Colagen – beneficii pentru sanatate

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Colagenul este o proteina fibroasa care se gaseste in principal in tesutul conjunctiv, dar care exista in toate tesuturile, intr-o proportie de aproximativ 30% din totalul proteinelor ce se regasesc in corpul uman si are ca rol retinerea apei in tegumente si tesuturi precum si in crearea si mentinerea sanatatii cartilagiilor si a oaselor.

Procesul de sintetizare a colagenului incetineste incepand cu varsta de 25 de ani, iar pe masura ce imbatranim, intervine carenta de colagen, care duce la degradarea tendoanelor, a cartilajelor, oaselor, muschilor si a pielii.

Pentru a compensa aceasta incapacitate a organismului de a sintetiza colagenul, putem introduce in alimentatia zilnica o serie de produse care sa previna o parte din complicatiile provocate de lipsa colagenului:
• Soriciul, zgarciurile si piftia sunt alimente care contin colagen, dar pe care de cele mai multe ori nu le consumam suficient de des pentru a vedea rezultate;
• Fructele si legumele bogate in vitamina C cum sunt citricele, kiwi, rodiile, ardeiul sau legumele cu frunze verzi au proprietati benefice in procesul de imbatranire al organismului;
• Peste, oua, alune, avocado si orice alte produce bogate in zinc si minerale.

Mai mult, pentru a suplimenta lipsa colagenului din organism dupa o anumita varsta, gasim in comert o gama variata de produse ce contin colagen sub diferite forme, precum capsule,colagen lichid, fiole cu colagen, produse cosmetice ce au la baza colagenul si care prin efectele lor contribuie la intarzierea aparitiei semnelor de imbatranire.

Actiunea colagenului asupra sanatatii pielii, parului si unghiilor

Pielea umana contine 14 tipuri de colagen, din care 80% reprezinta colagen de tip I, responsabil pentru rezistenta pielii, in timp ce 15% este colagen de tip III, care sustine elasticitatea pielii. In urma unei taieturi sau a unei zgarieturi, organismul produce colagen pentru a ajuta la vindecare.

Atunci cand productia de colagen este incetinita sau chiar inexistenta, ca urmare a varstei, parul si unghiile devin casante, iar pielea se subtiaza, se usuca, se rideaza si devine mai fragila, lucru care o face mai predispusa ranirii.

Pentru a preveni imbatranirea pielii si a o hidrata din interior spre exterior, redandu-i elasticitatea, cat si pentru a revigora firul de par si a intari unghiile, ai la dispozitie o multitudine de produse naturale, cum este complexul de colagen si acid hialuronic, care este usor asimilat de tesuturile pielii si prin actiunea combinata a colagenului si a acidului hialuronic rejuveneaza pielea si intareste firul de par si unghiile.

Colagenul amelioreaza patologiile articulare

Dupa varsta de 50 de ani, concentratia de colagen din organism scade brusc, iar efectul asupra articulatiilor, tendoanelor si cartilajelor, dar si asupra stilului nostru de viata poate fi devastator.

Oasele sunt un tesut viu alcatuit in mare parte din colagen si calciu, iar atunci cand organismul nu mai sintetizeaza colagenul, oasele ce compun articulatiile se uzeaza si iau astfel contact unele cu altele cauzand frecarea suprafetelor acestora si dand nastere patologiior articulare, asa cum este artroza, o boala degenerativa a articulatiilor.

Durerile si rigiditatea articulatiilor, pierderea mobilitatii si a flexibilitatii, sunt simptome care altereaza nu doar starea de sanatate, ci chiar intreaga existenta a celui care sufera de artroza.

Remediile naturiste pot fi o metoda de preventie, dar si de tratament in patologiile articulare, contribuind la mentinerea mobilitatii si flexibilitatii la nivelul articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor.

Efectele anti-imbatranire ale colagenului

Tenul este primul care resimte inaintarea in varsta; ridurile, depigmentarea si pierderea elasticitatii sunt semne ale imbatranirii, colagenul fiind recunoscut ca adjuvant in procesul de reintinerire a pielii.

Tratamentele cosmetice menite sa stimuleze productia de colagen din organism, ajuta la diminuarea ridurilor si redau din fermitatea pielii.

Astfel de produse se aplica local si se gasesc sub forma de injectii, tratamente cu laser, masti sau cel mai adeasea si cel mai comod de folosit, sub forma de creme, care stimuleaza sinteza a trei tipuri de colagen pentru regenerarea pielii, precum si multe altele disponibile pe magazinul online Puterea Plantelor.

Beneficiile aduse de colagen intregului organism sunt vitale sanatatii si starii noastre de bine, insa pentru ca aceasta proteina actioneaza la capacitate maxima, in mod independent, pentru numai primii 25 de ani din viata noastra, este bine sa stimulam prezenta ei pentru un timp mai indelungat, iar alaturi de o alimentatite sanatoasa, suplimentele bio naturiste, care se absorb usor si cu rapiditate in corp sunt solutia cea mai potrivita de a face asta.

Stiati ca etimologia cuvantului “colagen” provine din limba greaca, de la “kolla”, care inseamna “adeziv”? sau ca pielea noastra se compune in proportie de 75% din colagen?

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cafeaua verde. Topul beneficiilor pentru sanatate Beneficiile ananasului pentru sanatate Motive pentru care sportul este esential pentru sanatate Cele 10 beneficii ale apei pentru sanatate Fructe benefice pentru o piele perfecta Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Vitamina C pentru sanatatea organismului Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare Durerile articulare (artralgia) Solutii eficiente sa combati inflamatiile articulare