei, iridociclita, miopie tranzitorie, hipotonie oculara si dezlipire coroidala dupa interventii chirurgicale de filtrare, durere de cap, astenie/oboseala, ameteli, senzatie de furnicaturi, reactii alergice inclusiv reactii palpebrale, angioedem, urticarie, senzatie de mancarime, rareori bronhospasm, eruptie pe piele, greata, sangerare din nas, iritatie in gat, senzatie de uscaciune a gurii.

Solutie oftalmica de maleat de timolol:

Iritatie oculara inclusiv blefarita, keratita, diminuarea sensibilitatii corneene si senzatie de uscaciune a ochilor, tulburari ale vederii inclusiv modificari de refractie, diplopie, ptoza, dezlipire coroidiana, tinnitus, bradicardie, aritmii, hipotensiune arteriala, sincopa, bloc cardiac, accident vascular cerebral, ischemie cerebrala, insuficienta cardiaca congestiva, palpitatii, stop cardiac, edem, claudicatie, fenomen Raynaud, senzatie de rece la nivelul mainilor si picioarelor, bronhospasm, dispnee, tuse, durere de cap, astenie/oboseala, durere in piept, caderea parului, eruptie pe piele asemanatoare celei din psoriazis, reactii alergice inclusiv reactii alergice severe, angioedem, urticarie, eruptie pe piele localizata sau generalizata, ameteli, depresie, insomnie, cosmaruri, pierderea memoriei, agravarea semnelor si simptomelor miasteniei gravis, senzatie de furnicaturi, greata, diaree, dispepsie, senzatie de uscaciune a gurii, diminuarea libidoului, boala Peyronie, lupus eritematos sistemic.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Cosopt

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.

Solutia trebuie utilizata intr-un interval de 4 saptamani dupa prima deschidere a flaconului.

Nu utilizati COSOPT dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substantele active sunt clorhidratul de dorzolamida si maleatul de timolol. Fiecare mililitru de picaturi oftalmice, solutie contine dorzolamida 20 mg sub forma de clorhidrat de dorzolamida 22,26 mg si timolol 5 mg sub forma de maleat de timolol 6,83 mg.

- Celelalte componente sunt: clorura de benzalconiu, hidroxietilceluloza, manitol, citrat de sodiu, hidroxid de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Ambalaj

COSOPT este o solutie limpede, incolora pana la aproape incolora, usor vascoasa. COSOPT este disponibil in cutii de carton care contin cate un flacon OCUMETER PLUS a cate 5 ml picaturi oftalmice, solutie.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Merck Sharp & Dohme Idea AG Schaffhauserstrasse 136, 8152 Glattbrug, Elvetia

Fabricant

Laboratories Merck Sharp & Dohme Chibret (Mirabel Plant) Route de Marsat, 63963 Riom, Cedex 9, Franta.

Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2015.

Citeste si despre:

Ambliopia Orjeletul si Salazionul Conjunctivita - cauze, simptome, tratament Alergiile cauzate de animalele de companie Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi