Urinarile frecvente la copii

Actualizat: 01 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este polakiuria


Urinarea frecventa (polakiuria) reprezinta nevoia de a urina de mai multe ori pe parcursul zilei, noaptea (nicturie), sau ambele, dar in volume normale sau mai putin decat normale. Aceasta poate fi insotita de o senzatie de nevoie urgenta de mictiune (urgenta urinara). Frecventa urinara se distinge de poliurie, care este cresterea debitului de urina > 3 L/zi.

Semne si simptome

Aceasta afectiune apare in general la copiii cu varste cuprinse intre 4 si 5 ani, care sunt deja pregatiti pentru toaleta. De obicei, este considerata o urgenta senzoriala - copiii simt ca trebuie sa mearga la baie atunci cand nu exista o nevoie fizica adevarata de a face acest lucru. Acesti copii folosesc baia la fiecare 10 pana la 30 de minute – sau de 30 pana la 40 de ori pe zi – eliminand doar cantitati mici de urina.

Peste noapte, de obicei pot dormi fara sa se trezeasca pentru a folosi baia. Anomaliile fizice subiacente sunt rare. Copiii cu frecventa urinara au de obicei un examen fizic normal, o analiza de urina normala si o ecografie normala a vezicii renale (daca este comandata).

Cauze

Nu este stabilita la momentul actual o cauza exacta a polakiuriei. Aceasta tinde sa afecteze copiii in jurul varstei de 5 sau 6 ani, dar poate aparea in general si la copiii de la 3 ani si pana la 14 ani.
In unele cazuri, un medic, un parinte sau un ingrijitor poate fi capabil sa identifice factorii declansatori sau factorii de stres pentru copil.

Unele cauze includ:
• uretrita chimica
cistita nebacteriana
• hipercalciurie
• compozitie anormala a urinei
• factori de stres emotionali sau sociali, cum ar fi hartuirea
• sensibilitate mai mare a vezicii urinare in lunile mai reci

Cu toate acestea, nu este intotdeauna posibil sa se determine un factor de stres sau cauza polakiuriei.

Factori care pot influenta aparitia

Copiii care se confrunta cu factori de stres social sau emotional semnificativi acasa sau la scoala sunt cei mai predispusi sa sufere de frecventa urinara. Din fericire, ameliorarea este adesea observata atunci cand stresorul este abordat, fie prin terapie, fie prin alta interventie.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza istoricului medical, examenului clinic general si investigatiilor medicale necesare. Medicul examinator poate intreba pacientul (apartinatorul, de obicei, mama) si despre:
• tiparul de urinare frecventa, de exemplu cand a inceput, cum s-au schimbat lucrurile si la ce ora din zi are loc
• medicamentele curente
• cat de multe lichide consuma copilul
• orice modificare a culorii, mirosului sau consistentei urinei
• daca a consumat cofeina si alcool (in cazul adolescentilor) si daca acest lucru s-a schimbat recent

Printre urmatorii pasi necesari diagnosticlui se regasesc examenul clinic general si investigatii precum sumar de urina, ecografie, o radiografie sau CT a abdomenului si a zonei pelvine, teste neurologice, analize de sange, teste urodinamice.
Testele urodinamice verifica cat de bine vezica poate retine si elibera urina; examineaza, de asemenea, functia uretrei.

Cand trebuie consultat un medic

In cele mai multe cazuri, polakiuria nu este un motiv de ingrijorare. Va disparea fara tratament medical dupa cateva saptamani sau luni. Conditia nu este daunatoare copilului. Cu toate acestea, o crestere a urinarii poate indica si prezenta unei alte afectiuni subiacente, cum ar fi o infectie de tract urinar.

Cel mai bine ar fi sa contactati un medic daca frecventa urinarii apare cu urmatoarele simptome:
• senzatie de arsura in timpul urinarii
• febra
• accidente urinare

Riscuri si complicatii

In general, nu exista complicatii asociate cu aceasta afectiune. Cu toate acestea, trebuie luat in considerare daca copilul prezinta simptome precum durere, dificultati la urinare, pierderea controlului vezicii urinare (scurgeri sau enurezis) sau o crestere brusca a setei, atunci fiind necesar un consult medical.

