Sindromul ovarului polichistic

Actualizat: 26 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este o afectiune comuna care afecteaza hormonii. Provoaca perioade menstruale neregulate, cresterea excesiva a parului, acnee si infertilitate.

Tratamentul pentru PCOS depinde de dorinta pacientei de a ramane insarcinata. Persoanele cu PCOS pot prezenta un risc mai mare pentru anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala.

Ce este sindromul ovarian polichistic?

Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este un dezechilibru hormonal cauzat de ovare (organul care produce si elibereaza ovule) care creeaza exces de hormoni masculini. Daca aveti PCOS, ovarele produc niveluri neobisnuit de ridicate de hormoni numiti androgeni. Acest lucru face ca hormonii tai de reproducere sa devina dezechilibrati. Ca rezultat, persoanele cu PCOS au adesea cicluri menstruale neregulate, menstruatii pierdute si ovulatie imprevizibila. Se pot dezvolta chisturi mici pe ovare (saci plini cu lichid) din cauza lipsei de ovulatie (anovulatie). Cu toate acestea, in ciuda numelui „polichistic”, nu este necesar sa aveti chisturi pe ovare pentru a avea PCOS.

PCOS este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine. De asemenea, va poate creste riscul pentru alte afectiuni de sanatate. Medicul dumneavoastra poate trata PCOS pe baza simptomelor si daca aveti planuri pentru a avea copii.

Cine poate face PCOS?

O femeie poate avea SOP in orice moment dupa pubertate. Majoritatea femeilor sunt diagnosticate la 20 sau 30 de ani cand incearca sa ramana insarcinate. Este posibil sa aveti o sansa mai mare de a face PCOS daca sunteti supraponderal sau obezitate sau daca alte persoane din familia dumneavoastra au PCOS.

Cauze

Cauza exacta a PCOS este necunoscuta. Exista dovezi ca genetica joaca un rol. Alti factori:

-Niveluri mai ridicate de hormoni masculini numiti androgeni: nivelurile ridicate de androgeni impiedica ovarele sa elibereze ovule (ovulatie), ceea ce provoaca cicluri menstruale neregulate. Ovulatia neregulata poate provoca, de asemenea, dezvoltarea unor saci mici, plini de lichid, in ovare. Nivelul ridicat de androgeni provoaca, de asemenea, acnee si cresterea excesiva a parului la femei.

-Rezistenta la insulina: Nivelurile crescute de insulina determina ovarele sa produca si sa elibereze hormon masculin (androgeni). Cresterea hormonului masculin, la randul sau, suprima ovulatia si contribuie la alte simptome ale PCOS. Insulina controleaza modul in care corpul dumneavoastra proceseaza glucoza (zaharul) si o foloseste pentru energie. Rezistenta la insulina anseamna ca organismul nu proceseaza corect insulina, ceea ce duce la niveluri ridicate de glucoza in sange. Nu toti indivizii cu rezistenta la insulina au o glucoza sau diabet zaharat crescut, dar rezistenta la insulina poate duce la diabet. Excesul de greutate sau obezitatea poate contribui, de asemenea, la rezistenta la insulina. Un nivel crescut de insulina, chiar daca glicemia este normala, poate indica rezistenta la insulina.

-Inflamatie de grad scazut: Persoanele cu PCOS tind sa aiba inflamatie cronica de grad scazut. Medicul dumneavoastra poate efectua teste de sange care masoara nivelurile de proteina C reactiva (CRP) si de celule albe din sange, ceea ce poate indica nivelul de inflamatie din corpul dumneavoastra.

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale PCOS includ:
• Menstruatii neregulate: menstruatia anormala implica lipsa menstruatiei sau menstruatii neregulate. Poate implica, de asemenea, sangerari abundente in timpul menstruatiei.
• Creterea anormala a parului.
• Acnee.
• Obezitate.
• Intunecarea pielii: pete de piele inchisa la culoare, in special in pliurile gatului, axilelor, inghinal si sub sani. Aceasta este cunoscuta sub numele de acanthosis nigricans.
• Chisturi
• Rarirea parului: Persoanele cu PCOS pot pierde pete de par de pe cap sau pot incepe sa cheleasca.
• Infertilitate: PCOS este cea mai frecventa cauza a infertilitatii feminine. Scaderea frecventei sau lipsa ovulatiei poate duce la imposibilitatea de a concepe.

Diagnostic

In cele mai multe cazuri, medicul dumneavoastra poate diagnostica PCOS dupa o examinare clinica. Ei pot comanda analize de sange sau efectua o ecografie pentru a ajuta la diagnostic.

