AEROBID, spray inhalator

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024
Actiune terapeutica
Glucocorticoid
Efecte sistemice minime in utilizarea intranazala. Dupa primul pasaj este rapid metabolizat hepatic. Sunt necesare cateva zile pentru atingerea efectului maxim. Metabolizarea este hepatica si este excretat prin fecale (40%) si urina (50%).
Indicatii
Inhalator.
Adjuvant in profilaxia astmului bronsic.
La pacientii cu astm care necesita steroizi sistemici, administrarea inhalatorilor scade sau elimina nevoia de steroizi sistemici.
Intranazal.
Rinite sezoniere in special cand alte tratamente au esuat.
Mod de administrare
Inhalator - Astm bronsic
Adulti: 2 inhalatii (un total de 500 g) administrate dimineata sidupa-amiaza pana la o doza zilnica de 1000 g, fara a se depasi 4inhalatii de 2 ori pe zi.
Copii intre 6-15 ani: 2 inhalatii (250 g/inhalatie) dimineata si seara, cu o doza totala zilnica ce nu depaseste 1000 g.
Intranazal - Rinite
Adulti:50 g (2 spray-uri) in fiecare nara de doua ori pe zi, poate fi crescutpana la 2 spray-uri de trei ori pe zi pana la o doza maxima de 400 g(8 spray-uri in fiecare nara).
Copii intre 6-14 ani: 25 g (1spray) in fiecare nara de doua ori pe zi pana la o doza maxima de 200g (4 spray-uri in fiecare nara).
Doza de intretinere: adulti, copii: cea mai mica doza necesara pentru controlul simptomelor.
Contraindicatii
TBC activ sau inactiv in special cel al tractului respirator. Infectii fungice, bacteriene, virale sistemice netratate. Herpes simplex ocular. Utilizarea pana la vindecarea ulceratiilor nazale recente, ale septului nazal sau chirurgiei nazale. Lactatia.

Precautii
Se foloseste cu precautie in cazul trecerii de la steroizi sistemici la flunisolid deoarece poate apare decesul ca urmare a insuficientei adrenale. Sunt necesare cateva luni pentru reinstaurarea functiilor hipotalamica, pituitara si adrenergica.
In aceasta perioada pacientii pot prezenta semne de insuficienta adrenergica la expunerea la traume, interventii chirurgicale sau infectii (in special digestive). Desi flunisolidul inhalat poate controla simptomele asmatice, nu acopera nevoia sistemica de steroizi necesara in crize. In cazul unor crize asmatice severe aparute la pacientii care au mai folosit steroizi sistemici, acestia se administreaza din nou imediat (in doze mari). Pentru a evalua riscurile insuficientei adrenergice se testeaza periodic functia adrenergica, inclusiv masurarea nivelului cortizolului dimineata. Nu a fost determinata siguranta utilizarii la copii sub 6 ani. Cand se initiaza administrarea inhalatorului la pacientii care primesc corticosteroizi sistemici, se folosesc aerosolii concomitent cu terapia sistemica pentru o saptamana. Apoi, se retrag treptat corticosteroizii sistemici de-a lungul a mai multor saptamani.
Daca exista congestie nazala se foloseste un decongestionant inaintea administrarii pentru a va asigura ca medicamentul ajunge la locul de actiune. Daca ameliorarea nu apare in 3 saptamani se opreste terapia. Imbunatatirea starii pacientului este de obicei evidenta in cateva zile.
OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE
Se informeaza pacientul si familia asupra modului de administrare al inhalatorului si al spray-ului nazal. Daca pacientul ia un bronhodilatator, se sfatuieste ca acesta sa se ia primul pentru ca steroidul sa penetreze mai bine mucoasa. Se face gargara si se clateste gura cu apa dupa inhalare pentru a preveni alterarea gustului si pentru a mentine o igiena orala adecvata. Anuntati orice simptom de iritatie sau infectie fungica.
Pot aparea sangerari nazale blande, care sunt de obicei trecatoare. Anuntati lipsa raspunsului sau agaravarea starii.
EVALUAREA SI controlul TERAPIEI
Cand se foloseste ca tratament cronic se monitorizeaza curba ponderala si staturala la copii si statusul axului hipotalamo-epifizo-adrenergic.
Reactii adverse
respirator: tuse, infectii cu candida albicans ale laringelui si nazo-faringelui.
Dupa uz intranazal: iritatie nazo-faringeana, intepaturi, arsuri, senzatie de uscaciune, cefalee.
gastro-intestinale: uscaciunea gurii.
Efecte ale corticosteroizilor sistemici, in special daca doza recomandata a fost depasita.

Citeste si despre:

Utilizarea corecta a spray-urilor Inhalanti - generalitati Spray-urile nazale dau sau nu dependenta? Silicoza - boala produsa de inhalarea prafului cu siliciu Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Inhalarea sau inghitirea unor obiecte straine Rinita alergica si dependenta de spray-ul nazal Medicamente folosite pentru controlul astmului Remedii naturale pentru a calma simptomele sinuzitei Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara