ACOMPLIA

Prospect

Publicat: 18 Septembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie

ACOMPLIA este un medicament care contine substanta activa rimonabant. Este disponibil sub forma de comprimate albe, de forma unei lacrimi.

Actiune terapeutica

ACOMPLIA este indicat pentru tratamentul pacientilor obezi sau supraponderali.
Substanta activa a ACOMPLIA, rimonabantul, este un antagonist al receptorilor canabinoizi. Actioneaza prin blocarea unui anumit tip de receptori, receptorii canabinoizi de tip 1 (CB1). Acesti receptori se gasesc in sistemul nervos si fac parte din mecanismul utilizat de organism pentru a controla aportul alimentar. Receptorii se mai gasesc si in adipocite (tesut adipos).

Indicatii

Asociat dietei si activitatii fizice, ACOMPLIA este recomandat pentru tratarea pacientilor adulti:
- obezi (greutate mult peste cea normala), cu un indice de masa corporala (imc) mai mare sau egal cu
30 kg/m patrat,
- supraponderali (cu un imc mai mare sau egal cu 27 kg/m patrat) si cu factori de risc asociati, cum ar fi
diabetul zaharat de tip ii sau dislipidemia (niveluri anormale de lipide in sange).

Doze si mod de administrare

Doza recomandata de ACOMPLIA este de un comprimat pe zi, luat inainte de micul dejun. Pacientii trebuie sa urmeze si o dieta hipocalorica si sa isi intensifice activitatea fizica.

Contraindicatii

Medicamentul nu trebuie administrat pacientilor cu insuficienta hepatica sau renala severa, persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergice) la rimonabant sau la oricare dintre ingrediente sau in cazul femeilor care alapteaza. Nu trebuie administrat nici pacientilor cu depresie majora in curs sau care sunt tratati cu antidepresive, deoarece determina cresterea riscului de depresie, inclusiv de aparitie a gandurilor sinucigase, dupa cum s-a observat la un numar redus de pacienti.
Pacientii care manifesta simptome de depresie trebuie sa se adreseze medicului
deoarece poate fi necesara intreruperea tratamentului cu ACOMPLIA

Sarcina si alaptare

Nu s-au efectuat studii adecvate sau controlate la gravide. Datele obtinute la animale nu sunt concludente, dar sugereaza posibile efecte negative asupra dezvoltarii embrionare/fetale. Riscul potential pentru om este necunoscut. De aceea, nu se recomanda utilizarea in timpul sarcinii. Pacientele trebuie sa-si informeze medicul daca raman gravide in timpul tratamentului cu ACOMPLIA.

Rimonabantul a fost detectat in laptele femelelor de sobolan care alapteaza si poate inhiba reflexul de supt. Nu se cunoaste daca rimonabantul se excreta in laptele matern la om. ACOMPLIA este contraindicat in timpul alaptarii.

Precautii

- Tulburari depresive

La pacientii la care s-a administrat rimonabant s-au raportat tulburari depresive sau modificari de dispozitie cu simptome depresive cu o frecventa de pana la 10% si idei suicidare cu o frecventa de pana la 1%. La pacientii care prezinta idei suicidare si/sau antecedente de idei suicidare si tulburare depresiva, rimonabantul nu trebuie utilizat decat in cazul in care se considera ca beneficiile tratamentului depasesc riscurile acestuia pentru pacientul respectiv. Obezitatea este o afectiune care se poate asocia cu tulburari depresive. Tulburarile depresive se pot asocia cu o crestere a riscului de idei suicidare, autoagresiune si suicid.

Medicul care prescrie trebuie sa investigheze cu atentie daca pacientul a avut o tulburare depresiva in trecut pentru a evalua potentialele riscuri asociate tratamentului cu rimonabant.

La pacientii fara alti factori de risc obiectivi, cu exceptia obezitatii in sine, pot sa apara reactii depresive. in experienta dupa punerea pe piata, la mai mult de jumatate dintre pacientii care au manifestat astfel de reactii, acestea au aparut in prima luna de tratament, iar aproximativ 80% au aparut in primele 3 luni.

Dupa inceperea tratamentului, pacientii trebuie monitorizati activ pentru aparitia de semne si simptome ale tulburarilor psihice, in special depresie. Daca in timpul tratamentului cu rimonabant se diagnosticheaza depresie, tratamentul cu rimonabant trebuie intrerupt. Pacientii trebuie monitorizati si tratati in mod adecvat.

Pacientii, in special cei cu antecedente de tulburari depresive/modificari de dispozitie (si rudele lor sau alte persoane apropiate), trebuie avertizati cu privire la necesitatea de a supraveghea aparitia unor astfel de simptome si de a cere imediat sfatul medicului, daca acestea apar.

- Alte afectiuni psihice

Tratamentul cu rimonabant nu este recomandat la pacientii cu boli psihice necontrolate terapeutic.

Daca se diagnosticheaza o boala psihica in timpul tratamentului cu rimonabant, tratamentul trebuie intrerupt.

- Convulsii

Rimonabantul nu a fost studiat la pacienti tratati pentru epilepsie. in studiile clinice, nu a fost observata nicio diferenta in ceea ce priveste incidenta convulsiilor la pacientii care au primit rimonabant sau placebo. Cu toate acestea, rimonabantul trebuie utilizat cu precautie la acesti pacienti.

- Insuficienta hepatica

Deoarece rimonabantul este metabolizat in ficat, se recomanda prudenta la pacientii cu insuficienta hepatica moderata. Farmacocinetica si siguranta rimonabantului nu au fost studiate la pacienti cu insuficienta hepatica severa; nu se recomanda utilizarea sa la acesti pacienti.