Urinarea frecventa in timpul zilei sau polakiuria la copii se pot rezolva in decurs de cateva saptamani sau luni. Cu toate acestea, poate sa se repete in luni sau ani. Daca declansatoarele sunt emotionale sau legate de stres, incercati sa va faceti copilul sa se simta confortabil si sa discutati despre orice probleme, probleme sau temeri cu el.

Tratament

Optiunile de tratament vor depinde de cauza care sta la baza urinarii frecvente a unei persoane.
In timpul vizitei la cabinetul medicului specialist, acesta va lua un istoric detaliat cu privire la obiceiurile urinare ale copilului dumneavoastra, obiceiuri alimentare si dieta. In cazul in care copilul are o infectie a tractului urinar sau o vezica hiperactiva, medicul va discuta cu dumneavoastra si copilul dumneavoastra pentru a determina daca medicamentele sau alte tratamente sunt adecvate.

Desi frustrant pentru copii si familii, frecventa urinara benigna este o afectiune inofensiva, desi este de inteles cat de dificil poate fi pentru familiile si copiii care se confrunta cu aceste simptome. Copiii cu frecventa benigna simt cu siguranta o nevoie urgenta de a merge la baie si pot deveni destul de suparati cand li se spune ca ar trebui sa „astepti”.
Antrenamentul in tehnici comportamentale poate ajuta, de asemenea.

Tratament suportiv la domiciliu:

• Daca se observa o crestere neobisnuita a frecventei de urinare la copil, asigurati-va ca vizitati un medic pentru un diagnostic corect.
• In general, este posibil sa nu fie necesara administrarea medicamentelor pentru aceasta afectiune in cazul copiilor.
• Asigurati-va ca profesorii sau ingrijitorii copilului dumneavoastra nu il penalizeaza pentru aceasta afectiune.
• Cand esti acasa, ajuta-i sa inteleaga ca nu este necesar sau urgent sa folosesti toaleta de fiecare data cand este nevoie.
• Incercati sa aflati posibilele cauze sau declansatoare (emotionale sau legate de stres) si abordati-le vorbind cu copilul dumneavoastra frecvent si deschis.
• De asemenea, ii puteti incuraja sa se joace, sa citeasca, sa urmareasca emisiunile preferate sau sa faca o activitate distractiva pentru a le distrage atentia de la dorinta de a merge la toaleta.

Preventie

Urinarea frecventa in timpul zilei sau polakiuria la copii se pot rezolva in cateva saptamani sau luni. Cu toate acestea, poate sa se repete in luni sau ani. Daca declansatoarele sunt emotionale sau legate de stres, incercati sa va faceti copilul confortabil si sa discutati despre orice probleme sau temeri cu el.

Concluzii

• Urinarea frecventa la copii este o afectiune benigna, autolimitata.
• Copiii cu urinari frecvente pot urina la fiecare 5 pana la 10 minute fara disconfort sau incontinenta.
• Diagnosticul poate include o revizuire a istoricului medical, un sumar de urina, examen fizic si imagistica sau ecografie.
• Tratamentul poate include sprijin emotional, recalificarea vezicii urinare, abordarea oricaror factori declansatori si, in unele situatii, medicamente pentru tulburarile de baza.


Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/pollakiuria
https://www.healthline.com/health/pollakiuria
https://www.medicalnewstoday.com/articles/pollakiuria


Citeste si despre:

Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram? 10 semne ale diabetului la copii Enurezis nocturn sau incontinenta urinara la copii Simptome la copii - semnificatii posibile Primul ajutor in cazul febrei la copii Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Infectii ale tractului urinar Infectiile urinare la copii - inalte si joase Tratamentul febrei la copii Infectiile tractului urinar la copil Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita