Vaccinul antigripal in doza mare, mai eficient pentru varstnici

Actualizat: 15 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii Universitatii din Pittsburgh au ajuns la concluzia ca vaccinul antigripal in doza mare poate ajuta la prevenirea mai multor cazuri de imbolnavire cu virusul influenza de tip A si B in randul varstnicilor, decat vaccinul in doza standard.

Studiul efectuat de oamenii de stiinta americani a fost efectuat pe un esantion de 205 batrani, in perioada gripelor sezoniere din 2011-2012 si 2012-2013. Specialistii au prelevat mostre de sange pentru demonstrarea eficacitatii dozelor mari ale vaccinului antigripal, comparativ cu cele standard.

Concluziile arata ca vaccinurile de doza mare contin o cantitate de 4 ori mai mare de antigen responsabil cu raspunsul imun, care le face mai eficiente in combaterea tulpinilor virusului influenza de tip A si de tip B. Aceleasi vaccinuri cu doza crescuta s-au dovedit mai putin eficiente in prevenirea tulpinii AH1N1.

Cercetatorii au cautat o solutie de imunizare pentru varstnici, din pricina statisticilor ingrijoratoare privind rata mortalitatii pe fondul contactarii virusurilor de gripa si raceala in randul persoanelor in etate.

Adultii cu varsta peste 65 de ani constituie 90% din decesele anuale din cauza gripelor si racelilor, respectiv a complicatiilor acestora, ceea ce justifica importanta majora a vaccinarii la varste inaintate.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal Cand trebuie facut vaccinul antigripal? Vaccinarea antigripala: importanta si eficacitatea inainte de sezonul gripelor Vaccinarea antigripala la copii Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Ghid practic de prevenire al racelii si gripei in acest sezon Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cum sa imbatranim sanatos Gripa la copii Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) 5 mituri despre vaccinuri Vaccinurile si sarcina Astmul bronsic si sarcina Beneficiile ananasului pentru sanatate