- Insuficienta renala

Exista date limitate referitoare la pacientii cu insuficienta renala moderata si nu exista date referitoare la pacientii cu insuficienta renala severa. Rimonabantul nu trebuie utilizat la pacientii cu insuficienta renala severa.

- Varstnici

La pacienti cu varsta peste 75 de ani, eficacitatea si siguranta rimonabantului nu au fost stabilite indeajuns. Rimonabantul trebuie administrat cu precautie la aceasta grupa de populatie.

- Rasa

Efectul clinic al rimonabantului (scaderea ponderala) la pacientii de culoare a fost mai redus decat la caucazieni. Aceasta se poate datora unui clearance mai mare al rimonabantului comparativ cu cel al pacientilor caucazieni, ceea ce determina o expunere mai redusa.

- Pacienti diabetici

Datorita efectului rimonabantului asupra concentratiei plasmatice a glucozei, poate sa apara hipoglicemie atunci cand rimonabantul este administrat la pacienti diabetici. La acesti pacienti se recomanda monitorizarea glicemiei.

- Interactiuni medicamentoase

Rimonabantul trebuie administrat cu precautie in asociere cu inhibitorii puternici ai CYP3A4 (de exemplu: ketoconazol, itraconazol, ritonavir, telitromicina, claritromicina, nefazodona).

- Lactoza

Deoarece comprimatele de ACOMPLIA contin lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Pacientii trebuie instruiti sa nu isi creasca doza de ACOMPLIA.

Pacientii care au avut un eveniment cardiovascular (infarct miocardic, accident vascular cerebral, etc.) in urma cu mai putin de 6 luni au fost exclusi din studiile cu rimonabant.

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

In vitro, rimonabantul este metabolizat atat pe calea CYP3A, cat si pe calea aminohidrolazei (predominant hepatica). Administrarea concomitenta a inhibitorilor CYP3A4 va determina o crestere a expunererii la rimonabant. Administrarea concomitenta a inductorilor CYP3A4 este de asteptat sa reduca expunerea la rimonabant.

Potentialul altor medicamente de a influenta farmacocinetica rimonabantului:

Administrarea concomitenta de kenoconazol (un inhibitor puternic al CYP3A4) a determinat cresterea ASC a rimonabantului cu 104% (Ii 95%: 40% 197%). O crestere similara a expunerii este de asteptat si cu alti inhibitori puternici ai CYP3A4. Se recomanda precautie in timpul administrarii concomitente de ACOMPLIA si inhibitori puternici ai CYP3A4 (de exemplu ketoconazol, itraconazol, ritonavir, telitromicina, claritromicina, nefazodona).

Desi nu s-au efectuat studii cu privire la administrarea concomitenta de inductori ai CYP3A4 (de exemplu rifampicina, fenitoina, fenobarbital, carbamazepina, sunatoare), este de asteptat ca administrarea concomitenta de inductori puternici ai CYP3A4 sa scada concentratia plasmatica a rimonabantului si sa determine pierderea eficacitatii.

Administrarea concomitenta de orlistat, etanol sau lorazepam nu a avut un efect semnificativ asupra concentratiilor plasmatice ale rimonabantului.

Potentialul rimonabantului de a influenta farmacocinetica altor medicamente:

Efectul inhibitor in vivo asupra CYP2C8 nu a fost studiat. Cu toate acestea, in vitro, rimonabantul a avut un efect inhibitor usor asupra CYP2C8. Se pare ca in vivo potentialul inhibitor asupra CYP2C8 este scazut. In vitro, rimonabantul nu inhiba si nu induce alte enzime CYP sau glicoproteina P (P-gp). Acest lucru a fost confirmat clinic prin studii specifice in care s-au administrat midazolam (substrat al CYP3A4), warfarina (substrat al CYP2C9) si digoxina (substrat al P-gp).

Farmacocinetica la starea de echilibru a unei combinatii contraceptive orale de etinilestradiol/levonorgestrel nu a fost modificata semnificativ prin administrarea concomitenta de rimonabant.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Evaluarile cognitive din studii de farmacologie clinica au demonstrat ca rimonabantul este lipsit de orice efect cognitiv sau sedativ semnificativ.

Supradozaj

Experienta privind supradozajul cu rimonabant este limitata. intr-un studiu de tolerabilitate cu doza unica, au fost administrate doze de pana la 300 mg la un numar limitat de pacienti si au fost raportate doar simptome minore. Acestea au inclus: cefalee, euforie, oboseala si insomnie. Profilul farmacocinetic demonstreaza ca expunerea atinge un platou la 180 mg. Nu exista niciun antidot specific pentru rimonabant; prin urmare, in caz de supradozaj, trebuie initiate masuri de sustinere corespunzatoare. Tratamentul trebuie sa includa masuri generale utilizate pentru tratamentul supradozajelor, precum mentinerea libera a cailor aeriene, monitorizarea functiei cardiovasculare si masuri generale simptomatice si de sustinere.

Reactii adverse

- Greata (senzatia de rau)
- Infectii ale tractului respirator superior.
Pacientii care manifesta simptome de depresie trebuie sa se adreseze medicului deoarece poate fi necesara intreruperea tratamentului cu ACOMPLIA

Citeste si despre:

Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci Lordoza lombara: cauze, simptome si optiuni de tratament Sindromul de disparitie a cailor biliare Hipoventilatia sau depresia respiratorie Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Lipodistrofia: diagnostic si tratament Rolul probioticelor in sanatatea gastrointestinala Supravietuirea si calitatea vietii dupa un diagnostic de cancer: aspecte psihologice si medicale