Alopecia la femei este alopecia ce apare in special la femei si este rezultatul caderii severe a parului. Alopecia se refera strict la parul scalpului, nu si la restul parului de pe suprafata corpului. In lipsa tratamentului, parul nu va creste inapoi.
Alopecia specifica femeilor poarta si numele de alopecie androgenica, similar ca si alopecia barbatilor, intrucat este deseori cauzata de modificari hormonale.
Exista 5 stadii ale alopeciei la femei, conform unei scale numita scala Sinclair.
Acestea sunt:
• Stadiul 1: Caderea minima a parului
• Stadiul 2: O portiune mica de scalp isi pierde pilozitatea, in centrul capului
• Stadiul 3: Portiunea de scalp din centru devine mai mare si incepe caderea parului in partile din lateral ale scalpului
• Stadiul 4: Apar regiuni fara par catre portiunea din fata a liniei parului
• Stadiul 5: Alopecie severa, cu multiple regiuni fara pilozitate
Alopecia la femei este o afectiune comuna, fiind cea mai semnificativa cauza de cadere a parului. Aproximativ 30 de milioane de femei din intreaga lume au alopecie.
Alopecia la femei duce la micsorarea foliculilor de par de la nivelul scalpului. Foliculii sunt structuri mici, tubulare, ce stau la radacina fiecarui fir de par. Pe masura ce foliculii se ingusteaza, parul se subtiaza si inceteaza sa creasca in lungime. In timp, parul din unele regiuni incepe sa cada, iar regenerarea nu este posibila in lipsa tratamentului.
Alopecia nu are si alte consecinte asupra sanatatii organismului, insa va poate afecta din punct de vedere psihosocial. Pacientele pot trece prin stari de anxietate, stres intens si chiar depresie.
Semne si simptomele instalarii alopeciei sunt:
• Subtierea parului, ruperea mai usoara a acestuia
• Aparitia regiunii centrale de scalp vizibil, fara par
• Cresterea in diametru a zonei centrale cu alopecie si rarirea pilozitatii din lateralele scalpului
Modul de aparitie a alopeciei este unul standard, insa nu toate pacientele respecta ordinea de alopecie centrala, urmata de cea laterala si apoi frontala. Pierderea pilozitatii poate incepe in oricare dintre aceste regiuni. Alopecia nu este dureroasa, insa se inrautateste in timp daca nu este tratata.
Cauzele si factorii ce contribuie la aparitia alopeciei la femei includ:
• Varsta: Sansele de a face alopecie cresc odata cu varsta. Alopecia afecteaza 1 din 3 femei la un moment dat in timpul vietii, iar dintre femeile aflate deja la menopauza, 2 din 3 sunt afectate.
• Cauze hormonale. Hormonul numit dihidrotestosteron sau DHT este unul dintre hormonii andogeni. Hormonii androgeni au rol in perioada de pubertate si in maturizarea fizica la organismului, atat la barbati cat si la femei. Dupa menopauza in special, dar si din alte cauze, nivelul acestui hormon scade semnificativ, ceea ce impacteaza cresterea parului si sanatatea foliculilor pilosi.
• Factori genetici: Sunteti mai predispusa la a dezvolta alopecie daca aveti rude de gradul 1 cu aceeasi problema.
Alopecia la femei este o afectiune usor de identificat, astfel ca nu este intotdeauna nevoie de un consult de specialitate pentru a stabili diagnosticul. Daca insa aveti dubii, medicul dermatolog este cel ce se ocupa de aceasta problema. Acesta va efectua un examen fizic al intregului scalp, va va pune intrebari cu privire la istoricul medical personal si familial si in legatura cu medicamentele pe care le luati acasa.
Medicul va nota dimensiunea si numarul regiunilor cu alopecie, pentru a putea urmari in timp evolutia afectiunii sub tratament.
In timpul examinarii scalpului, medicul poate utiliza un instrument special numit densitometru, care masoara grosimea foliculilor de par. Daca acesta suspecteaza ca nu alopecia este cauza caderii parului, acesta va cauta semne ale altor cauze precum infectia scalpului, patologii dermatologice.
Exista mai multe optiuni de tratament pentru alopecia ce apare la femei. Pentru a alege optiunea optima pentru dumneavoastra, consultati medicul sau farmacistul.
Tratamentele includ:
• Tratament medicamentos: Medicamente sau solutii topice eficiente pot fi achizitionate fara prescriptie de la farmacie si sunt de regula prima linie de tratament in alopecie. Substante precum minoxidilul sau finasterida s-au dovedit a fi optiuni bune.
• Transplantul de par: in cazurile severe, se poate recomanda acest tip de tratament. Transplantul de par consta in grefe de piele prelevate din regiuni ale corpului in care foliculii de par sunt integrii si exista pilozitate, aplicate in regiunile cu alopecie.
• Plasma bogata in trombocite: Injectiile de plasma la nivelul scalpului pot stimula cresterea parului
• Fototerapie: Fototerapia cu lumina rosie poate stimula deschiderea foliculilor de par
Tratamentul ce functioneaza pentru unele paciente s-ar putea sa nu aiba aceeasi eficienta pentru altele. Astfel este esential sa cereti sfatul unui specialist si sa gasiti varianta potrivita pentru dumneavoastra.
In ceea ce priveste metodele de preventie, alopecia influentata de factori hormonali si genetici nu poate fi prevenita. Exista insa metode de a mentine firul de par sanatos si de a promova astfel cresterea parului:
• Consumati suficiente proteine (40-60 de grame pe zi), Dieta mediteraneana ce include fructe, legume proaspete, proteine din surse slabe si grasimi sanatoase, este optima pentru un par sanatos.
• Luati vitamine. Atunci cand este nevoie, luati in considerare suplimentarea dietei cu vitamine precum vitamina A, B C si minerale precum zincul si fierul, pentru un plus de sanatate si putere a firului de par.
• Gestionati stresul zilnic, intrucat acesta poate functiona ca un factor declansator pentru alopecia hormonala
• Evitati tractiunile puternice asupra parului
Alopecia specifica femeilor este o afectiune tratabila, cu siguranta. In lipsa tratamentului insa, patologia avanseaza si alopecia devine permanenta.
Apelati la ajutor si la tratamente potrivite pentru dumneavoastra daca simtiti nevoia, daca alopecia va deranjeaza din punct de vedere estetic si nu numai.
Daca simtiti ca alopecia v-a afectat si din punct de vedere psiho-emotional, apelati la un specialist in acest sens.
Alopecia reprezinta modificarile ce apar la nivelul scalpului, mai exact la nivelul foliculilor pilosi, ce duc la caderea severa a parului si aparitia unor regiuni lipsite de pilozitate.
Alopecia specifica femeilor poate fi tratata cu succes, insa este esential sa cereti sfatul medicului dermatolog sau a farmacistului inainte de a aplica produse farmaceutice.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24943-female-pattern-baldness
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/ss/slideshow-womens-hair-loss
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.