Retinita reprezinta patologia oculara in care retina este inflamata.
Retina este stratul profund al globului ocular responsabil de inregistrarea razelor luminoase si formarea unei imagini vizuale. Retinita poate fi de cauza genetica sau infectioasa.
Retinita cu Citomegalovirus sau CMV este principala forma de retinita infectioasa, fiind o afectiune severa si cu risc de cecitate.
Acest tip de retinita apare in special in randul persoanelor cu sistem imunitar slab, infectia cu virusul CMV fiind considerata o infectie oportunista.
Retinita de cauza infectioasa este rar produsa de bacterii, fungi sau alte virusuri.
Astfel Citomegalovirusul este cea mai frecventa cauza de retinita infectioasa.
Citomegalovirusul este un virus necrotizant, ceea ce inseamna ca va distruge tesuturile in care se cantoneaza.
Acesta face parte din familia virusurilor herpetice si poate da pneumonie, retinita, hepatita, gastroenterita si chiar encefalita.
Infectiile CMV sunt infectii oportuniste, ceea ce inseamna ca agentul patogen nu ar trebui, intr-un organism sanatos, sa fie capabil sa produca infectia. In organismele imunodeficiente insa, acesti microbi profita de lipsa de aparare si vor produce o infectie manifesta.
Majoritatea persoanelor dobandesc acest virus la un moment dat in viata, insa infectia nu se manifesta iar virusul nu distruge niciun organ, datorita sistemului imun competent.
Pacientii care insa trec printr-o imunodeficienta pot avea cu usurinta o reactivare a infectiei care sa se manifeste inclusiv cu retinita.
Situatiile frecvente in care se declanseaza retinita infectioasa CMV includ:
- Co-infectia HIV sau instalarea SIDA, o patologie ce altereaza imunitatea
- Tratamentul chimioterapic utilizat in oncologie
- Tratamentul imunosupresor pentru unele patologii autoimune sau in urma unui transplant de organ
Retinita CMV este principala cauza de cecitate (orbire) in randul pacientilor cu HIV/SIDA.
Este posibil ca simptomele retinitei infectioase sa nu apara imediat de la cantonarea virusului.
Atunci cand apar, pacientii raporteaza cel mai frecvent simptome precum:
- Vizualizarea unor pete "plutitoare" numite fosfene
- Scotom: puncte oarbe
- Scaderea acuitatii vizuale periferice
- Metamorfopsie: vizualizarea unor imagini ondulante
- Vedere incetosata
- Fotofobie: sensibilitate la lumina
- Ochi rosu
- Durere oculara
Simptomele apar de regula la un singur ochi, dar se bilateralizeaza rapid. Deseori sunt asociate si alte semne si simptome de imunosupresie din cadrul patologiei de fond.
Medicul oftalmolog este de regula cel la care ajung pacientii cu simptome de retinita. Acesta va va pune cateva intrebari cu privire la simptome, la modul lor de aparitie si la alte probleme se sanatate pe care le aveti. Urmeaza apoi examenul oftalmologic realizat dupa o dilatare pupilara prealabila folosind atropina.
Pupilele dilatate permit vizualizarea in detaliu a structurilor globului ocular, inclusiv a retinei. Leziunile retiniene specifice pot fi identificate astfel, insa cauza retinitei va trebui investigata separat.
Istoricul unor afectiuni sau tratamente ce compromit sistemul imun, varsta pacientului si prezenta unor anticorpi serici vor confirma diagnosticul de retinita cu citomegalovirus.
Uneori pacientii nu stiu ca au o afectiune ce le compormite sistemul imun, precum SIDA, astfel ca investigatiile suplimentare vor fi necesare, cu specialisti in diverse domenii.
Tratamentul medicamentos cu antivirale poate controla simptomele retinitei infectioase, insa vindecarea totala nu este posibila.
Optiunile medicamentoase includ unul sau mai multe dintre:
- Valganciclovir oral
- Ganciclovir intravenos sau implantat intravitreal
- Foscarnet intravenos
- Latermovir oral
De regula tratamentul antiviral are o perioada de initiere, urmata de o perioade de intretinere, astfel ca durata totala a tratamentului poate fi de cateva saptamani.
Implantarea intravitreala presupune o interventie chirurgicala de implantare intraoculara a unei camere ce elibereaza treptat doze prestabilite de medicament, direct la nivelul retinei.
In lipsa tratamentului, retinita infectioasa evolueaza spre o degradare completa a retinei si alterarea progresiva a vederii, pana la orbire secundara, permanenta.
O alta complicatie posibila o reprezinta dezlipirea de retina, in care retina se detaseaza de restul foitelor globului ocular.
Tratamentul chirurgical de urgenta poate repara dezlipirea de retina.
Tratamentul retinitei CMV poate de asemenea induce unele complicatii.
Antiviralele utilizate pot induce uveita secundara, cu aparitia de durere si tumefiere la nivelul globului ocular.
In cazurile refractare la tratamentul uzual sau in cazul pacientilor ce nu tolereaza antiviralele clasice, medicii pot incerca medicamente alternative pentru a tine retinita sub control.
Incidenta cazurilor de retinita infectioasa cu CMV a scazut drastic de la instaurarea tratamentului cu antivirale potente utilizate pentru a combate infectia HIV si pentru a preveni evolutia spre SIDA.
Factorii de risc principali ai unei astfel de infectii sunt cei ce tin de imunitatea compromisa.
Astfel, toti pacientii cu sistem imun alterat, insuficient, ar trebui evaluati oftalmologic la fiecare 3 luni pentru a identifica din timp o retinita infectioasa.
Preventia totala nu este posibila, insa descoperirea retinitei CMV in stadiu asimptomatic, incipient, este importanta pentru un prognostic favorabil.
Deseori retinita cu CMV reprezinta un factor de prognostic negativ per-se. Imbunatatirea rezultatelor si a prognosticului poate fi atinsa doar prin tratament precoce, atunci cand leziunile nu sunt inca semnificative.
Mergeti la medicul de familie sau direct la un medic oftalmolog daca experimentati orice modificare a vederii, simptome oculare sau senzatii oculare necunoscute.
Daca aveti deja un diagnostic de imunodeficienta sau daca va aflati sub un tratament cronic cu medicamente imunosupresoare, mergeti regulat la un consult oftalmologic, chiar daca nu aveti simptome.
Retinita cu Citomegalovirus este principala forma de retinita infectioasa, fiind o infectie severa si cu potential de orbire.
Aceasta apare in general in randul persoanelor cu sistem imun deficitar si se manifesta prin semne si simptome specifice.
Tratamentul precoce este esential pentru un prognostic cat mai bun.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre frecventa ideala a consulturilor oftalmologice, in special daca faceti parte din categoria de persoane la risc.
Bibliografie
https://eyewiki.org/CMV_Retinitis
https://emedicine.medscape.com/article/1227228-overview?form=fpf
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.