Totalitate a organelor care elaboreaza urina si o evacueaza in afara corpului.
Aparatul urinar prezinta diferente anatomice la barbat si la femeie.
Structura - Aparatul urinar este format din doua parti.
- Aparatul urinar inalt este situat in abdomen, in spatele cavitatii peritoneale si a continutului sau. El cuprinde cei doi rinichi, situati in fiecare din cele doua fose lombare, de o parte si de alta a coloanei vertebrale - parenchimul (tesutul functional) renal elaboreaza urina, care este apoi filtrata in calice; acestea, in numar de 3 in medie pentru fiecare rinichi, se unesc pentru a forma bazinetul, care colecteaza urina si cele doua uretere, care vin fiecare in continuarea bazinetelor; aceste conducturi, de aproximativ 25 centimetri lungime, leaga fiecare rinichi de vezica si permit scurgerea urinei spre vezica.
- Aparatul urinar jos cuprinde vezica, organ cavitar, sferic, al carui perete este muscular; ea strange urina care vine prin uretere, atunci cand este plina, o evacueaza spre uretra contractandu-si peretele muscular si uretra, conduct separat de vezica prin colul vezical, care permite evacuarea urinei pe care o contine in afara corpului; ea este inconjurata de un sfincter, zis uretral, care se inchide in timpul umplerii vezicii si se deschide in timpul mictiunilor. La barbat, uretra este lunga si inconjurata de prostata si se deschide la extremitatea glandului penian. La femeie, ea este mult mai scurta si se deschide in vulva.
Patologie - Principalele boli care afecteaza aparatul urinar sunt:
- litiazele (prezenta calculilor);
- infectiile renale (pielonefrita), vezicale (cistita), prostatice (prostatita);
- tumorile benigne sau maligne;
- ingustarile uretrei sau ureterelor;
- malformatiile (rinichi in potcoava, megaureter, ureterocel, epispadias, hipospadias, atrofie vezicala, reflux vezico-ureterorenal, valva uretrala etc.).