Aciclovir-Richter face parte din grupul medicamentelor denumite antivirale.
Indicatii
Crema Aciclovir este indicata pentru tratamentul infectiilor cu virus herpes simplex localizate la nivelul pielii, incluzand herpesul genital initial si recurent si herpesul labial.
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Aciclovir-Richter actioneaza cel mai bine atunci cand este folosit cat mai curand posibil de la debutul infectiei: de exemplu, cand infectia inca nu este vizibila, dar simtiti aparitia acesteia (usturime, arsura, mancarimi, amorteli, cresterea sensibilitatii sau durere la nivelul zonei afectate). Tratamentul poate fi inceput si mai tarziu, cand apar deja veziculele herpetice.
Modul de aplicare
Spalati-va de fiecare data pe maini inainte si dupa ce utilizati crema si evitati atingerea inutila a leziunilor, pentru a preveni agravarea bolii si raspandirea infectiei.
Nu utilizati crema pentru administrare la nivelul ochilor. Daca ajunge totusi crema la nivelul ochilor dumneavoastra, spalati-i cu multa apa rece. Daca apar ulceratii, informati-l pe medicul dumneavoastra.
Nu utilizati Aciclovir-Richter in interiorul gurii sau al vaginului. Poate irita aceste zone.
Nu amestecati Aciclovir-Richter cu alte lotiuni sau creme pentru piele.
Doze
Pentru adulti si copii:
Aplicati un strat subtire de crema pe zona de piele afectata de 5 ori pe zi, la intervale de aproximativ 4 ore in timpul zilei, cu omiterea dozei de noapte.
Durata tratamentului
Herpes labial (herpes la nivelul buzelor): 4 zile.
Herpes genital: 5 zile.
Daca ulceratiile nu s-au vindecat complet dupa 4, respectiv 5 zile, utilizati cu atentie crema pentru inca 5 zile. Daca ulceratiile nu s-au vindecat nici dupa aceasta perioada, opriti utilizarea cremei si informati-l pe medicul dumneavoastra.
Nu au fost raportate cazuri de supradozaj.
Daca uitati sa aplicati crema Aciclovir-Richter: utilizati cat mai curand posibil si apoi continuati schema obisnuita de administrare. Nu aplicati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Aciclovir-Richter: pentru o vindecare rapida va rugam sa respectati recomandarile privind durata tratamentului.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Nu utilizati Aciclovir-Richter: daca sunteti alergic la aciclovir, valaciclovir, propilenglicol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
inainte sa utilizati Aciclovir-Richter, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:
aveti afectiuni care va pot slabi sistemul imunitar, de exemplu infectie cu virusul HIV sau transplant de maduva osoasa. in aceste cazuri, o infectie a pielii poate fi mai severa pentru dumneavoastra decat pentru alte persoane. De aceea, informati-l pe medicul dumneavoastra de fiecare data cand apar ulceratii herpetice si nu va tratati singur cu Aciclovir-Richter crema, decat daca medicul va recomanda aceasta.
Nu utilizati Aciclovir-Richter la nivelul ochilor, in interiorul gurii sau al vaginului (vezi si punctul 3 Cum sa utilizati Aciclovir-Richter, Modul de aplicare).
Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu exista informatii privind efectul aciclovirului asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Aciclovir-Richter contine propilenglicol si alcool cetilstearilic, care pot provoca reactii adverse locale ale pielii, de exemplu iritatie cutanata sau dermatita de contact.
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactii alergice care apar foarte rar (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)
Daca prezentati una sau mai multe din reactiile alergice de mai jos, opriti utilizarea cremei si adresati-va imediat medicului dumneavoastra:
Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)
Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane): inrosirea pielii.
Dupa aplicarea cremei pot aparea iritatii ale pielii sau dermatita de contact (inflamatia pielii) datorita unor excipienti ai cremei (vezi Aciclovir-Richter contine propilenglicol si alcool cetilstearilic).
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale www.anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Compozitie
Substanta activa: aciclovirul. Fiecare gram crema contine aciclovir 50 mg.
Celelalte componente: poloxamer 407, alcool cetilstearilic, laurilsulfat de sodiu, vaselina alba, parafina lichida, propilenglicol, apa purificata.
Ambalaj
Aciclovir-Richter se prezinta sub forma de masa omogena, cu aspect cremos, fara picaturi sau aglomerari de particule, de culoare alba, fara miros. Aciclovir-Richter este disponibil in cutii cu un tub din aluminiu ce contine 5 sau 15 g crema.
Fabricant
Gedeon Richter Romania S.A.
Str. Cuza Voda nr. 99-105, 540306 Targu-Mures, Romania
Acest prospect a fost revizuit in mai 2015