8 beneficii uimitoare pentru sanatate ale complexului de vitamine B

Actualizat: 25 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Complexul de vitamine B se numara printre categoriile de nutrienti esentiale sanatatii organismului.

Aportul zilnic corespunzator de vitamine B aduce o serie intreaga de beneficii, inclusiv un risc mai mic de atac cerebral si o functionare optima a metabolismului.

Vitaminele B se regasesc in cerealele integrale si fortificate, in legumele verzi, lactate si carne.

Doza zilnica recomandata de vitamine B

Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine distincte, fiecare cu propria sa functie in organism si cu doza zilnica recomandata.

Tiamina sau vitamina B1 trebuie sa fie furnizata organismului intr-o doza de 1,1 mg pe zi in cazul femeilor si de 1,2 mg pe zi in cazul barbatilor. Este necesara in transmiterea impulsurilor nervoase si ajuta la metabolizarea carbohidratilor si a anumitor aminoacizi. Cele mai bune surse de tiamina sunt painea si cerealele fortificate.

Riboflavina ajuta la transformarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor in energie. Doza zilnica recomandata este de 1,1 mg pentru femei si de 1,3 mg pentru barbati. Sursele principale de riboflavina sunt laptele si iaurtul.

Niacina sau vitamina B3 permite organismului sa sintetizeze grasimile si colesterolul, ajutand riboflavina sa produca energie. Doza zilnica recomandata este de 14 mgzi pentru femei si 16 mg pentru barbati.

Acidul folic sau vitamina B9 este vital pentru sinteza de ADN si previne defectele de tub neural. Aportul optim este de 400 mcgzi, respectiv 600 mcgzi in cazul femeilor insarcinate. Se regaseste in leguminoase, legume verzi si cereale fortificate.

Vitamina B6 functioneaza ca o coenzima, ajutand enzimele sa produca reactii chimice in organism. Aceasta ajuta la descompunerea glicogenului, forma depozitata a glucozei. Femeile ar trebui sa consume zilnic 1.3-1.4 mg de vitamina B6, iar barbatii intre 1.3 si 1.7 mg. Nutrientul se gaseste in carne, peste, pasare, lactate si oua.

Vitamina B12 ajuta corpul sa creeze celule rosii sanatoase si mentine sanatatea celulelor nervoase si a tesuturilor. Adultii au nevoie zilnic de 2,4 mcg de vitamina B12. Singurele surse naturale de vitamina B12 sunt carnea, pestele si lactatele.

Acidul pantotenic si biotina sunt doua vitamine din complexul de vitamine B care lucreaza impreuna pentru a transforma carbohidratii, proteinele si grasimile in energie. Doza zilnica recomandata de acid pantotenic este de 5 mg, iar cea de biotina este de 30 mcg. Ambele vitamine B se gasesc in cerealele integrale, nuci, legume, unt de arahide, carne, lapte si oua.

Beneficiile vitaminelor B

1. Complexul de vitamine B protejeaza impotriva atacului cerebral

In afara de rolul important in procesele metabolice si mentinerea sanatatii pielii si a parului, complexul de vitamine B mai este asociat si cu o incidenta mai mica a accidentului vascular cerebral.

O evaluare a mai multor experimente medicale care au durat o jumatate de an releva ca suplimentarea vitaminelor B a ajutat la scaderea riscului de atac cerebral cu pana la 7%, in randul unui grup de 55 de participanti. Descoperirea apartine cercetatorilor chinezi din Zhengzhow, China si a fost publicata in jurnalul clinic Neurologie.

2. Complexul de vitamine B previne boala beri beri

Deficientele in vitamina B1 (tiamina) conduc la instalarea unei boli care afecteaza inima, sistemul digestiv si sistemul nervos, numita beri beri. Afectiunea se regaseste in randul pacientilor malnutriti si in randul alcoolicilor.

Simptomele bolii beri beri includ mersul dificil, pierderea senzatiilor tactile la maini si picioare si paralizia picioarelor. Afectiunea poate conduce la insuficienta cardiaca congestiva. Din acest motiv, persoanele care consuma cantitati mari de alcool sunt sfatuite sa isi suplimenteze aportul de vitamina B1.

3. Complexul de vitamine B previne migrenele

Organismul care beneficiaza de un aport optim de riboflavina (vitamina B2) este ferit de migrene si cataracta, potrivit Institutelor Nationale de Sanatate. Aceeasi vitamina esentiala corpului mai este folosita si pentru cresterea nivelului de energie, intarirea sistemului imunitar, tratarea acneei, a crampelor musculare si a sindromului de tunel carpian.

4. Complexul de vitamine B previne pelagra

Carentele in niacina (vitamina B3) cauzeaza boala numita pelagra. Aceasta se manifesta prin tulburari mentale si fiziologice accentuate, in special diaree, membrane mucoase inflamate si dementa.

In afara de deficienta in niacina, la baza pelagrei mai poate sta si consumul de alcool, care impiedica organismul sa absoarba corect vitamina B3.

5. Complexul de vitamine B mentine echilibrul hormonal

Dintre toate vitaminele B, acidul pantotenic (vitamina B5) este necesar pentru productia de hormoni, participand activ la procesul de crestere si dezvoltare. Tot acidul pantotenic mai este esential numeroaselor reactii biochimice care se petrec in celulele organismului zilnic, inclusiv decompunerea carbohidratilor si lipidelor pentru energie. Intrucat este solubila in apa, vitamina B5 este necesara zilnic in dieta.

6. Complexul de vitamine B previne bolile cardiace

Vitamina B6, numita si piridoxina, este implicata in peste 100 de reactii enzimatice in celulele corpului. Cercetatorii i-au studiat indeaproape beneficiile si au ajuns la concluzia ca piridoxina reduce semnificativ riscul de dezvoltare a bolilor cardiace.

Deficientele in vitamina B pot conduce la anemie si eruptii cutanate, precum si la depresie sau stari recurente de confuzie.

7. Complexul de vitamine B previne anemia

Vitamina B12 este necesara productiei de celule rosii in sange, de aceea carentele in acest nutrient pot conduce la anemie. Simptomele deficientei in vitamina B12 includ slabiciunea corporala, oboseala, constipatia, pierderea in greutate si a apetitului alimentar. Tot carenta in vitamina B12 afecteaza sistemul nervos si participa la instalarea depresiei, confuziei si dementei.

8. Complexul de vitamine B ajuta la nasterea unui copil sanatos

Acidul folic sau vitamina B9 s-a dovedit a fi foarte important pentru femeile insarcinate si bebelusi. Acesta previne defectele de tub neural, malformatiile congenitale si ajuta la o crestere si dezvoltare sanatoasa a copiilor.


Citeste si despre:

Frumusetea vine din interior. Descopera vitaminele care fac minuni pentru pielea ta Modalitati de a va mentine sanatatea si la o varsta inaintata Trucuri pentru evitarea buzelor crapate Trei vitamine care iti cresc imunitatea Informatii esentiale despre transplantul de organe Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Mierea de albine Sarcina - Luna a II-a Complexul vitaminic B - rol si alimentatie