Sarcoidoza

boala generala caracterizata prin existenta unei leziuni tipice, dar nu specifice, granulomul epiteloid (ingramadire de celule epiteloide - globule albe modificate - cu centrul nenecrozat) si care este susceptibil sa afecteze succesiv sau simultan un mare numar de organe sau de tesuturi (ganglioni, plamani, piele, oase si articulatii). Originea sarcoidozei este necunoscuta.

Simptome si semne - O sarcoidoza este frecvent lipsita de simptome sau de semne vizibile. In alte cazuri, boala poate fi pusa in evidenta prin diferite manifestari:
- Leziunile toracice sunt cele mai frecvente: adenopatii (inflamatii ale ganglionilor limfatici) voluminoase ale mediastinului (regiunea cuprinsa intre cei doi plamani); infiltratii nodulare ale plamanului; infiltratie pulmonara difuza.
- Leziunile cutanate sunt reprezentate frecvent printr-un eritem nodos, caracterizat prin noduli rosietici, simetriei, sensibili, care sunt amplasati pe fata interna a gambelor. Aceste leziuni cutanate tipice sunt insotite de manifestari mai rare si nespecifice: cadere a parului, eritrodermie (roseata si descuamare a pielii), ihtioza (piele uscata acoperita de scuame fine), mancarimi.
- Alte simptome sau semne ale unei sarcoidoze pot fi o hipertrofie a ganglionilor superficiali (axilari, inghinali), o artrita, dureri difuze, anomalii ovulare (uveita anterioara, de exemplu), atingeri ale ficatului si ale glandelor salivare.

Evolutie si tratament - O sarcoidoza evolueaza in pusee succesive fara sa se cunoasca bine factorii declansarii acestora. Tratamentul depinde de bilantul general.
Sinonim: boala a lui Besnier-Boeck-Schaumann.

Citeste si despre:

Sarcoidoza Fibroza pulmonara Meningita Hipopituitarismul Orbirea sau cecitatea Hipervitaminoza D Aspergiloza pulmonara Tabloul paraclinic in bolile hepatice autoimune Histoplasmoza pulmonara Azbestoza sau fibroza pulmonara cauzata de azbest