Examen clinic si paraclinic

-Medicul intreaba despre simptomele si istoricul medical.
-Intrebari despre istoricul medical al familiei dvs.
-Masurarea greutatii si tensiunii arteriale.
-Efectueaza un examen fizic, cautand in mod special parul facial in exces, caderea parului, acnee, piele decolorata si etichete ale pielii.
-Efectueaza un examen pelvin pentru a cauta ovare inflamate sau alte excrescente in uter.
-Comanda analize de sange pentru a verifica nivelul hormonilor si al glucozei.
-Efectueaza o ecografie pelviana pentru a cauta chisturi in ovare si pentru a verifica grosimea mucoasei uterului.

De obicei, sunteti diagnosticata cu PCOS daca aveti cel putin doua dintre urmatoarele

1. Perioade neregulate sau pierdute de menstruatie. Unele persoane cu PCOS au sangerari foarte abundente atunci cand au menstruatie.
2. Semne de exces de androgeni, cum ar fi acneea sau cresterea excesiva a parului. Sau, un test de sange care confirma excesul de androgeni.
3. Chisturi pe unul sau ambele ovare. Multe femei nu dezvolta chisturi.

Cum este tratat sindromul ovarian polichistic?

Medicul dumneavoastra va determina tratamentul in functie de simptomele dumneavoastra, istoricul medical si alte conditii de sanatate si daca doriti sa ramaneti insarcinata. Tratamentele pot include medicamente, modificari ale stilului de viata sau o combinatie a ambelor.

Daca nu intentionati sa ramaneti insarcinata, tratamentele includ:

-Controlul hormonal: optiunile includ pilule contraceptive, plasturi, injectii, un inel vaginal sau un dispozitiv intrauterin. Controlul hormonal ajuta la reglarea ciclului menstrual, la imbunatatirea acneei si la oprirea din cresterea excesiva a parului.

-Medicament sensibilizant la insulina: Functioneaza ajutandu-va corpul sa proceseze insulina. Odata ce insulina este controlata, unele persoane cu PCOS vad imbunatatiri ale ciclurilor menstruale.

-Medicamente pentru blocarea androgenilor: Unele medicamente pot bloca efectul androgenilor. Acest lucru ajuta la controlul acneei sau cresterii parului cauzate de PCOS. Discutati cu medicul specialist daca sunt potriviti pentru dumneavoastra.

-Modificari ale stilului de viata: Pierderea in greutate si o dieta sanatoasa pot avea un efect pozitiv asupra nivelului de insulina.

Daca doriti sa ramaneti insarcinata acum sau in viitor, tratamentul pentru PCOS include:

-Medicamente pentru inducerea ovulatiei (eliberarea unui ovul): O sarcina de succes incepe cu ovulatia. S-a dovedit ca anumite medicamente induc ovulatia la femeile cu PCOS. Medicamentele clomifen si letrozol sunt administrate pe cale orala, in timp ce gonadotropinele sunt administrate prin injectie.

-Chirurgie: O procedura chirurgicala numita foraj ovarian poate declansa ovulatia prin indepartarea tesuturilor din ovare care produc hormoni androgeni. Cu medicamente mai noi disponibile, chirurgii efectueaza acum rar aceasta procedura.

-Fertilizarea in vitro (FIV): ovulul este fertilizat cu spermatozoizii partenerului tau intr-un laborator si apoi transferat in uter. Aceasta este o optiune pentru femeile cu PCOS atunci cand medicamentele nu ajuta la ovulatie.

Pot preveni PCOS sau efectele acestuia?

Nu exista o modalitate dovedita de a preveni PCOS, dar puteti lua pasi mici pentru a va reduce simptomele. De exemplu, consumul de alimente hranitoare, exercitiile fizice regulate si gestionarea greutatii va pot ajuta sa evitati efectele PCOS.

Concluzie

PCOS este o cauza comuna a infertilitatii si poate fi legata de alte boli. Discutati cu medicul specialist despre simptomele dumneavoastra daca banuiti ca aveti PCOS. Schimbarile stilului de viata si tratamentele medicale va pot ajuta sa gestionati simptomele, sa va reduceti riscul de alte afectiuni si sa ramaneti insarcinata.


Bibliografie
1. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439
3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8316-polycystic-ovary-syndrome-pcos


Citeste si despre:

Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice Tratament naturist pentru sindromul metabolic Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor Sindromul hiperstimularii ovariene Ce se intampla dupa ce oprim anticonceptionalele? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Cancerul ovarian Lucruri pe care trebuie sa le stie orice femeie despre chisturile ovariene Tot ce trebuie stiut despre sangerarile din timpul ovulatiei Acneea la adolescenti si adulti - cum o tratam corect Testarea hormonilor tiroidieni
Cere sfatul medicului ×