Chlorpromazinum, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Froma de prezentare
Solutie Injectabila 5 mg/ml; ct. 10 f. 5 ml

Indicatii
Stari de agitatie din psihoze. stari de greata si voma. Preanestezie si potentarea anesteziei generale. Adjuvant in tratament tetanosului. Dureri de diferite etiologii. Porfiria acuta intermitenta. Tratament miscarilor coreice din cadrul bolii Huntington. Tratament sughitului rebel.

Dozare si mod de administrare
Administrare injectabila intramuscular: adulti: 25-200 mg, max. 1000 mg/zi, in functie de indicatie.
Copii: 0,5-1 mg/kg/zi, divizate in 2-3 prize, max. 40 mg la copii intre 1-5 ani, respectiv 75 mg la copii peste 5 ani.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la clorpromazina, la alte fenotiazine si la celelalte componente ale produsului; coma indusa de barbiturice si alcool; stari de deprimare ale SNC; glaucom cu unghi inchis; risc de retentie urinara; mielodepresie; feocromocitom.
Asocierea cu IMAO sau cu L-dopa.

Atentionari si precautii speciale
In caz de hipertermie de etiologie necunoscuta; parkinson; epilepsie; afectiuni cardiovasculare grave, insuficienta respiratorie, ateroscleroza grava, accidente cerebrovasculare in antecedente, diabet zaharat, hipotiroidism si miastenia gravis; la varstnici, la pacientii cu afectiuni renale sau hepatice grave (prudenta si administrarea unor doze mai mici). Se recomanda control medical periodic. A se evita consumul de alcool in timpul tratament.

Sarcina si alaptare
Nu se recomanda administrarea in timpul sarcinii sau in perioada de alaptare.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule
Precautie la soferi si la persoane cu activitati de precizie.

Reactii adverse
Neurologice: sedare, somnolenta, diskinezii precoce, sindrom extrapiramidal, diskinezii tardive. Vegetative: hipertensiune arteriala ortostatica, intarzierea ejacularii; efecte de tip atropinic.
Endocrine si metabolice: impotenta, frigiditate; amenoree, galactoree, ginecomastie, hiperprolactinemie; crestere in greutate. Alte reactii adverse: eruptii cutanate alergice, fotosensibilizare, pigmentarea tegumentelor, depozite pigmentare la nivelul polului anterior al ochiului, icter colestatic, leucopenie sau agranulocitoza.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina O noua generatie de lentile fotocromice Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate
Cere sfatul medicului ×