AMYX, comprimate

Prospect

Publicat: 06 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Amyx si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Glimepirida, substanta activa a medicamentului Amyx, reduce valoarea zaharului din sange. Apartine clasei derivatilor de sulfoniluree.
Amyx este utilizat pentru tratamentul unei anumite forme a diabetului zaharat (diabet zaharat de tip 2), cand nu se obtine efectul dorit numai prin dieta, exercitii fizice si reducerea greutatii corporale.

Mod de administrare

Luati intotdeauna medicamentul exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

In general, doza de Amyx este influentata de valoarea glicemica urmarita. Trebuie utilizata cea mai mica doza de glimepirida care asigura controlul diabetului zaharat. Doza exacta trebuie stabilita intotdeauna de medic.
Tratamentul cu Amyx trebuie instituit si controlat de medic. Amyx trebuie administrat in dozele prescrise si la momentele indicate.
Atat dozele initiale, cat si cele de intretinere se stabilesc in functie de rezultatele monitorizarii regulate a valorilor glucozei sanguine si urinare.

Doza initiala si cresterea treptata a dozei:
Doza initiala uzuala este de 1 mg Amyx o data pe zi. Daca este necesar, aceasta doza poate fi marita. Se recomanda ca aceasta crestere sa fie facuta treptat, urmarind continuu valoarea glicemiei, si anume intr-un interval de 1-2 saptamani.

Orarul administrarilor si distributia dozelor:
Orarul administrarilor si distributia dozelor trebuie stabilite intotdeauna de medic, luandu-se in considerare numerosi factori, inclusiv stilul de viata al pacientului.
In general, este suficient sa se administreze o singura doza de Amyx pe zi. Se recomanda administrarea acestei doze cu putin inaintea (cateva minute) sau in timpul micului dejun sau in cazul pacientilor care nu iau micul dejun cu putin inaintea (cateva minute) sau in timpul primei mese principale a zilei. Este foarte important ca dupa administrarea comprimatului sa nu se renunte la consumul de alimente.

Modificarea ulterioara a dozelor:
Ca urmare a faptului ca simpla optimizare a controlului diabetului zaharat se asociaza cu o sensibilitate crescuta la insulina a tesuturilor, necesarul de glimepirida s-ar putea reduce pe parcursul tratamentului. Pentru a evita o scadere nedorita a valorii glicemiei, trebuie avuta in vedere reducerea din timp a dozei de Amyx sau intreruperea tratamentului.
De asemenea, ajustarea dozei trebuie avuta in vedere ori de cate ori apare o modificare a masei corporale a pacientului sau a stilului sau de viata.

Durata tratamentului:
De obicei, tratamentul cu Amyx este de lunga durata.
Amyx poate fi administrat in asociere cu insulina.

Utilizarea in asociere cu insulina:
Cand valoarea glicemiei nu poate fi controlata indeajuns nici chiar cu ajutorul dozei zilnice maxime de Amyx, se poate administra concomitent insulina. In acest caz, doza curenta de Amyx ramane neschimbata. Tratamentul insulinic se incepe cu o doza mica, care se va creste treptat, in functie de valoarea dorita a glicemiei. Tratamentul asociat trebuie instituit sub atenta supraveghere medicala.

Tratamentul asociat cu Amyx si metformina
Daca nu se obtine un control glicemic satisfacator cu ajutorul dozei zilnice maxime de metformina, se poate institui tratamentul concomitent cu Amyx. Tratamentul asociat trebuie supravegheat cu atentie de medic.
Comprimatele de Amyx trebuie inghitite intregi, fara a fi sfaramate, cu o cantitate suficienta de lichid (aproximativ 1/2 de pahar cu apa), inainte de masa.

Daca luati mai mult decat trebuie din Amyx:
Daca pacientul a ingerat o doza suplimentara sau mai mare decat cea prescrisa, cereti imediat asistenta medicala.
Simptomatologia supradozajului include simptomele hipoglicemiei (vezi hipoglicemia, pct. 4. Reactii adverse posibile): senzatie de foame, greata, tulburari de vedere, anxietate, transpiratii reci, stare de slabiciune, accelerarea batailor inimii, dureri de cap, ameteala, somnolenta, pierderea starii de constienta, paloare, convulsii, respiratie superficiala si pierderea constientei.
Inainte de a se acorda asistenta medicala, persoana trebuie sa consume imediat glucide. Valoarea glicemiei poate fi normalizata in cateva minute prin folosirea unor surse glucidice, cum sunt portocalele sau sucul de mere, bauturile dulci, cum sunt cola sau limonada (dar nu bauturile dietetice), dulceata, siropul, zaharul cubic sau mierea.
Pacientilor care prezinta convulsii sau se afla in stare de inconstienta nu li se ofera alimente sau bauturi!

