U.I.V.

Examen radiologic care studiaza morfologia si functionarea aparatului urinar.

Indicatii si contraindicatii - urografia intravenoasa (U.l.V.), examenul radiologic clasic al aparatului urinar, este mult mai putin practicat decat altadata. El este totusi examenul cel mai indicat in numeroase boli urinare, in particular infectia urinara, hematuria (prezenta de sange in urina), colicile nefretice si tulburarile mictionale.

Tehnica si desfasurare - urografia intravenoasa consta in radiografierea cailor urinare, dupa opacifierea acestora cu un produs de contrast iodat, care se injecteaza pe cale venoasa si se elimina in urina. Ea dureaza aproximativ o ora si jumatate. Dupa examen, subiectul poate sa-si reia imediat activitatile.

Efecte secundare - urografia intravenoasa poate antrena o reactie de intoleranta la iod (greturi, varsaturi, scaderea tensiunii arteriale), reactie care poate fi evitata printr-un tratament antialergic prescris preventiv pacientilor.
Sinonim: urografie intravenoasa.

Citeste si despre:

Manifestari neurologice in Leptospiroza Carcinogenii din produsele de beauty – un pericol invizibil al rutinei zilnice Rolul vitaminei B12 in sanatatea neurologica si cardiovasculara Gral Medical crestere cu 30% a veniturilor in 2024 si investitii de peste 15 milioane de Euro in urmatorul an Manifestarile neurologice in Trichineloza Riscul cardiac ascuns al sportivilor: Ce trebuie sa stim despre moartea subita Tumorile sistemului nervos central - De la diagnostic la tratament Vanataile inexplicabile - Cand trebuie sa mergi la hematolog? Poliomielita anterioara acuta: cauze, simptome si preventie Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva