Dezlipirea sau decolarea de retina - tratament

Actualizat: 20 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dezlipirea de retina implica interventia chirurgicala prin intermediul careia se repozitioneaza retina detasata in pozitia sa normala. O retina desprinsa inseamna desprinderea unui testut sensibil la lumina din spatele ochiului de straturile care il sustin. In urmatoarele randuri vor fi prezentate metode prin care poate fi corectata dezlipirea de retina care apare ca urmare a unei rupturi sau gauri retiniene (dezlipire regmatogena) sau ca urmare a acumularii de lichid sub retina (dezlipire de retina exudativa).

Descriere

In cazul dezlipirii de retina, interventia chirurgicala se va face de urgenta. Unei retine detasate ii lipseste oxigenul, iar celulele din acea zona nu vor supravietui. In urma acestui lucru, se poate ajunge la orbire. In cazul in care sunt depistate fisuri sau gauri retiniene inainte sa se produca decolarea de retina, oftamologul poate inchide aceste orificii cu ajutorul unui laser.

Daca procesul dezlipirii de retina este la inceput, se va institui procedura numita retinopexie pneumatica, pentru a remedierea acesteia (practic se va injecta o bula mica de gaz care va pluti pana spre gaura retiniana si va apasa pe retina, astupandu-se, astfel, leziunea prezenta). Medicul va utiliza laserul pentru sigilarea (obturatia) permananta a gaurii.

In cazul decolarii severe de retina sunt necesare interventii chirurgicale mai avansate. Urmatoarele proceduri pot fi instituite in cadrul unei unitati spitalicesti sau al unui centru ambulatoriu de chirurgie:
- cerclaj scleral - este o tehnica in care se va introduce si se va sutura una sau mai multe benzi de silicon in jurul globului ocular pentru a mentine retina in pozitie fixa. Pentru inchiderea rupturii, va fi necesar laserul. Interventia se va face sub anestezie locala sau generala.

- vitrectomiautilizeaza instrumente de dimensiuni reduse pe care chirurgul le va utiliza pentru a elibera tensiunea care apasa pe retina, fapt ce ii perimte sa repozitioneze corect retina. Cele mai multe vitrectomii se realizeaza sub anestezie locala. Pentru unele tipuri de dezlipire de retina, pot fi efectuate ambele proceduri in cursul aceleiasi operatiuni.

Rolul interventiilor chirurgicale

Fara tratament, dezlipirea de retina nu se amelioreaza. Repozitionarea retine este necesara pentru a preveni pierderea permanenta a vederii. Urgenta interventiei chirurgicala depinde de localizarea si de gradul de detasare. In cazul in care detasarea nu a afectat zona vederii centrale (macula), operatia se va face rapid, de obicei, in aceeasi zi in care s-a produs. Acest lucru este necesar pentru a preveni, in continuare, desprinderea retinei si pentru a creste sansele pastrarii unei vederi bune.

In cazul in care se desprinde macula, operatia poate fi facuta pentru a preveni orbirea totala, desi vederea nu va fi la fel de buna. Daca macula este deja detasata, este prea tarziu pentru interventie. Oftalmologii pot astepta intre o saptamana si 10 zile pentru a programa tratamentul chirurgical.

Riscurile interventiilor chirurgicale in cazul dezlipirii de retina

Riscurile operatiei care se va realiza in cazul decolarii retiniene includ:
- sangerare- posibilitatea ca repozitionarea retinei sa nu reuseasca inca de la prima interventie chirurgicala
- cresterea presiunii intraoculare
- infectie

Intrucat poate fi necesara anestezia generala, se vor lua in calcul si posibilele implicatii ale anesteziei:
- diverse reactii la anumite substate medicamentoase
- probleme respiratorii

Prognostic

Sansele de succes ale reatasarii retinei depind de numarul de gauri, leziuni, marimea lor si daca exista vreo cicatrice in zona afectata. De cele mai multe ori, retina se va reface dupa o singura operatie, desi unele persoane necesita mai multe interventii chirurgicale. Mai putin de 10% dintre cazurile de dezlipire de retina nu pot fi tratate. Imposibilitatea tratarii dezlipirii de retina poate afecta sa nu, calitatea vederii, de la caz la caz.

Dupa operatie, calitatea vederii depinde de locul in care a avut loc detasarea de retina si de cauza ei:
- in cazul in care cona centrala de vizibilitate (macula) nu a fost implicata, vederea va fi, de obicei, foarte buna.
- in cazul in care macula a fost afectata pe parcursul unei perioade mai scurte de o saptamana, vederea ar putea fi ameliorata, dar de obicei nu cu mult mai mult de 20% fata de normal.
- in cazul in care macula a fost detasata pe o lunga prioada de timp, vederea a va fi destul de afectata, fiind aproape de limita orbirii.

In cazul procedurilor chirurgicale, pacientul se va afla sub supraveghere medicala. Posibil ca medicul specialist sa ii recomande limitarea activitatii fizice pe o anumita perioada de timp. Daca tratamentul chirurgical implica procedura cu bule de gaz, pacientul va mentine anumite posturi ale capului cateva zile sau saptamani.

Este important sa se respecte indicatiile medicului (capul trebuie tinut in anumite pozitii) pentru ca rezultatul interventiei sa fie cel scontat. De asemenea, aceasta categorie de pacienti nu poate zbura sau merge la altitudini mari, pana cand bula de gaz se va dizolva. Acest lucru se intampla, de obicei, in termen de cateva saptamani.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Dezlipirea posterioara de corp vitros Retinopatia de prematuritate Uveitele - cauze, simptome, tratament Degenerarea maculara Cataracta Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Semne care anunta instalarea problemelor de vedere Afectiuni ale retinei Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Declansarea prematura a travaliului Melanomul ocular