Crema de protectie solara - cum o alegem pe cea potrivita

Actualizat: 15 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oana Alexandra Baba
Consultant medical:

Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog

Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca

Ce sunt cremele cu protectie solara


Cremele cu protectie solara sunt disponibile pe piata de mai multe decenii si asa cum le spune si numele sunt destinate apararii tegumentului de razele ultraviolete, care au un impact negativ, extrem de daunator asupra acestuia. Aceasta calitate le este oferita de ingredientele active pe care le contin, si care formeaza filtre de aparare impotriva radiatiilor.

Cum functioneaza

In timp, s-a constatat ca acestea nu doar previn arsurile induse de UV, ci si incetinesc procesul de imbatranire a pielii, reduc hiperpigmentarile cutanate, protejeaza ADN-ul celulelor pielii si cel mai important, previn dezvoltarea cancerului de piele.

Majoritatea cremelor de protectie solara cu spectru larg asigura apararea impotriva radiatiilor UVB si UVA de lungime de unda scurta.

Ce efecte au radiatiile UVB si UVA asupra pielii

Razele UVB au atat efecte pozitive, cum ar fi determinarea sintezei de vitamina D ( este suficienta expunerea de cateva minute la soare ) , cat si efecte negative importante , cum ar fi determinarea arsurilor cutanate si deteriorarea ADN-ului celular, ceea ce in timp duce la aparitia cancerului de piele.

Razele UVA sunt asociate mai mult cu fotoimbatranirea, cu aparitia ridurilor, a petelor pigmentare si a scaderii elasticitatii cutanate.

Cu toate acestea, exista dovezi ca si lumina vizibila si cea infrarosie pot contribui la imbatranirea prematura a pielii, motiv pentru care ar trebui luate in considerare in momentul alegerii unui produs de protectie solara.

In prezent, sunt putine filtre aprobate care sa ofere protectie impotriva UVA lungi si niciunul impotriva luminii vizibile.

Tipologie

In ceea ce priveste filtrele de protectie, le putem clasifica in doua categorii:
- creme de protectie solara cu filtru mineral
- creme de protectie solara cu filtru chimic
Care este diferenta dintre cele doua si cand optam pentru una din ele?

Cremele cu filtru mineral

Principiul care sta la baza eficientei lor este reflexia razelor ultraviolete, astfel incat impiedica patrunderea lor la nivelul tegumentului .

Avantajul acestor creme este faptul ca pot fi folosite pe tenurile cu sensibilitate crescuta, cum ar fi in cazul rozaceei, nu creeaza disconfort la nivelul ochilor si determina mai putine reactii alergice, insa dezavantajul este ca lasa o pelicula albicioasa vizibila la nivelul pielii. Avand in vedere ca razele sunt reflectate, cremele cu filtru mineral nu incalzesc tegumentul.

Ingredientele principale sunt reprezentate de dioxidul de titan si oxidul de zinc. Aceste ingrediente sunt mai prietenoase cu mediul inconjurator decat cele continute in filtrele chimice.

Dupa aplicare nu este nevoie de timp suplimentar pentru a-si face efectul.

Cremele cu filtru chimic

In acest caz, mecanismul protectiv este unul diferit. Razele UV sunt absorbite in piele si transformate in caldura, fiind astfel neutralizate.

Avantajele lor constau in faptul ca tind sa fie mai rezistente la apa/transpiratie, pot fi aplicate pe toate tipurile de ten, mai putin pe cele sensibile si nu lasa o pelicula albicioasa dupa aplicare.

Dezavantajele constau in faptul ca pot determina disconfort la nivelul ochilor, nu sunt prietenoase cu tenurile sensibile si necesita un timp de asteptare de aproximativ 30 de minute dupa aplicare pentru a-si face efectul.

Datorita mecanismului prin care acestea ofera protectia solara, tegumentul se incalzeste in urma interactiunii razelor UV cu filtrul activ.

Cateva ingrediente principale regasite in compoziia acestor creme sunt reprezentate de oxibenzona, octinoxat, octocrilena, octisalat, homosalat.

Aceste creme cu filtre chimice tind sa fie mai daunatoare pentru mediul inconjurator, avand ingrediente care pot dauna florei acvatice din mari si oceane.

Cum alegem o crema cu protectie solara potrivita tipului nostru de ten

In primul rand, orice tip de ten am avea, este important sa alegem o crema cu factor de protectie maxim ( SPF 50+). Aceasta se aplica atat in sezonul cald cat si in cel rece, indiferent de momentul zilei, cat timp afara este lumina. Se recomanda aplicarea cremei chiar si daca este innorat, deoarece radiatiile trec si prin nori.

Pentru tenul sensibil, exista creme de protectie solara formulate in asa fel incat sa fie blande si non-iritante. In acest caz se poate opta pentru creme fara parfum, hipoalergenice si non-iritante. Cele mai potrivite pentru acest tip de ten sunt cele cu filtru mineral.

Pentru tenul gras se prefera cele noncomedogenice, fara ulei, cu textura uoar si cu efect matifiant, de preferat rezistente la apa/transpiratie.

Pentru tenul uscat sunt benefice cremele de protectie ce includ ingrediente precum: acid hialuronic, glicerina sau ceramidele. Aceste ingrediente vor ajuta la mentinerea nivelului optim de hidratare al tenului.

Cele mai des intalnite produse pentru protectia solara sunt cremele, insa exista multe alte variante disponibile, usor de adaptat in diferite situatii.

Exista formulari sub forma de spray, ideale daca se doreste a fi reaplicate peste machiaj. Alta formulare este cea de stick , foarte usor de purtat si utilizat in cazul in care se doreste o reaplicare rapida, oriunde te-ai afla. Pentru persoanele care nu doresc sa ramana cu o senzatie lipicioasa post-aplicare pot opta pentru varianta de spuma.

Avantajul zilelor noastre este faptul ca aceste produse cu protectie solara sunt la indemana tuturor si exista nenumarate game, adaptate si personalizate pentru fiecare tip de piele si de ten.

Constientizarea beneficiului aplicarii lor este deosebit de importanta, reusind sa evite atat aparitia unor patologii severe cat si a efectelor estetice nedorite.

Concluzii

Cremele de protectie solara sunt destinate apararii tegumentului de razele ultraviolete, care au un impact negativ, extrem de daunator asupra acestuia.

Cremele de protectie solara nu doar previn arsurile induse de UV, ci si incetinesc procesul de imbatranire a pielii. Idiferent de anotimp, atata timp cat afara este lumina, pielea trebuie protejata prin aplicarea cremei de protectie.
Un aspect important este factorul de protectie, valorile SPF variaza de obicei intre 15 si 50+. Cu cat este mai mare numarul SPF, cu atat este mai mare protectia impotriva arsurilor solare. 

Este important sa se aplice suficienta cantitate de crema si sa se reaplice la intervale regulate, mai ales dupa inot sau transpiratie excesiva.


Bibliografie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-apply-sunscreen-generously-and-frequently-for-full-protection/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Ghidul barbatului in alegerea produselor de ingrijire personala Cum sa scapati de semnele ochilor obositi Cum sa faceti machiajul sa reziste mai mult pe un ten gras Pasii pentru o rutina de baza de ingrijire zilnica a pielii Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ingrijirea pielii la barbati Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta Cum alegi crema de protectie solara potrivita Mituri despre protectia solara: ce spun dermatologii Noile recomandari pentru utilizarea cremelor de protectie solara. Ce nu am stiut pana acum