Daca uitati sa luati Amyx:
Omiterea administrarii unei doze nu trebuie niciodata compensata prin cresterea dozei urmatoare. Greselile de administrare a Amyx, cum sunt, de exemplu: omiterea administrarii unei doze sau a unei mese, cat si masurile care se iau in aceste cazuri sau situatii, cand o anumita doza nu poate fi administrata conform orarului, trebuie discutate in prealabil de pacient cu medicul sau.

Daca incetati sa luati Amyx:
Nu intrerupeti tratamentul inainte de a-l intreba pe medicul dumneavoastra!
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Amyx:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la glimepirida, alt derivat de sulfoniluree, sulfonamide sau la oricare dintre celelalte componente inactive ale acestui medicament,
- daca suferiti de diabet zaharat insulino-dependent,
- daca sunteti gravida sau alaptati.

Amyx nu trebuie folosit in cetoacidoza diabetica (o urgenta medicala care pune in pericol viata, determinata de cantitatea insuficienta de insulina si caracterizata prin senzatie excesiva de sete, greata, oboseala si respiratie cu miros de fructe), pre-coma si coma diabetica. Aceste stari patologice trebuie tratate cu ajutorul insulinei.
Pacientii cu insuficienta hepatica si renala severa si/sau pacientii aflati in program de hemodializa trebuie tratati cu insulina.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Amyx:
- inainte de a lua Amyx, informati-va medicul daca aveti probleme legate de glanda hipofiza sau suprarenala, tulburari ale functiei tiroidiene, afectiuni hepatice sau renale,
- trebuie sa retineti ca Amyx completeaza, nu inlocuieste terapia prin dieta si exercitii fizice. Lipsa unei diete adecvate si a unui program de exercitii fizice poate reduce efectele medicamentului Amyx si poate favoriza aparitia complicatiilor grave, cum sunt valorile periculos de mari sau de mici ale glicemiei. De asemenea, retineti ca Amyx nu este o forma orala de insulina si nu poate fi folosit in locul acesteia.
- in cursul primelor saptamani de tratament cu Amyx trebuie sa va verificati valorile glicemiei, deoarece riscul de aparitie a hipoglicemiei este mai mare vezi hipoglicemia, pct. 4 "Reactii adverse posibile,
- trebuie sa cunoasteti ca riscul de aparitie a hipoglicemiei este crescut de refuzul sau (mai ales in cazul pacientilor in varsta) imposibilitatea de a coopera, malnutritie, orarul neregulat al meselor sau omiterea acestora, dezechilibrul intre activitatea fizica si ingestia de glucide, modificarile dietei, consumul de alcool, in special in asociere cu omiterea meselor,
- trebuie sa va informati medicul despre aparitia oricarui episod de hipoglicemie (scaderea valorii glucozei din sange), aparitia oricarei alte afectiuni sau in cazul unei modificari a stilului de viata survenite pe parcursul tratamentului,
- intotdeauna trebuie sa aveti la dispozitie cel putin 20 g de glucoza (indulcitorii artificiali sunt ineficienti in tratarea hipoglicemiei) pentru a administra imediat zahar in caz de valoare mica a glucozei in sange,
- daca sunteti tratat de un alt medic (in urma internarii dupa un accident, pentru o afectiune survenita in timpul concediului), trebuie sa il/o informati despre diabetul zaharat de care suferiti si tratamentul urmat anterior,
- trebuie sa cunoasteti ca si persoanele al caror diabet zaharat este bine controlat ar putea constata ca factorii de stres, cum sunt accidentele, interventiile chirurgicale sau starile febrile, pericliteaza acest control. Daca este si cazul dumneavoastra, medicul v-ar putea recomanda sa asociati la tratamentul cu Amyx insulina sau sa intrerupeti temporar administrarea de Amyx si sa folositi insulina in locul acestuia.
- nu trebuie sa consumati bauturi alcoolice, mai ales in lipsa ingestiei de alimente.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Efectele glimepiridei si ale altor medicamente administrate simultan pot interfera. De aceea, medicul trebuie informat asupra tuturor medicamentelor pe care le folositi in prezent sau intentionati sa le folositi, indiferent daca sunt medicamente eliberate cu prescriptie medicala sau fara prescriptie medicala. Cereti sfatul medicului inainte de a incepe sa utilizati simultan cu Amyx un medicament eliberat fara prescriptie medicala.

