Hipervitaminoza D

Actualizat: 18 Decembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hipervitaminoza D este o stare indusa de existenta in organism a unei cantitati exagerate de vitamina D, care depaseste necesarul si care nu poate fi utilizata in nici un fel de catre organism.

Starea aceasta este adesea datorata unui aport exagerat (prin suplimente vitaminice) si este toxica.

Doza zilnica recomandata de catre specialisti pentru vitamina D este de aproximativ 400 unitati internationale UI (pentru un adult tanar sanatos).

Supradozele apar la valori foarte crescute, in jur de 70000 de UI/ zi (echivalentul a 1900 micrograme/zi).

Supradozele acute de vitamina presupun o ingestie zilnica de 600000 UI (15000 micrograme/zi), timp de cateva zile sau chiar saptamani.

Deoarece alimentele contin cantitati reduse de vitamina D, nu se poate vorbi de o supradoza prin dieta.

Aceasta apare deci accidental, prin ingestia de suplimente vitaminice.

Cauze

Cauza aparitiei hipervitaminozei D este aportul exgerat de suplimente care contin o astfel de vitamina.

Un exces de vitamina D determina aparitia unor anomalii in functionarea normala a organismului, determinand cresterea calcemiei.

La randul sau, aceasta stare se traduce prin aparitia unor leziuni, atat la nivelul tesuturilor moi ale organismului (in particular muschi, rinichi), dar si in tesuturi dure (cum ar fi oasele).

Simptomatologie

Simptomele hipervitaminozei D apar dupa cateva luni de ingestie a unor doze exagerate de vitamina D.

Cele mai frecvente simptome sunt:

- Constipatie;

- Anorexie (reducerea poftei de mancare);

- Deshidratare;

- Astenie;

- Iritabilitate;

- Varsaturi.

Efectele hipercalcemiei, complicatia imediata a excesului de vitamina D se manifesta la nivel muscular, renal si cardiac, aparand:

- Retentie de calciu in oase;

- Litiaze renale;

- Hipertensiune arteriala.

De retinut !

Vitamina D devine toxica in special cand organismul sufera de anumite probleme cronice de sanatate, cum ar fi hiperparatiroidism primar (prin adenoame de glande paratiroide), sarcoidoza, tuberculoza sau limfoame.

Investigatii paraclinice

In vederea diagnosticarii corecte a hipervitaminozei D se pot efectua urmatoarele investigatii paraclinice:

- Determinarea calcemiei: se va obiectiva astfel hipercalcemia;

- Determinarea calciuriei (prezenta calciului in urina): se va inregistra hipercalciurie;

- Determinarea tensiunii arteriale: majoritatea pacientilor cu hipervitaminoza D sunt hipertensivi.

Pacientii cu hipervitaminoza D sunt de asemenea polidipsici (beau foarte multa apa) si au poliurie (urineaza de multe ori).

Testele care pot confirma diagnosticul sunt reprezentate de cele care pot stabili concentratia calciului si fosforului in ser, precum si ale formelor intermediare de vitamnia D: 1, 25 dihidroxivitamnia D si 25 hidroxivitamnia D.

Pentru o investigare completa se recomanda si efectuare de radiografii care pot stabili starea sistemului osos dar care pot de asemenea sa stabileasca si prezenta litiazei renale.

Tratament

Pacientii care prezinta simptome sugestive pentru intoxicatia cu vitamina D si care se afla in tratament cronic cu suplimente care contin aceasta vitamina, sunt sfatuiti sa intrerupa administrarea lor si sa se prezinte la medic.

Desi simptomele au rasunet general si pot fi spectaculoase, ele se pot ameliora daca tratamentul este instituit precoce.

Complicatiile aparute au tratament specific, hotarat in functie de particularitatile cazului si de evolutia procesului.

In majoritatea cazurilor se recomanda instituirea unei diete cu un continut redus in calciu combinata cu un tratament corticosteroid.

Prin urmarea recomandarilor specialistilor, pacientii isi revin la normal in aproximativ o luna.

Prognostic

Prognosticul in cazul hipervitaminozei D este favorabil, prin administrarea si urmarea uui tratament adecvat, pacientii insanatosindu-se. In cazul in care au aparut complicatii (in principal litiaza renala), prognosticul depinde de evolutia acestora.

Complicatii

Cele mai frecvente complicatii ale hipervitaminozei D sunt reprezentate de:

- Deshidratare;

- Hipercalcemie;

- Leziuni renale;

- Litiaza renala.

Consultarea unui specialist

Pacientii sunt sfatuiti sa se adreseze unui specialist in cazul in care se afla sub tratament cronic cu suplimente de vitamina D si observa o alterare a starii generale, insotita de simptome sugestive: varsaturi, constipatie, iritabilitate.

Parintii sunt sfatuiti sa observe atent starea de sanatate a copiilor, acestia fiind o grupa particulara de pacienti.

Foarte multi copii pot lua suplimente continand vitamina D si calciu, iar uneori, din dorinta de a le face bine, parintii le pot administra mai mult decat le-a recomandat medicul.

Rezultatele finale sunt departe de cele dorite, insa.

De aceea este foarte important ca toate suplimentele vitaminice sa fie administrate doar conform recomandarilor medicului si doar daca acesta considera necesara o astfel de suplimentare.

Prevenire

Hipervitaminoza D poate fi prevenita prin respectarea instructiunilor de administrare a suplimentelor vitaminice sau sfaturilor medicului.

Chiar daca este vorba de vitamine, mai mult nu inseamna mai bine!

Organismul poate fi foarte usor satisfacut prin simpla administrare a necesarului zilnic.

Tot ce depaseste ii poate face rau si devine toxic.


Citeste si despre:

Beneficiile vitaminei D pentru sanatate Vitaminele care sporesc fertilitatea Deficitul de vitamina D Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Topul vitaminelor pentru iarna Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Scorbutul - deficitul de vitamina C Vitamina C in viroza respiratorie Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12 Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului