Utilizarea corecta a spray-urilor

Actualizat: 20 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Clasicul "spray" (metered dose inhaler - MDI) elibereaza la fiecare apasare o doza fixa de medicament.

Pentru a obtine efectul asteptat, administrarea trebuie sa fie corecta si substanta activa sa ajunga in plamani.

Utilizarea incorecta va duce la ideea gresita ca spray-ul este ineficient.

Iata etapele administrarii corecte a unui puf:

1.indepartarea capacului
2.scuturarea spray-ului
3.expir profund
4.pozitionarea spray-ului intre buze
5.inspir profund simultan cu apasarea o data pe dispozitiv
6.mentinerea unei apnei de 10 secunde
7.expir lent pe nas
Daca medicul prescrie administrarea a doua pufuri, se asteapta aproximativ un minut si se da al doilea puf dupa aceeasi tehnica.

Utilizarea unui spacer

Datorita dificultatilor de sincronizare intre inspiratie si apasarea pe spray, administrarea poate esua. De aceea, pentru spray-uri este recomandata utilizarea unui spacer sau camera de inhalatie, care permite o administrare mai usoara si mai completa a medicamentului.
Iata etapele administrarii corecte a spray-ului rpin spacer:

1.indepartarea capacului spray-ului
2.scuturarea lui
3.adaptarea la spacer
4.expir profund, apoi introducerea in gura a celuilalt capat al spacer-ului
5.apasarea pe spray (se pot da 2 pufuri in spacer)
6.inspir lent si profund pe gura, expir lent pe nas, de 3-4 ori

Totdeauna dupa administrarea spray-urilor cu cortizon este recomandata clatirea gurii cu apa sau solutie de bicarbonat, pentru a evita aparitia candidozei bucale.
Pentru administrarea pe cale inhalatorie se mai pot folosi si dispozitive cu pulbere, de tipul Turbu-haler sau Diskus. La acestea administrarea e mai usoara, nu este necesara sincronizarea intre activarea dispozitivului si inspir, dar au costuri mai mari si necesita un flux inspirator mai mare decat spray-ul, motiv pentru care sunt mai putin eficiente la pacientii cu reducere severa a ventilatiei.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru alegerea corecta a lotiunii solare Medicamente folosite pentru controlul astmului Armele secrete ale hidratarii intense a pielii Cum sa preveniti rezistenta la antibiotice Unde se ascund microbii si bacteriile? Argiroza: simptome, cauze si tratament 5 cele mai comune boli ale toamnei menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini Sindroame gripale Problemele medicale ale vaginului Ciuperca piciorului - generalitati Mergem la stomatolog in timpul sarcinii? Congestia nazala Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Inhalanti - generalitati