Vaccinarea antigripala, cea mai sigura metoda de prevenire a imbolnavirii

Actualizat: 29 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Desi nu este inclusa in Programul National de Imunizari, vaccinarea antigripala este recomandata de medici pentru anumite categorii de persoane cu risc crescut de imbolnavire.

Este vorba despre copiii cu varste cuprinse intre 6 si 23 de luni. De asemenea, copiii cu varsta de pana in 5 ani sunt predispusi la complicatii in urma imbolnavirii de gripa.

Ce este gripa

Gripa este o boala infectioasa respiratorie acuta, cauzata de virusul gripal A sau B. Intrucat virusul gripal poate avea mai multe tulpini, care se modifica de la an la an, si compozitia vaccinului se va schimba in functie de cele mai raspandite tulpini de virus.

Boala se poate transmite rapid de la un individ bolnav la unul sanatos prin stranut sau tuse, iar riscul de epidemie este mai ridicat in colectivitati. Astfel, copiii care isi petrec o buna parte din timp la cresa sau gradinita sunt expusi imbolnavirii.

Principalele simptome ale gripei sunt:

- debutul brusc, insotit de frisoane
- febra 39-40 grade Celsius
- oboseala
- dureri la nivelul globilor oculari
- senzatia de nas infundat
- greata
- varsaturi
- inapetenta
- dureri musculare

De ce este importanta vaccinarea antigripala

In ultimii ani, vaccinarea antigripala optionala a generat suficient de multe polemici, incat parintii sa fie indecisi in privinta imunizarii copiilor. Medicii recomanda vaccinarea antigripala, aceasta fiind cea mai sigura si eficienta metoda prin care poate fi evitata imbolnavirea.

Imunizarea impotriva gripei protejeaza copiii vulnerabili de infectii respiratorii acute si complicatiile acestora. Astmul si infectiile urechii sunt doar doua dintre afectiunile prevenite prin vaccinarea antigripala.

Bebelusii intre 6 si 23 de luni au prioritate la imunizare, intrucat sunt predispusi la complicatii. Ulterior, vaccinarea antigripala se poate face la cerere.

Situatii in care vaccinul antigripal nu ar trebui administrat

Pentru copiii cu varste sub 6 luni, nu este recomandata vaccinarea antigripala. De asemenea, daca bebelusii sau copiii au alergie la ou sau sufera de o viroza la momentul vaccinarii, este indicat ca imunizarea sa nu se realizeze.

Mod de administrare

Vaccinul antigripal se administreaza intramuscular sau subcutanat, in coapsa la copiii sub 2 ani si in brat la copiii peste 2 ani.

Pentru copiii intre 6 si 35 de luni, doza de vaccin antigripal este de 0,25 ml, iar pentru cei peste 36 de luni, doza este de 0,5 ml.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Vaccinul antigripal: mituri Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal Cand trebuie facut vaccinul antigripal? De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal? Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Vaccinarea antigripala: importanta si eficacitatea inainte de sezonul gripelor Vaccinarea antigripala Vaccinarea antigripala la copii Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Conceptii gresite despre vaccinare Vaccinarea este ca educatia, adica indispensabila Imbolnavirea copiilor la gradinita. Cauze si metode de prevenire