Riscul de aparitie a hipoglicemiei (scaderea valorii glucozei din sange) este mai mare daca folositi Amyx impreuna cu alte medicamente care scad valoarea glucozei din sange. Medicamentele care pot sa scada valoarea glucozei din sange includ: unele antiinflamatoare nesteroidiene (fenilbutazona, oxifenbutazona, azapropazona), medicamente utilizate in tratamentul gutei (sulfinpirazona, alopurinol, probenecid), insulina, antidiabetice orale, salicilati, hormoni sexuali masculini, unele antibiotice (cloramfenicol, tetracicline, chinolone, sulfonamide), unele antidepresive, anticoagulantele cumarinice, fenfluramina (medicament utilizat in tratamentul obezitatii), fibrati (hipolipemiante), medicamente utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale, tulburarilor de ritm cardiac sau insuficientei cardiace (inhibitori ai ECA, simpatolitice), medicamente utilizate in tratamentul cancerului (ciclofosfamida), antifungice (fluconazol, miconazol), medicamente administrate parenteral pentru imbunatatirea circulatiei sanguine (pentoxifilina in doza mare), tritocalina (antihistaminic medicament utilizat in tratamentul alergiilor).

Riscul de aparitie a hiperglicemiei (cresterea valorii glucozei din sange) este mai mare daca folositi Amyx impreuna cu alte medicamente care cresc valoarea glucozei din sange. Medicamentele care pot sa creasca valoarea glucozei din sange includ: hormonii sexuali feminini, medicamente care elimina apa (diuretice tiazidice si saluretice), medicamente utilizate in tratamentul afectiunilor tiroidiene, steroizi (glucocorticoizi), antipsihotice (clorpromazina), utilizarea pe termen lung a laxativelor, anticonvulsivante (barbiturice), antibiotice (rifampicina), medicamente utilizate in tratamentul epilepsiei (acetazolamida), medicamente utilizate in tratamentul socului (epinefrina si simpatomimetice), vitaminele din grupul B (acid nicotinic in doze mari si derivatii acidului nicotinic), anticonvulsivante (fenitoina), medicamente utilizate in tratamentul tensiunii arteriale foarte mari (diazoxid).

Daca Amyx se utilizeaza impreuna cu medicamente folosite in tratamentul dispepsiei (antagonisti ai receptorilor H2) sau medicamente folosite in tratamentul afectiunilor cardiace si hipertensiunii arteriale (beta-blocante, clonidina, rezerpina), aceste medicamente pot fie sa creasca, fie sa scada valoarea glicemiei.
Ingestia acuta sau cronica de alcool poate intensifica sau reduce efectele medicamentului Amyx intr-un mod imprevizibil.

Folosirea Amyx cu alimente si bauturi

Se recomanda administrarea dozei stabilite de medic cu putin inaintea (cateva minute) sau in timpul micului dejun sau in cazul celor care nu iau micul dejun cu putin inaintea (cateva minute) sau in timpul primei mese principale a zilei. Este foarte important ca dupa administrarea comprimatului sa nu se renunte la consumul de alimente.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Datorita riscului de afectare a fatului, Amyx nu trebuie utilizat in timpul sarcinii; pacienta trebuie sa urmeze in aceasta perioada tratament insulinic. Femeile care doresc sa ramana gravide trebuie, de asemenea, sa informeze medicul curant. Si aceste paciente trebuie sa urmeze tratamentul cu insulina.
Datorita posibilitatii de excretie in laptele matern, si astfel de patrundere in organismul sugarului, Amyx nu trebuie administrat femeilor care alapteaza. Se impune fie inlocuirea acestuia cu insulina, fie intreruperea alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Cresterea sau scaderea valorii glicemiei, in special la inceputul tratamentului, dupa inlocuirea acestuia sau utilizarea neregulata a medicamentului Amyx, poate produce tulburari de vedere sau poate reduce vigilenta si capacitatea de reactie, astfel incat activitatile care necesita atentie sporita, coordonarea miscarilor si luarea unor decizii rapide pot fi perturbate (de exemplu: conducerea vehiculelor, folosirea utilajelor, activitatile desfasurate la inaltimi mari etc.).

