Miodezopsiile reprezinta puncte sau pete ce apar in campul vizual al unei persoane si par sa pluteasca atunci cand persoana afectata incearca sa se uite direct la ele. De multe ori, pacientii raporteaza miodezopsiile ca fiind „musculite zburatoare” in campul vizual.
Miodezopsiile sunt produse de mici modificari la nivelul corpului vitros al ochilor si, in majoritatea cazurilor, sunt complet normale. Corpul vitros reprezinta substanta limpede, asemanatoare unui gel, care ocupa cea mai mare parte din alcatuirea globului ocular.
De obicei, aceste „musculite zburatoare” nu necesita tratament, deoarece nu produc afectarea vederii. Totusi, cand acest lucru se intampla, medicii pot interveni pentru a restabili vederea pacientului.
Miodezopsiile pot reprezenta, de asemenea, un semn precoce al unor alte afectiuni de sanatate oculara, precum deteriorarea retinei.
Principalul simptom ale miodezopsiilor este reprezentat de mici zone din campul vizual ce par sa se deplaseze de la locul lor. Astfel, miodezopsiile pot lua diferite forme, inclusiv:
- Puncte sau pete cu aspect de umbre;
- Linii mici;
- Inele;
- Panze de paianjen;
- Alte forme neregulate.
De asemenea, miodezopsiile pot sa apara ca mici zone intunecate sau mai deschise la culoare. Uneori, zona in care se afla „musculitele zburatoare” poate fi usor mai neclara in comparatie cu restul campului vizual.
Miodezopsiile sunt minuscule, dar exista momente in care pot afecta semnificativ vederea. O alta caracteristica a acestora consta in faptul ca se departeaza si se misca atunci cand persoana in cauza doreste sa le priveasca. In plus, cand ochii sunt relaxati, miodezopsiile par sa pluteasca pe cont propriu.
Miodezopsiile reprezinta un fenomen natural ce apare datorita structurii corpului vitros al ochiului. Corpul vitros ii ofera ochiului forma sa sferica. In multe dintre cazuri, miodezopsiile apar atunci cand corpul vitros incepe sa se micsoreze. Diminuarea acestor dimensiuni poate fi insotita de detasarea corpului vitros, urmarea constand in perturbarea luminii ce patrunde catre retina.
„Musculitele zburatoare” din ochi reprezinta o parte normala a procesului de imbatranire. Specialistii din domeniul oftalmologiei noteaza ca frecventa miodezopsiilor si a afectiunilor asociate creste odata cu depasirea varstei de 60 de ani.
De asemenea, toate persoanele pot avea miodezopsii la un moment dar, dar majoritatea nu sunt observate sau sunt ignorate. In plus, acestea sunt observate mai usor cand o persoana se uita la o suprafata libera si luminoasa, precum cerul.
Chiar daca miodezopsiile nu trebuie sa provoace ingrijorare, specialistii recomanda consultul oftalmologic. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand simptomele oculare se instaleaza brusc. Medicul oftalmolog poate evalua corect situatia si poate observa daca exista o problema mai grava.
Desi marea majoritate a miodezopsiilor apar in urma procesului de imbatranire, cresterea numarului acestora poate reprezenta un semn al unei alte probleme, precum dezlipirea de retina.
Atunci cand se produce dezlipirea de retina, oamenii afectati pot experimenta si alte simptome asociate miodezopsiilor. De exemplu, in campul vizual pot sa apara anumite puncte luminoase, sclipitoare, dar si pierderea vederii in partile laterale ale ochilor.
Dezlipirea de retina este o afectiune grava si care poate duce la orbire permanenta daca nu este tratata corespunzator. Vizita la medic trebuie realizata cat mai rapid, astfel incat sansele de a nu ramane fara vedere sa fie cat mai mici.
Trebuie stiut ca exista si alte cauze mai grave ale miodezopsiilor, de exemplu:
- Inflamatia oculara;
- Infectiile;
- Anumite traumatisme la nivelul retinei;
- Leziunile traumatice ale ochilor;
- Retinopatia diabetica;
- Hemoragiile;
- Tumorile oculare.
Prevenirea miodezopsiilor nu poate fi realizata intotdeauna, dar este utila adoptarea unor practici de baza prin care ochii sa fie mentinuti sanatosi. Aceste practici includ:
- Mentinerea unei greutati corporale optime;
- Adoptarea unei diete variate si hranitoare;
- Renuntarea la fumat;
- Purtarea de ochelari de soare atunci cand razele sale sunt puternice;
- Purtarea ochelarilor de protectie cand situatia impune acest lucru;
- Odihnirea ochilor ori de cate ori este nevoie.
In cele mai multe cazuri, „musculitele zburatoare” de la nivelul ochilor nu necesita tratament. Desi miodezopsiile pot fi iritante si neplacute atunci cand o persoana le observa, acest lucru nu reprezinta o amenintare directa pentru vedere.
In cele mai multe cazuri, „musculitele zburatoare” se aseaza in partea de jos a ochiului, chiar sub campul vizual. Conform specialistilor, durata de timp in care miodezopsiile se diminueaza este de aproximativ 3 luni. Totusi, in cazurile in care situatia este mai grava, medicii pot apela la diferite optiuni de tratament.
In cazuri rare, miodezopsiile pot deveni foarte dense, perturband astfel capacitatea unei persoane de a vedea clar. In aceste cazuri, medicul poate recomanda o procedura chirurgicala, numita vitrectomie.
Vitrectomia presupune eliminarea pe cale chirurgicala a gelului care este responsabil de aparitia „musculitelor zburatoare”. Medicul va inlocui in timpul interventiei gelul eliminat cu solutie salina sau cu un balon special umplut cu gaz sau ulei. In cele mai multe cazuri, oamenii nu vor observa diferente intre gelul din corpul vitros si solutia salina.
Totusi, aceasta procedura chirurgicala este rezervata doar pentru circumstante grave, deoarece vine la pachet cu un set propriu de complicatii potential grave. Printre aceste complicatii se regasesc detasarea de retina si cataracta.
Exista cateva alternative ce pot fi folosite in locul interventiilor chirurgicale de indepartare a miodezopsiilor. De exemplu, tratamentul cu laser, numit si vitreoliza, poate ajuta la distrugerea sau dizolvarea miodezopsiilor de dimensiuni mari. In acest mod, miodezopsiile vor fi mai putin vizibile. Totusi, terapia cu laser nu este destinata pentru toate persoanele, iar medicii oftalmologi trebuie sa realizeze un diagnostic complet pentru fiecare pacient in parte.
Foarte multe persoane experimenteaza la un moment dat in viata prezenta unor „musculite zburatoare” la nivelul campului vizual. Acestea pot fi deranjante, dar de cele mai multe ori sunt inofensive. Astfel, acestea vor migra treptat catre exteriorul campului vizual si nu vor necesita tratament.
In situatii foarte rare, miodezopsiile pot perturba vederea, necesitand acordarea de tratament chirurgical. De asemenea, o crestere brusca si semnificativa a numarului de „musculite zburatoare” ar putea indica o alta problema oculara, de exemplu dezlipirea de retina. Pentru a nu pierde definitiv vederea, persoanele ce experimenteaza miodezopsii trebuie sa consulte neaparat medicul. Acesta poate evalua situatia in mod corespunzator si poate oferi cele mai bune metode de tratament.
Bibliografie:
Bakri, S. J.,et al.(2016). Posterior vitreous detachment. https://www.asrs.org/patients/retinal-diseases/9/posterior-vitreous-detachment
Boyd, K. (2018). Floaters and flashes treatment. https://www.aao.org/eye-health/diseases/floaters-flashes-treatment
Eye health tips. (n.d.). https://nei.nih.gov/healthyeyes/eyehealthtips
Vitreous detachment. (n.d.). https://www.columbiaeye.org/eye-library/vitreous-detachment
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.