In alopeciile necicatriceale, cresterea parului este inhibata fara a exista vreo leziune a pielii capului. In functie de cauza lor, aceste alopecii pot fi reversibile. Dupa cat este de extinsa caderea parului, se disting alopeciile localizate de alopeciile difuze:
- alopeciile necicatriceale localizare sunt reprezentate, in principal, prin pelada si chelbe
- alopeciile necicatriceale difuze au cauze foarte diferite.
Alopecia seboreica - Numita si alopecie androgeno-genetica sau calvitia comuna, este consecinta unui exces de androgeni (hormoni masculini). Este cea mai frecventa dintre alopecii. Ea incepe la nivelul tamplelor si cununei, unde parul este mai subtire si este inlocuit in mod progresiv de catre puf. Acest tip de alopecie priveste in mod obisnuit barbatii, dar poate atinge si femeile in momentul menopauzei sau ca urmare a tratamentului unui fibrom cu androgeni.
Alopeciile necicatriceale difuze - Pot, de asemenea, sa fie urmarea unui soc nervos sau a unui stres (avort, soc psihologic - afectiv sau profesional, surmenaj, interventie chirurgicala, nastere). Numeroase medicamente (anticoagulante, anticonvulsivante, antitiroidiene, betablocante, hipocolesterolemiante, retinoide, anticanceroase) sunt adesea responsabile de o cadere difuza a parului. Maladiile infectioase cu febra mare (gripa hipertermica, infectia bronsica, scarlatina), tulburarile endocrine (diabet, hipotiroidie, hipertiroidie) si bolile metabolice (anemie, carenta de fier, regimul de slabire) pot antrena o alopecie trecatoare.
In sfarsit, agresiunile mecanice sunt responsabile de alopecie: perierea violenta, vopsirea parului, permanentele, spalarile prea frecvente sau tricotilomania (ticul care consta in smulgerea unor smocuri de par, care se observa mai ales la copii). Totusi, se intampla ca uneori sa nu fie depistata nici o cauza.
Tratament - Tratamentul alopeciei necicatriceale este cel al afectiunii de origine (diabet, anemie, stres etc.). A fost propusa prevenirea caderii parului in urma unei chimioterapii anticanceroase, cu casca sau refrigerare locala; din nefericire, aceste rezultate raman adesea deceptionante femeile afectate de alopecie seboreica pot urma o cura hormonala pe baza de estroprogestative sau antiandrogeni. In toate cazurile trebuie respectata igiena pielii capului; spalarea blanda cu sampon o data sau de doua ori pe saptamana, suprimarea sau distantarea manipularilor chimice sau mecanice agresive (permanente, vopsiri). Tratamentele generale bazate pe vitaminele din grupul B pot ajuta. Eficacitatea minoxidilului, intrebuintat local sub forma de solutii (doua aplicatii pe zi timp de 6 luni), este temporar satisfacatoare. La incetarea tratamentului, parul cade din nou, dar tratamentul poate fi reluat. Grefele de par constituie singurul tratament eficace al alopeciei seboreice.