Informatii importante privind unele componente ale Amyx

Acest produs contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Amyx poate provoca reactii adverse, desi acestea nu apar la toate persoanele.
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate pentru substanta activa, glimepirida.

Mai putin frecvente (incidenta este de 1 - 10 din 1000 de pacienti tratati): tulburari de vedere tranzitorii (in special la inceputul tratamentului)

Rare (incidenta este de 1 - 10 din 10000 de pacienti tratati): scaderea numarului globulelor rosii sau albe ale sangelui, scaderea numarului trombocitelor, hipoglicemie (scaderea valorii glicemiei din sange), mancarime, eruptie trecatoare pe piele, hipersensibilitate cutanata la lumina, cresterea valorii enzimelor hepatice.

Foarte rare (incidenta este mai mica de 1 din 10000 de pacienti tratati): inflamatie la nivelul vaselor de sange (vasculite alergice), reducerea valorii sodiului seric, soc, dispnee, greata, varsaturi, senzatie de tensiune sau plenitudine in regiunea epigastrica, dureri abdominale sau diaree, disfunctie hepatica (de exemplu: asociere cu colestaza si icterul) si o inflamatie la nivelul ficatului care poate determina insuficienta hepatica, hipersensibilitate (scaderea tensiunii arteriale pana la aparitia socului), reactii alergice incrucisate cu sulfonilureele, sulfonamidele sau compusii inruditi.

Hipoglicemia: Efectele Amyx pot determina hipoglicemie (scaderea valorii glucozei din sange), care poate fi prelungita (conform experientei cu alti derivati de sulfoniluree).
Simptomele care ar putea fi determinate de hipoglicemie (scaderea valorii glucozei din sange) includ dureri de cap, senzatie intensa de foame, greata sau tendinta de a varsa, varsaturi, astenie, somnolenta, tulburari de somn, agitatie, agresivitate, alterarea capacitatii de concentrare, tulburari de atentie si reactie, depresie, confuzie, tulburari de vorbire, tulburari de vedere, afazie, tremor, furnicaturi si intepaturi la nivelul extremitatilor, afectarea functiilor senzoriale, ameteala, stare de slabiciune, pierderea autocontrolului, delir, convulsii, somnolenta accentuata si pierderea starii de constienta sau chiar coma (stare de inconstienta), respiratii superficiale si rarirea ritmului cardiac. In plus, ar putea fi prezente manifestarile mecanismelor fiziologice de reglare, cum sunt transpiratii, piele umeda si rece, anxietate, accelerarea batailor inimii, cresterea tensiunii arteriale, palpitatii, manifestari de angina pectorala (durere la nivelul pieptului) si aritmii cardiace. Tabloul clinic al hipoglicemiei severe poate fi asemanator cu cel al unui accident vascular cerebral. Simptomele se remit aproape intotdeauna dupa corectarea hipoglicemiei.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Deoarece in anumite cazuri, unele dintre reactiile adverse, cum sunt hipoglicemia severa (scaderea valorii glucozei din sange), modificarile tabloului sanguin, reactia alergica sau pseudoalergica severa sau insuficienta hepatica, poate pune viata in pericol, este esential ca pacientul sa intrerupa administrarea medicamentului in cazul aparitiei unei reactii subite sau severe, sa informeze medicul si, indiferent de situatie, sa nu continue utilizarea acestui medicament fara a discuta in prealabil cu medicul.

Cum se pastreaza Abseamed Amyx

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Amyx dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa "EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie eliminate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este glimepirida. Fiecare comprimat contine 1 mg (Amyx 1), 2 mg (Amyx 2), 3 mg (Amyx 3) sau 4 mg (Amyx 4) glimepirida.
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, povidona 25, polisorbat 80, crospovidona, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Amyx 1 mg comprimate contine in plus: oxid rosu de fer (E 172)

Ambalaj

Amyx 1 mg comprimate
Comprimate de culoare roz, marmorate, de forma ovala, cu dimensiunea 8,8 x 4,5 mm, cu sant median pe ambele fete.

Fiecare cutie contine 30, 90 sau 120 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa