Dr Ioana Silvia Simian
Medic primar Dermatologie-Venerologie
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr. Victor Babes
Daca am cunoaste mai bine impactul soarelui asupra pielii, am intelege necesitatea utilizarii protectiei solare si am trece usor cu vederea posibilele, dar nedemonstrate inca, efecte negative asociate cu aplicarea cremelor protectoare.
Soarele emite mai multe tipuri de radiatii: lumina vizibila, infrarosie si radiatiile UV. Impact major o au cele din urma, mai precis radiatia UVA si UVB. UVC au lungime foarte scurta de unda si nu ajung pe suprafata pielii.
Ultravioletele de tip B patrund superficial in piele (doar epiderm) si sunt responsabile in primul rand de arsura solara si temporar ingroasa pielea.
Sunt implicate intr-o serie de cancere cutanate si in keratozele actinice (leziuni precanceroase). Ele stau la baza declansarii leziunilor cutanate cu origine in epiderm, nivel pana la care patrund. Intensitatea lor variaza cu zona geografica, momentul zilei si anotimp. Sunt maxime in intervalul orar 10-16.
Ultravioletele de tip A, desi sunt mai putin intense fata de UVB, au dezavantajul ca patrund profund in piele, adica si in derm, au aceeasi intensitate indiferent de ora zilei, nu sunt blocate semnificativ de stratul de nori si nici de sticla.
Patrunzand in derm, joaca un rol major in aparitia ridurilor, sunt radiatiile care determina pigmentarea pielii (in mica masura si UVB), determina distructii la nivelul ADN-ului celular si genereaza leziuni canceroase severe.
Lampile de bronzat artificial sunt un concentrate de UVA cu un impact foarte puternic, negativ asupra pielii, crescand cu 75% riscul de melanom. Pigmentarile inestetice, reactiile alergice au drept cauza tot UVA. Tot aceste radiatii, alaturi de radiatiile vizibile cu energie inalta, sunt implicate in generarea de radicali liberi, care daca sunt in cantitate foarte mare, nu pot fi neutralizati cu usurinta de antioxidanti.
Se pare ca radiatia UVA are rol (inca nu pe deplin cunoscut) in scaderea raspunsului imun, de aparare, al organismului.
Bineinteles ca nu trebuie sa privim soarele doar din perspectiva efectelor negative, el avand si o serie de beneficii. Radiatia UVB intervine in sinteza vitaminei D.
Ultravioletele sunt folosite cu succes in tratarea unor afectiuni precum: dermatite (atopica), vitiligo, psoriazis etc. Ajuta la starea de bine datorita stimularii secretiei de melatonina si serotonina.
Cremele de fotoprotectie se impart in doua categorii: cu bariera fizica si chimica. Cele fizice reflecta razele ultraviolete; au la baza oxid de zinc sau titan, inglobat in particule microionizate care cresc acceptabilitatea cosmetica. Se absorb in cantitatea extrem de redusa in organism si au risc scazut de reactii alergice. Cele mai bune rezultate le au cele pe baza de oxid de zinc. Cele cu bariera chimica absorb razele ultraviolete sau le aduc la un nivel de energie mai redus.
Au la baza mexoril, oxibenzona, cinoxate, avobenzona, acid paraaminobenzoic etc.
Privind nivelul lor de eficacitate, se stie ca o pentru o piele sanatoasa, un SPF de 15 blocheaza 93% din radiatia UVB; pentru UVA, in schimb, mult mai putin.
Un SPF de 30 blocheaza 97% din radiatiile UVB si considerabil mai multe UVA. De fapt specificatiile 15, 30 fac referire la protectia fata de arsura solara, adica impactul UVB si nu al UVA. Adaugarea de filtre fizice precum oxidul de zinc sau chimice ca avobenzona le fac capabile sa blocheze si UVA.
De aceea, ori de cate ori cumparati o crema, verificati spectrul de radiatii pentru care asigura protectie. Pentru a fi eficace cremele trebuie aplicate in cantitate de 2mg/cm2 cu 15-30 minute inainte de expunere si reimprospatate la 2-3 h mai ales dupa baie sau daca se transpira intens. Orientativ, trebuie sa stiti ca 5-6 lingurite de crema sunt suficiente pentru a acoperi intreaga suprafata corporala.
Daca vorbim de o piele deschisa la culoare, cu alunite nenumarate, sensibilitate la soare, arsuri in antecedente, singura alegere ramane o crema cu SPF 50.
Alaturi de protectia folosita de creme, trebuie luata in considerare si protectia mecanica oferita de haine.
Mai ales in cazul copiilor, acoperirea unei mari portiuni din piele este obligatorie. Alegeti hainele din bumbac, cu tesatura densa, prin care razele soarelui trec cu greu, hainele inchise la culoare (se pare ca protejeaza mai mult decat cele deschise), palariile cu boruri largi. Schimbati hainele imediat ce s-au udat. Hainele umede pierd 30-50% din protectie.
Puteti opta pentru tesaturile special create pentru protectie solara, cu conditia ca factorul acestora sa fie 50+. Din pacate, desi atat de protectoare, cand devin ude, isi pierd protectia.
Regulile de fotoprotectie sunt simple, dar trebuie urmate cu rigurozitate:
- evitati expunerea in intervalul orar 10-16!
- atentie, nisipul, zapada, diferite suprafete plane pot reflecta radiatia UV si cresc astfel riscul expunerii!
- folositi produsele de fotoprotectie care au inscriptionata atat valoarea SPF-ului, cat si protectia fata de UVA!
- aplicati crema cu 15-30 minute inainte de expunere pentru o absortie uniforma!
- 5-6 lingurite de crema acopera intreaga suprafata cutanata!
- nu ignorati zone precum buzele, urechile, gatul, dosul mainilor sau zona de antepicior!
- reinnoiti aplicarea la 2-4 ore sau imediat ce ati iesit din apa!
- norii nu ne protejeaza semnificativ de soare!
- nu exista bronz sanatos!
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.